İzmir Karting Kulübü Başkanı Yaman: Mustafa başkanı ikna edeceğim

İzmir Karting Kulübü Başkanı Yaman: Mustafa başkanı ikna edeceğim

İzmir Karting Kulübü Başkanı Mehmet Yaman, Güzelbahçe Yelki’de yapımı planlanan gokart pisti ve spor tesisleri hakkında bilgiler verdi:

“Bizim sporumuz doğa ile iç içe olmayı gerektiriyor. Dünyada bunun örnekleri çoktur. Bizim sporumuz, sosyal projeleri de kapsar. Bu sporu yaptığınızda diğer alanlarda gelişim sağlayan, trafik eğitiminden tutun, trafik terörünü engelleyen faydalarından tutun, spor olarak baktığınızda ise refleks ve koordinasyonu üst düzeye çıkartabilen spor. 4 yaşındaki öğrencilerimize trafik içindeki bilincini çok küçük yaşlarda verebilen bir spor. F1’in altyapısını oluşturan anaokulu diye tabir edilen bir spor. Araçlarımız 125 cc ve aynı zamanda  10 cm’lik egzoz boğazı ile 12 kg’lık bir motora tabii olan 4-7 gr arasında egzoz emisyonu olan araçlara sahibiz. Ancak trafikteki araçlar 40 gr’lık egzoz emisyonu bulunmakta. Dolayısıyla doğaya zarar veren spor olsaydı dünyada bu kadar kullanıcısı ve 800 milyon izleyicisi olmazdı. Güzelbahçe Belediye Başkanı Sayın Mustafa İnce de bir peyzaj mimarıdır. Kafasındaki soru işaretleri vardır. Ben de 7 yaşından beri kampçı olarak aynı zamanda çocuklara hayatta kalma eğitimleri veren biri olarak onları anlıyorum. Kafalarındaki yanlış bilgileri bir kenara koyup gerçekleri anlatmak için çabalıyorum. Eğer zararı olsa ben bu işi yapmazdım zaten.”

ORADA ZATEN BİR PİST VARDI
“O bölge 1996 yılından beri sürücü kursları eğitim pisti olarak kullanılan alan. Biz oraya pist olduğu için geldik. Zaten orada bir pist var ve yönetmelik gereği  yüzeyi 15 cm’lik bir mıcırla kaplı. Zeytinlere gelince… Bizim araçlarımızdan çıkan 7 gramlık egzoz emisyonu ağaçlara zarar vermez. Dünyadaki bütün örneklere baktığınızda da orman alanlarının tarım alanlarının içerisine kurulurlar. Doğa ile iç içe olan zarar vermeyen bir şeydir. Pınarbaşı’nda bulunan yer, aslında rahat bir yer değildir. 7 metre ötesinde evlerin başladığı yaşam alanlarının başladığı bir yerdir. Bizim araçların zaten çok çok büyük motorları olanları orada. Biz 54 binlik alanın zaten 6 bin metrekarelik alanını asfaltlıyoruz. Geri kalanları ise yeşil alan… Dünya Motor Sporları Birliği’nin kriterleri var, kırmızı çizgileri var. Ülkemizde tek uluslararası organizasyon yapılabilecek tesis olacak burası. Bunun istihdamını düşünün. Doğaya zarar verse, dünya zaten buna izin vermez. Ülkemizin de bu konuda zaten kriterleri var. Biz bırakın zeytin ağaçlarının dalını kesmeyi, dalına dahil zarar vermedik. Bizler doğa ile iç içe olmanın keyfini yaşıyoruz ve nasıl doğaya daha fazla katkı verebiliriz diye düşünüyoruz. Bizim oradaki işleyiş ile ilgili aldığımız bilgi oranın pist olduğu yönünde. Oranın eğitim pisti olarak kullanıp kullanılmadığı ile ilgili bir durumumuz yok. Kullanılsaymış. Zemine baktığımızda levhaların bulunduğu, döner kavşakların bulunduğu bir alan. Tabii bazı kriterler vardır. Dağa, yamaca yapamazsınız. Yolun bir geçerliliği olması lazım.”

ORADA YOL YOKSA, ALTINDAN KANAZİLASYON NASIL GEÇİYOR?
“Yerel yönetim neden bu sürece şimdiye kadar müdahil olmadı? 60 metrelik bir alan burası o zaman altında elektrik su kanalizasyon geçmemesi lazım. Gerçek yolda bir sitenin arka tarafından geçiyor. Yol yok deniyor. Yol var. Biz oranın yol olduğunu biliyoruz. Peki orası yol değilse, altından kanalizasyon nasıl geçiyor? Uydu görüntüsüne baktığımızda alanın üzerinde sokak numarası bulunuyor. Biz araştırdığımızda gerçek yol açılmamış durumda. Daha kolay olsun diye burası kullanılmış. Belediye zamanında böyle bir şey yapmış. Kadastral yolu ben ispat edebilirim.”

MUSTAFA İNCE, BİR SÜRE SONRA GERİ ADIM ATTI
“Biz önce sayın Mustafa İnce’ye gittik ve böyle bir proje var diye söyledik. Kendisi proje güzel olur ancak orası sit alanı, biz oraya karışamıyoruz, dedi. Biz de sonrasında İl Çevre Müdürlüğü’ne gittik. Onlar da orasının  3’üncü dereceden sit alanı olduğunu söylediler. Biz Çevre İl Müdürlüğü’ne spor sahası olarak yaptığımız projeleri götürdük. Olumlu çıktı. Bize Tarım İl Müdürlüğü’nden de yazı almanız gerekiyor dendi ve alanla ilgili etütler yapıldı. Geldiler baktılar, marjinal tarım raporu çıktı. Yani alanın, tarım arazisi niteliği taşımadığı ortaya kondu. Burada uzun süredir tarım yapılmadığını ve tarım dışında kullanılabilir diye yazı verdiler. Daha sonra biz işlemlere başladık.  Biz 7 ay boyunca o alanda çalıştık. Belediye zaten kurumlar arası yazışmayı kendi yaptı. 7 ayın sonunda çevre ile ilgili yanlış düşüncelere bağlı kalındığını düşündüğüm bir durum çıkmaya başladı ve dediler ki biz buna karşıyız. Belediye başkanı da itirazlara katıldı. Bizde kendilerine doğaya zarar vermediğini anlatmaya çalıştık. Şu an geldiğimiz konum şöyle ki, orada yaşayan insanlar, kabullenmiş durumda. Yanlış bilgiler kafalarda dönmeye başlamıştı. Biz doğru bilgileri etrafımızdaki herkese aktarmaya çalıştık. Tesis  bittikten sonra herkesin oraya gelip vakit geçirebileceği bir yer olacak. Biz bu pisti ağaçlara zarar vermeyecek şekilde tasarladık. Orada sadece Go-Kart pisti öne çıkıyor ancak 4 tane tenis kortu olacak. Trafik eğitim parkı, tırmanma alanı, çocuk oyun parkı, yüzme havuzu olacak. Yani burası sadece Go-Kart pisti değil. Hizmet üreten bir tesis. Yaşamımıza da çok fazla katkı sağlayacak, engelli bireylerin kullanımına uygun olacak bir tesis burası. Başlangıçta 1000 adet ağaç dikmeyi, sonrasında ise nasıl 1 milyona çıkarabiliriz, düşüncesindeyiz. Ses duvarı projemizle nasıl sesi arkaya geçirmeyiz diye ses mühendislerimiz burada 3 gün boyunca çalıştılar. Üniversite öğrencilerinin yaptığı ve 1 litre benzin ile en uzun giden aracın seçildiği bir yarışma var. Dünya finallerinin ülkemizde yapılmasına karar verildi. 200 milyon Euro değerinde bir reklam değeri vardır. Bunu geçen sene Türkiye’den bir okul kazanmıştı. Karadeniz Teknik Üniversitesi kazandı. Biz dünya standartlarındaki tesisle rekabette eşitliği sağlayabilirsek, yeni sporcuların çok daha üst seviyeye gelmesini sağlayabiliriz. Bu tesis sadece sporcular için yapılan bir alandır, rant veya para için değil. Spor yapmaya gelen çocuklarımızın aileleri oralarda içecekleri içecekler, yurt dışından gelen sporcular ilçemizi kullanacak. Esnafımız bunlardan kazanacaklar. Yarış yapılırken de takipçiler ile birlikte ülkemizin tanıtımı üst seviyelere çıkacak.”

PINARBAŞI’NDAKİ PİST, DOĞRU TERCİH DEĞİL
“Yapı itibari ile 600 dönümlük araziyi bende biliyorum . Oraları dolaştım ve oralarda yapılamaz. Pınarbaşı örnek gösteriliyor ancak orada bizim gibi en yakın yerleşim yeri 300 metre değil,7 metrede binalar başlıyor. Oradaki araçlar daha yüksek kapasiteyle kullanılıyor. Ancak o pist orada olmalı. Sokaktaki çocuklarımız gelsin orada hızı, iyiyi, kötüyü, kazayı, güvenlik önlemlerini öğrensin ve başkasına zarar vermesin.’

KENAN SOFUOĞLU’NUN TESİSLE HİÇ ALAKASI YOK
“Bu projenin arkasında şampiyon sporcumuz, milletvekili Kenan Sofuoğlu olduğu iddia ediliyor. Sofuoğlu’nun bu pist ile alakası bile yok. Kendisi pistin yerini dahil bilmez. Kendisini tanırım, İzmir’e geldiği zaman benim go-kart’ıma da binmişliği vardır, bu spor içindeki çok yetenekli insanlardan birisidir. Milletvekili olması ile ilgili diğer parti ile alakalı olması ve bunu öne sürmeleri oraya protesto için gelenlerin attığı sloganlar benim ciğerimi yaktı. Çünkü ben bir sporcuyum. Sporun dini, dili, ırkı, siyaseti olmaz. Milli takımla uğraşıyor şu an. Milli takıma çok fazla emek vermiştir. Onların peşindedir. Ancak bu alanla hiçbir alakası yoktur. Haberi dahil olmayan bir kişi öne atmaları çok yanlış oldu. Sporun içinde olan biri olarak kendisine hayranlığımda vardır. O bir kahramandır. ”

7 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUK NELER YAPIYOR, NELER!
“F1 dediğiniz zaman bu, işin en üst seviyesidir. 9 yıl aradan sonra İstanbul’daki  F1 pisti geriye döndü. Bu çok büyük bir olaydır. Oradaki tesis hiç kolay olmamıştır, devlet himayesinde olan ve çok doğru bir tesistir. Doğru bir karardır. Bir takım gereklilikler vardı. Yapılabilmesi için bazı maliyetler vardır. Bunlarda siz 200 EURO, 400 EURO verip gitmediğiniz zaman bir daha yarış yapılamayabilir. Ancak karting öyle değildir. Karting herkesin yapabileceği bir spordur. Ralli şampiyonası için bir etaba ihtiyacınız var, F1 için 5.3 km’lik bir piste ihtiyacınız var ancak karting yapılabilecek bir tesisimiz yok. İzmir’de go-kart için çocuklarını götürebilecek bir tesis yok.  Biz dün Uşak’a gittik orada süper moto pisti var ve bunu belediye yaptı. Orada motorcular ve kartingciler iç içe. Benim öğrencim 7 yaşında ve 7 yaşındaki öğrencinin neler yapabildiği görseniz, şaşırıp kalırsınız. Tesisimiz, yurtdışındaki sporcularla rekabeti sağlayacak.”

“200 MİLYON EURO DEĞERİNDE BİR ORGANİZASYON
“Shell Eko Maraton, Shell Globel’den ve Shell Türkiye’den gelen ekip, önce pistin yapı itibari ile testini yaptı sonrasında pistin yüzeyini oluştururken yeniden geldiler. Her şeyin uygun olduğunu gördüler. Bu organizasyonun değeri 200 milyon Euro değerinde. Organizasyon yapıldığı takdirde finalin Türkiye’de olmasına onay verdiler. Dünya Motor Sporları Birliği ise pist bittikten sonra gelip onay veriyorlar. Biz 2 sefer başvuruda bulunduk ancak bitmediği için 5 yıl ceza alma söz konusu. Dünya şampiyonası burada olduğu takdirde sosyal, kültürel ve ekonomik olarak İzmir’imize katacağı katsayı inanılmaz seviyelerde olacaktır. Benim dünya pistleri içinde yarışmadığım pist kalmadı. Orada gördüklerimizi, buraya getirmeye çalıştım.”

MÜHRÜN KALDIRILMASI GEREKİYORDU, KALKTI
“Evet, belediye orayı mühürledi. Alan 3’üncü derece sit alanıydı ve kendileri ile görüştüğümüzde bize yardımcı oldular. Sayın Mustafa İnce çevreden gelen endişelerle oraya 5’inci maddenin 23’üncü bendini uyguladı. Biz oraya moloz dökmedik, dedik. Dediler ki bu iş böyle olmaz plan yaptırmanız gerekiyor. Planı yaptırdık. Tam 3 sene sürdü. 3 sene ince eleyip sık dokuduk, planımız kesinleşti ve onaylandı. Biz belediyeyi çiğnemedik. Plan yapılabilmesi için tek yetkili mercii Çevre Bakanlığı. Sayın İnce bize planı ben yapayım deseydi biz ona götürürdük. Ancak biz plan yapma yetkisine sahip değiliz deyince Çevre İl Müdürlüğü’ne gittik. Plan bittikten sonra mühürün kaldırılması için başvurumuzu yaptık. Çevredeki vatandaşlar da araçlarını yolu kapatacak şekilde park ederek bizim araçlarımızın çalışmalarına engel olmak istedi. Biz de Valiliğe giderek konuyla ilgili önlem alınmasını istedik, Jandarma orada önlem almak istedi. Olay, bu kadar basit.”

KARTİNGİN İYİ BİR SPOR OLDUĞUNU BİLİYOR
“Sayın Mustafa İnce’nin kafasındaki soru işaretlerini giderecek tüm çözümleri masaya yatırıp herhangi bir zararı olmadığını anlatacağız. Bu sporun iyi bir spor dalı olduğunu pekala biliyor. Sadece yerle ilgili tereddütü var. Bunda da doğaseverlerin yanlış bilgilendirilmiş olmalarından kaynaklı, provokasyonun etkili olduğunu söyleyebilirim. Onlara anlatmaya çalışıyoruz, çağırıyoruz gelin araçlarımıza bakın, öğrencilerimize bakın, diyoruz. Ancak projeye karşı çıkanların hiçbiri davetlerimize rağmen gelmediler. Ben bu yanlışların hepsini giderebilirim. En ufak bir hata varsa ben bu işi bırakırım. Eminim ki Mustafa İnce doğru olarak bilgilendirilip kafasındaki endişeler giderilince, bu spora karşı çıkmayacaktır. Kendisini er yada geç ikna edeceğimden eminim. Tesis hayata geçtiğinde ilk onlar gelecektir.”

DOĞAYA ZARAR VERMEDEN SPOR YAPTIRACAĞIZ
“Bağış konuları artık bitti. Geçmişte kaldı. Bizim amacımız tesis yapmak. Amacımız bağcıyı dövmek değil, Üüzüm yemek… Biz bu tesisi yaparken yüzme havuzu yoktu. Dediler ki yüzme havuzu da yapılsın. Biz de sponsorlarımız ile görüştük, tabii dediler. Biz bunları konuşmalıyız. Onlar artık geride kaldı. Tesislerimiz çoğalmalı. Rekabet ortamları için, yurt dışındaki sporcularla rekabeti sağlayacak tesisler açmalıyız. Bu tesislerden aslında her ilimizde olmalı. Standartlara uyarak doğaya zarar vermeden bu sporları yapmalarını sağlamalıyız.”

SonSöz Tv

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

facebook.com/TRmotosports
twitter.com/TRmotosports
instagram.com/trmotosports/
linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir