K1 Yetki Belgesi’ni Devretmek İstiyoruz

K1 Yetki Belgesi’ni Devretmek İstiyoruz

 

Kooperatif bünyesinde verdikleri hizmetlerden bahseden Büyük “Yaklaşık 120 araçla Türkiye’nin her yerine taşımacılık hizmeti veriyoruz. Akçakoca’da 4 fabrikamızın ve Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın yüklerini taşıyoruz. Şu anda sektörümüz can çekişiyor. Giderlerimiz, gelirlerimizin çok üstünde.” dedi.

“K1 Belgesi’nin Bir Değerinin Olması Lazım”

K1 Belgesi’nin değerinin kalmadığını vurgulayan Büyük, devir hakkının bulunmamasından dolayı mağduriyetlerin oluştuğunu belirterek “K1 Belgesi’nin fiyatları 20 bin lira civarındaydı. Şu anda ise fiyatı 10 bin liralara düştü. K1 Belgesi’nin bir değerinin olması lazım. Taksi plakalarında olduğu gibi, bu işi bıraktığım zaman başkalarına da devretme hakkımın olması gerekiyor. Bu işin içerisinde artık emekli olması gereken kişiler var. İş yapamayacak hale gelene kadar bu işe devam ediyorlar. Bu insanlar mesleği bıraktığında ise bu belgeyi çöpe atıyor. Biz K1 Belgesi’ni devretmek istiyoruz. ” diye konuştu.

“Ereğli ile Akçakoca Arasında Bir Kantarın Kurulmasını İstiyoruz”

Bölgede kurulacak bir kantarın yüksek tonaj ile yola çıkan taşıyıcıların önüne geçeceğini savunan Büyük “Bakın, şu an 2019 yılındayız. 2020’ye geçtiğimiz an bu yılı arayacağız. Bizi temsil eden yetkililer de mücadele veriyorlar ancak bir yerde tıkanıp kalıyorlar. Ereğli ile Akçakoca arasında eskiden bir kantar vardı. Kaldırılan kantarın yeniden kurulması için mücadele ettik. Bize söz verildi; fakat kantar kurulmadı. Kantar kurulunca 50 tonla yola çıkan araçların önüne geçilecek. 40 tonla giden araç yakıta zam gelince 45 ton atıyor. Bir daha zam gelince de 50 tona çıkıyor. Bunların önüne geçilmesi içi Ereğli ile Akçakoca arasında bir kantarın kurulmasını istiyoruz.” dedi.

“Kâr Etmeyi Bir Kenara Bırakın, Çarkı Döndürmeye Çabalıyoruz”

Bölgede haksız rekabetin yaşandığını belirten Büyük “Bizim burada haksız rekabet de çok fazla var. Ben buradaki müşterilerime yük getiriyorum. Ereğli’den de yük getiren oluyor. Ben yasalara uygun şekilde 25-26 ton yüklüyorum. Başka kişi 50 ton yükle gittiği için benim fiyatımdan daha düşük fiyat veriyor. Müşteri beni arayıp, ‘Ereğli’den 15’e gelen var, sen 20’ye geliyorsun’ diyor. Ben de mazotun litresinin 6,5 lira olduğunu, o taşımacının 50 tonla yola çıktığını söylüyorum. ‘O beni ilgilendirmez’ diyor. Müşteri de kendine göre haklı. Ben maliyetleri ortaya koyuyorum ve kâr etmediğimi söylüyorum ancak onu ilgilendirmiyor. Zaten şu anda kâr etmeyi bir kenara bırakın, çarkı döndürmeye çabalıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Bizim Tek Derdimiz Para Kazanabilmek”

Denetimlerin artması ile birçok sorunun ortadan kalkacağını ifade eden Büyük “Çözüm noktasında devletin yollardaki denetimini arttırması gerekiyor. Çünkü bu haksız rekabete bir son verilmesi lazım. Şu anda benim üyelerim eriyor. 2-3 ay içerisinde bizim 20 aracımız satıldı. İşin içinden çıkamıyoruz. Ayrıca hacizli araçlarımız da burada, adım atamıyor. Dükkanı olan esnafın maliyeye borcu olunca kapısına kilit vurulamıyor. Bizim borcumuz olduğunda ilk denetimde aracımız bağlanıyor. Bu kişiler evine ekmek götürüyor. Yetkililerimizden bu sektöre bir el atmalarını bekliyoruz. Tabii ki ilgileniyorlardır ancak biraz daha özveri ile ilgilenmeleri gerekiyor. Bizim çok fazla istediğimiz de yok. Biz vergilerimizi ödeyelim bir de eve ekmek götürelim. Bizim tek derdimiz para kazanabilmek.” açıklamasında bulundu.

“İkinci Şoförü Kaldıracak Gücümüz Yok”

Dijital takografın ikinci bir şoför maliyetini gün yüzüne çıkaracağını aktaran Büyük “2015 model aracımız var. Takografını yılsonunda değiştirmek zorundayım. Aşağı yukarı 3 bin lira bir maliyet. Devletimiz bu kararları almış tabii ki uyacağız. Devletimize boynumuz kıldan ince ancak denetimlerin daha sık yapılması lazım. Müşterilerimiz eskisi gibi stoklu çalışmıyor. Yükü verdiği saatler içerisinde teslim almak istiyor. Dijital takograf da bunu mümkün kılmıyor. Peki ne olacak? Bizim sektör çift şoförle iş yapmak durumunda kalacak ancak ikinci bir şoförü kaldıracak gücümüz yok. O zaman da mesleği yavaş yavaş bırakacağız. Ben şu anda 51 yaşındayım. İşi bıraktıktan sonra çoluğuma çocuğuma nasıl ekmek götüreceğim? Bu yaştan sonra hangi işe girebilirim? Mecburen bu mesleği devam ettiriyorum.” İfadelerini kullandı.

 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

facebook.com/TRmotosports
twitter.com/TRmotosports
instagram.com/trmotosports/
linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir