NSK Otomotiv Genel Müdürü Sinan Zırhlı: Bu Süreçten Az Zarar ile Çıktığımıza İnanıyorum ve Böyle de Olacak

NSK Otomotiv Genel Müdürü Sinan Zırhlı: Bu Süreçten Az Zarar ile Çıktığımıza İnanıyorum ve Böyle de Olacak

 

“ÇİN VE HİNDİSTAN’DAN UZAKLAŞACAK OLAN MÜŞTERİLERİMİZİN BİZİM VE TÜRKİYE İLE ÇALIŞACAĞI FİKRİ DAHA BASKIN”

Söyleşimizin detayları;

 “Kuruluş tarihimiz 1950, bu yıl 70. yılımızı kutluyoruz. 1982 yılında direksiyon ve süspansiyon parçalar üretmeye başladık. Karacabey ve Bursa’da olmak üzere 3 tane üretim tesisimiz var. Bu üretim tesisleri dışında İstanbul’da bir satış lokasyonumuz ve aynı zamanda global olarak da Brezilya ve Amerika’da satış ofisimizle toplamda 3 satış lokasyonumuzla beraber yaklaşık 400 kişilik bir şirketiz diyebiliriz. Şirketimizin tohumları Nurettin Kazangil ile atıldı, şu anda Kazangil ailesinden ikinci ve üçüncü neslin yürüttüğü bir şirket.”

“2020 Sonuna Geldiğimizde Bu Yılı 2019 Performansı ile Kapatacağımızı Söyleyebilirim”

“Geçmiş son üç yılımızda hep büyüyerek ilerledik, yüzde 15 ve yüzde 20 civarında büyümeler gerçekleştirdik. 2020’de de hedefimiz geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yüzde 15 civarında bir büyümeydi ama sonuç pek öyle gerçekleşmedi. Fakat ben yine de aldığımız tedbirler kapsamında 2020 sonuna geldiğimizde bu yılı 2019 performansı ile kapatacağımızı söyleyebilirim. Benzer sektörlerdeki diğer firmalara göre iyi bir sonuç ile kapatacağımızı düşünüyorum.”

“Süreci En Az Zarar ile Atlattığımızı Söyleyebilirim”

“İlk iki ay güzel gidiyordu ama aslında Uzak Doğu’dan gelen sinyallerin bizi bu kadar çabuk etkileyeceğini çok da düşünmüyorduk. Sonuçta direk olarak müşterilerimize, siparişlere yansıdı ve ister istemez cirolara da yansımış oldu. Firmamızın bazı özellikleri var. Ağır ticari vasıta önemli bir üretim, ciromuzun çok büyük bir kısmını oluşturuyor. Dünya’da ve Türkiye’de de öyle, global olarak ağır vasıta çok zarar görmedi, küçük araçlar ile karşılaştırıldığında. Taşıma sistemi devam etti. Evet, aksamalar oldu ama yine de devam etti. Bir tarafımız da tarım sektörü ile çalışıyor. Bu iki sektörde ciddi duruşlar gerçekleşmedi ve süreci en az zarar ile atlattığımızı söyleyebilirim.”

“Bu Süreçten Az Zarar ile Çıktığımıza İnanıyorum ve Böyle de Olacak”

“Bizim yıllardır oluşturduğumuz ve Kazangil ailesinin de bizlere hedef olarak gösterdiği, kendilerinin de bunun için büyük çaba sarf ettiği bir model vardı. Bu model de en büyük müşterinizin bile cironun içindeki payını yüzde 10’un üzerinde tutmamak ve böylelikle global olarak başarabildiğimiz kadar çok ülkeye gitmek. Şu anda 100’ün üzerinde ülke ve 250’nin üzerinde müşteri ile çalışıyoruz. Çin’den başlayıp Güney Amerika’da Venezuela’ya kadar, Kanada’dan Güney Afrika’ya kadar yayılmış bir müşteri kitlesi ile çalışma imkanı veriyor bize. Bazı ülkeler daha fazla zarar görmüşken bazı ülkeler bu kadar zarar görmedi. Bunun avantajlarını yaşıyor şirketimiz. Tabi bu kadar çok lokasyon ile çalışırken yoğun bir fuar katılımımız oluyor. ROTA markası ile yılda 8 ila 10 arasında farklı ülkelerde fuarlara katılıyoruz. Böylelikle; müşterilerimizin çeşitliliği, ülke ve yerdeki dağılım çeşitliliğimiz bize ciddi bir avantaj sağladı. Bununla birlikte, orijinal ekipmanda çok yüksek olmasa da belli bir payımız vardı. Evet, dünyadaki bütün orijinal ekipmanlar ciddi bir duruşa geçti, özellikle küçük araç sektörü. Büyük araç sektörü de ciddi bir duruşa geçti fakat ciromuzun içinde bir müşterimizin payının çok büyümemesi sebebi ile orijinal ekipmandaki bu düşüş bizim için bu anlamda da çok ciddi zarara sebebiyet vermedi. Bu süreçten az zarar ile çıktığımıza inanıyorum ve böyle de olacak. Umarım 2019 cirolarını yakalayıp mutlu olarak 2020’yi tamamlayacağız.” 

“Çin ve Hindistan’dan Uzaklaşacak Olan Müşterilerimizin Bizim ve Türkiye ile Çalışacağı Fikri Daha Baskın”

“Uzak Doğu’ya alternatif olabilecek miyiz, diye kendimize soruyoruz. Şundan dolayı soruyoruz; global olarak bu kriz, Türkiye ve bizler için bir kriz mi? Bir risk mi? Bir fırsat mı? İki durumu da konuşmamız gerekiyor. Birincisi bütün ülkeler kendi kabuğuna çekilebilir ve ithalatlarını azaltabilir, kendi kaynakları ile bu sorunu çözebilirler. Çin, Türkiye ve Hindistan gibi ülkelerden alımı azaltabilirler. Bu durum bir ihtimal ve risk. Bir diğer taraftan; Çin ve Hindistan gibi lokasyonu daha uzak olan satın alma tedariklerini azaltıp bizler gibi lokasyonu daha yakın, özellikle Avrupa kıtasındaki müşterilerimiz, orijinal ekipmanlarımız bizden alımı arttırabilirler. Biz işin bu kısmını daha çok destekliyoruz, bu kısma daha çok hazır olmak istiyoruz. Gerek firmamızın üretim gerekse kontrol ve modernizasyon altyapısında hazırlık yapıyoruz. Biz bu konuda biraz müsterihiz. Çin ve Hindistan’dan uzaklaşacak olan müşterilerimizin bizim ve Türkiye ile çalışacağı fikri daha baskın.”

“Müşterilerimiz ile Online Çalışma Sistemini Daha da Geliştirip, Yurt Dışındaki Müşterilerimiz ile Şu An Yüzde 85 Olan Çalışma Payımızı Hem Korumayı Hem de Başarabilirsek Yüzde 90’lara Ulaştırmayı Hedefliyoruz”

“Yurt dışında yaygın bir müşteri kitlemiz ve yaygın bir ülke oluşumumuz var. Yeni dönemde fuarların az olacağı hazırlığına göre;  müşterilerimize online olabilecek teknolojik altyapıyı daha hızlı geliştirmek ve bununla birlikte Avrupa kaynaklı orijinal ekipmanların Uzak Doğu ve Hindistan ile olan ticaretlerin azalacağını öngörerek bu müşterilere daha sık gidebilmek, daha fazla proje alabilmek için 2020 ve 2021 yıllarında çalışmalarımızı hızlandırmak istiyoruz. Müşterilerimiz ile online çalışma sistemini daha da geliştirip, yurt dışındaki müşterilerimiz ile şu an yüzde 85 olan çalışma payımızı hem korumayı hem de başarabilirsek yüzde 90’lara ulaştırmayı hedefliyoruz.”

“2020’de Başımıza Bunlar Gelmiş Olsa Bile Biz Yine de Bu Yatırımımızdan Geri Adım Atmadık, Amerika’daki Yatırımımız Hala Devam Ediyor”

“Biz ihracatçı bir firmayız ve yüksek oranda ihracat yapmaya çalışıyoruz. Hatta Amerika’daki lokasyonumuz 2019 yılındaki planlarımız içinde yer almıştı. 2020’de başımıza bunlar gelmiş olsa bile biz yine de bu yatırımımızdan geri adım atmadık, Amerika’daki yatırımımız hala devam ediyor. Bunun sebebi oradaki müşterilerimize daha yakın olmak, gerekiyorsa orada depo ya da lojistik hizmetleri için bir yer açmak ve sonuç olarak oradaki müşterilerimize daha hızlı ürün sunmak. Devletten beklentilerimize gelecek olursak, tabii ki ihracatçıya sağlanacak destekler çok iyi olur. Bu anlamda, Brezilya’daki oluşumuzu da Brezilya ve çevresindeki ülkeler için oluşturduğumuz bir lokasyon. Yine ihracatımızı, kiralamaları, depo hizmetlerimizi destekleyecek uygulamalar firmamız için avantaj sağlayacaktır. Aynı zamanda yerel olarak da devletin şu an açıklamış olduğu; bazı vergilerin ötelenmesi, bununla birlikte kısa çalışma programları, KGF destekli kaynaklar geride kullandığımız desteklerdi. Bunlar oldukça da işimize yaradı fırsata da çevirdiğimizi söyleyebilirim. İhracatçı olmamız ve ihracata dayalı destekler bizim önümüzü daha fazla açacaktır.”

“Biz Farklılaşmamızı Patent Almış Olduğumuz Ürünler ile Yapamaya ve Müşterilerimizin Karşısına Bu Ürünler ile Çıkmaya Çalışıyoruz”

“2019 yılında Amerika’daki oluşumumuz ile başlayan bu ürün grubunun hazırlığı ile ilgili ciddi bir yatırımımız var. Bundan da herhangi bir şekilde geri adım atmış değiliz. Tüm numuneleri getirip buna ilişkin hem proses hem de test yatırımlarını yapmaya ve incelemeye devam ediyoruz. Amerika için koşturuyoruz, bir taraftan da bunu fırsat olarak görüyoruz. Amerika’nın Çin ile olan sürtüşmesinin Türkiye gibi ülkelere avantaj sağlayacağını düşünmeye başladık ama tabi biz yatırım yapmayı planladığımızda böyle bir şey yoktu, bunun bir avantajı olacak. Bununla birlikte farklılaşmayı sağladığımız üstünlüklerimiz patentli ürünlerimiz. Biz farklılaşmamızı patent almış olduğumuz ürünler ile yapmaya ve müşterilerimizin karşısına bu ürünler ile çıkmaya çalışıyoruz.  Bu süspansiyon grubunda özellikle geliştirdiğimiz; V Kol Teflon Yataklama sistemimiz, direksiyon sisteminde kullanılan rotlar için geliştirdiğimiz C tipi adaptör patentli sistemimiz ve yine süspansiyon sistemlerindeki V kol segman kilidi sistemimiz. Türkiye’ye özellikle havaalanı ve şantiyelerde kullanılan kamyonlardaki V kolların güçlendirilmesi için patentli bir ürünümüz vardı ve çok da memnun kalındı.  Güçlendirilmiş V kol ile sahaya çıkmıştık. Bu patentli ürünümüz sayesinde gerek bu tür ağır şartlarda çalışan kamyonlarda gerekse üstün güç gerektiren şartlarda çok iyi performanslar elde ettik.”

“Afrika Pazarı Özellikle Gelecekte Çok İlgilenilmesi Gereken Pazarlar Grubuna Girmeli ve Burada da Ne Elde Edebileceğimiz Araştırılmalı”

“Gerek Türkiye gerekse firmamız için Afrika pazarı, çok iyi bilinen bir pazar değil. Bu pazarda çalışmaları devam ettirdiğimiz sadece birkaç müşterimiz var. Özellikle gelecekte çok ilgilenilmesi gereken pazarlar grubuna girmeli ve burada da ne elde edebileceğimiz araştırılmalı.”

“Yapabildiğimiz Kadarıyla Online Çalışma Sistemine Hazır Olmaya Çalıştık”

“Biz bu dönemde en önemlisi iki aylık çalışmama döneminde ara vermeden çalışmaya gayret ettik. Hiç ara vermedik. Hiçbir ekip arkadaşımızı işimizden ayırmadık, hep beraberdik. Tedarik zincirini iyi yönettiğimizi düşünüyorum. Tedarikçi sorunu kaynaklı hiçbir müşterimizi üzmedik onlara herhangi bir malı eksik göndermedik. Aynı zamanda başka bir müşterimiz için biz de tedarikçiyiz, böylelikle biz müşterimizi de üzmemeye çalıştık. Yapabildiğimiz kadarıyla online çalışma sistemine hazır olmaya çalıştık. Online, evlerinden çalışan 20-30 civarında arkadaşımız oldu. Yine Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın bizlere duyurmuş olduğu tedbirler kapsamında firmamızda alabildiğimiz kadar bütün önlemleri aldık. Mesela sosyal mesafe sebebi ile iki vardiyaları üç vardiyaya çıkardık. Daha fazla servis, yemek molaları… Bunlar aslında hem verimliliğimizi hem performansımızı düşürdü ama sonuçta müşterimize zamanında eksizsiz malı göndermeye gayret ettik.”

“Risklerin Olduğunun ve Pandemi Sonrası Sorunların Olacağının Farkındayız,  Bunun İçin Hazırlıklıyız ama İç Piyasada Beklenen Bir Talep Var”

Gelecekten ümitliyiz. Evet risklerin olduğunun ve pandemi sonrası sorunların olacağının farkındayız.  Bunun için hazırlıklıyız ama iç piyasada beklenen bir talep var. Araçların çoğu servislere gitmedi, servislere gitmedikleri için talep biraz bekletildi. Yine servisteki arkadaşlarımız stoklarını eritmek zorunda kaldılar, nakit ihtiyaçlarını çözebilmek için. Bu azalan stoklar bize sipariş olarak dönecek. Bu sebeplerden dolayı pozitif bakıyoruz. Pozitif bir dönüşüm olacağına inanıyoruz. Hükümetimizin büyük projeleri olabilir. Bunlardan herhangi biri olduğunda ve ağır vasıta kamyon pazarımız canlandığında can suyu olacaktır. Özetle 2020’nin ikinci yarısında, sonlarına doğru iç piyasa ve ihracatta da pozitif bir gelişim olacağına umutlu bakan tarafız.”

 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

facebook.com/TRmotosports
twitter.com/TRmotosports
instagram.com/trmotosports/
linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir