2021 yılında zorunlu olacak otomobil güvenlik sistemleri!

2021 yılında zorunlu olacak otomobil güvenlik sistemleri!

 
Avrupa Birliği komisyonu acil fren sistemi, şerit takip asistanı ve yorgunluk tespit güvenlik sistemlerini önümüzdeki üç yıl içinde üretilecek olan tüm otomobillerde yer alması gerektiğini belirtti.AB komisyonu otomobillerde kullanılan güvenlik sistemlerine hangi yeni sistemlerin eklenmesi gerektiğini açıkladı. Bunların arasında en öne çıkanlar, gelecek üç yıl içerisinde üretilecek olan otomobillerde standart donanımlarda yer alacak “Acil Fren Sistemi, Şerit Takip Asistanı, Geri Görüş Kameraları ve Yorgunluk Tespit Sistemi”.
Bu güvenlik sistemlerine 2021 yılına kadar toplamda 11 adet yeni sistem eklenmiş olacak, yeni sistemlerin toplamda özellikle AB sınırları içerisinde 7300 kişinin hayatını kurtarması beklenirken, 38 bin 900 kişinin de ciddi yaralanmalarının önüne geçeceği hesaplanıyor. Tabii ki bu rakamlar ortalama olarak kabul edilen rakamlar. Türkiye’de ise 2017 yılında günde ortalama 1124 trafik kazası gerçekleşti. Bu kazaların sonucunda her gün trafik kazasında 9 kişi hayatını kaybetti.
1- Acil Fren Sistemi
Bu sistem tehlikeyi fark edip sürücüyü önce görsel, sonra sesli olarak uyarıyor. Eğer sürücü bu uyarılara rağmen fren yapmazsa panik fren diye tabir edilen biçimde fren yaparak otomobili durdurmaya çalışıyor.
2- Alkol kilidi hazırlığı
Aracın direksiyonundaki sürücünün sarhoş olması durumunda, motorun çalışmamasını sağlayan bir sistemdir. Araç bilgisayarıyla ve donanımlarıyla entegre olan sistemi alkollü bir şekilde aşmak için aracın ekranında çıkan uyarıları dikkate almalısınız.
3- Yorgunluk ve dikkat eksikliği tespiti
Özellikle uzun süreli yolculuklarda düzenli bir şekilde mola vermeyen sürücüleri uyarmak üzerine kurulu olan sistem, aracı kullanmaya başladığınız andan itibaren çalışmaya başlıyor. Eğer 8 saatlik sürüş boyunca sürü, hiç mola vermediyse ekrandan verdiği uyarıyla sürücüyü durdurmaya çalışıyor. Bu sistem 2021 yılına kadar gelişerek, gerekli güvenlik birimlerine de bu uyarıyı verecek gibi duruyor.
4- Olay (kaza) kayıt sistemi
Otomobilin kara kutusu olarak geçen sistem kamera ve ses kayıt cihazlarının senkronize biçimde çalışması ve bu çalışmayı bir belleğe kaydetmesi şeklinde çalışıyor. Bu sayede “kazanın sebebi ne?” sorusuna daha çabuk cevap bulunabilecek.
5- Acil durum bilgisi
Sürüş esnasında acil bir şekilde panik fren diye tabir edilen tüm gücünüzle fren yaptığınız durumda, otomobil flaşörlerini yakarak bu durumdan tüm trafiği bilgilendiriyor, özellikle de arkanızdan gelen sürücüleri…
6- Geliştirilmiş emniyet kemerleri
Pasif güvenlik unsurlarından biri olan emniyet kemerleri, şuanki hallerinde bile hayatımızı koruyor. Yeni ve geliştirilmiş olan emniyet kemerleri ise, özellikle emniyet kemerlerinden dolayı oluşan yaralanmaları en aza indirmek hedefleniyor.
7- Çarpışma durumunda güvenli ön cam ve motor kaputu
Bu sistem, yaya ve bisiklet sürücülerini koruma amaçlı olarak geliştirilmiş. Herhangi bir kaza durumunda ön cama ya da motor kaputunun üzerine gelecek olan kişinin en az zararla bu durumdan kurtulması hedefleniyor.
8- Akıllı hız asistanı
Bu sistem aracınızın bilgisayarı üzerinden belirlediğiniz hız limitinizi geçmemenizi sağlıyor.
9- Şerit takip asistanı
Özellikle yorgunluk ve dikkat dağınıklığı sonucunda yolu takip edememe ve bu sebepten dolayı şeritten çıkma gibi durumlarda sürücüyü hem görsel hem sesli hem de direksiyon titreşimleriyle uyaran sistem.
10- Yandan alınan darbelerden korunma
Özellikle A ve B sütunlarının daha güçlü olmasını sağlayan bir düzenleme. Bu sayede yandan veya yan çaprazlardan alınan darbelerin daha iyi emilmesi ve araç içine zarar vermemesi planlanıyor.
11- Arka kamera ve park sensörü sistemleri
Aracı park etme esnasında çevreyi daha iyi görebilme(!) imkanı tanıyan sistemler. Şuanda bile satılan otomobillerin yüzde 80’inde var olan bir sistem olarak da dikkat çekiyor.
 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Facebook: https://www.facebook.com/TRmotosports
Twitter: https://twitter.com/TRmotosports
Instagram: https://instagram.com/trmotosports/
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir