Opel’e motor ve şanzıman dopingi!

Opel’e motor ve şanzıman dopingi!

 
Sıcak bir temmuz sabahında markanın Mainz’daki Opel Arena merkezine doğru hareketimiz günün ilk saatlerinden itibaren başladı. Yazının başında da belirttiğim gibi amacımız yeni 1.5 ve 2.0 litrelik dizel, 1.4 ve 1.6 litrelik turbo beslemeli benzinli motorlarını yeni 8 ileri otomatik şanzımanla kullanmaktı.
Markanın SUV ürün gamına Mokka X ile birlikte verdiği isim artık “X” li olmaya 2016 yılında başladı. Ardından PSA motorla olan anlaşmadan sonra Opel, SUV ürün gamında çok önemli olan iki farklı segmentteki modellerini karşımıza çıkarttı, Grandland X ve Crossland X… Grandland X, kompakt SUV sınıfında yer alırken, Crossland X B-SUV segmentinde yer alıyor. Bu iki otomobilde PSA grubunun geliştirdiği EMP2 ve PF1 platformları üzerine inşa edilmiş durumda.
Bizim ziyaret sebebimiz ise yeni motorlar ve şanzımanlar oldu yani modellerle alakalı öyle ciddi bir durum ortada yoktu. Frankfurt Havaalanı otoparkından ilk olarak 2 litre dizel motorlu ve 8 ileri tam otomatik şanzımanlı Grandland X’leri teslim aldık. Bu spesifikasyondaki modeller ne yazık ki Türkiye’de olmayacak. Frankfurt’tan Mainz’a gidene kadar kullanma fırsatı bulduğum yeni 2 litrelik dizel motor ve 8 ileri tam otomatik şanzımının uyumu sorunsuzdu.
2 litrelik dizel motor 177 beygir güç üretiyor. Otomobilin bu motorla olan ortalama tüketimi 4.2 lt / 100 km, karbon salımı ise 109 g/km CO2 değerinde. Bu motor ve şanzıman kombinasyonu otomobile daha akıcı bir sürüş kazandırmış. Özellikle şanzıman penceresinden duruma baktığınızda, Opel’in eski nesil otomatik ünitesi olan 6AT’den kurtulması sevindirici. Hızlı, ekonomik, sarsıntısız ve sorunsuz özellikleriyle dikkat çeken bu 8 ileri tam otomatik şanzıman PSA grubunda da kullanılıyor.
Etkinlik alanına ulaştıktan sonra ise bizi Opel mühendisleri ve yöneticileri karşıladı. Kısa bir soluklanmanın ardından NEDC ile WLTP testlerinden hızlı bir şekilde konumuza girdik. İki kısaltmada aslına bakarsanız otomobillerin havayı kirletmesinin şiddetini ölçen ve sınırlayan testler.
Bunlardan New European Driving Cycle(NEDC) 1997 yılında ortaya çıktı. O günden bu yana kullanılan bu sistem VW dizel motor skandalı olayından sonra artık yerini WLTP’ye bıraktı. Worldwide Harmonised Light Vehicle Test olan açılım küresel bir geçerliliğe sahip.
NEDC testlerinde motorlar laboratuvarlarda, sabit hızlarda ve sabit motor devirlerinde denenirken WLTP’de bu iş tamamen değişti. Hem trafikten izole bir ortamda, hem trafikte, hem hızlı hem yavaş, gibi her türlü koşulları beraberinde getiren WLTP testi sonucunda markaların işleri zorlaştı.
En zorlandıkları durumun başında ise günde kısıtlı miktarda otomobil testi yapabilmeleri. Bu yüzden üretim ve teslimatlarda aksamalar meydana geliyor ki zaten önceki haberlerimizde de bunlardan bahsettik…
Bu lansman boyunca da yeni nesil motorlar ve şanzımanları neden kullandıklarımızın amacını da bu şekilde açıklamış oldum. Bu arada Opel Arena’dan Grandland X’in 1.2 litrelik Puretech motorlu ve 8 AT tam otomatik şanzımanlı versiyonuyla 26 km’lik bir rota yapmaya koyuldum.
Şehir içi ve şehir dışı bölgelerden oluşan bu rota içerisinde bu motorun yeni şanzımanla uyumunu yakından görebildim. Şanzıman olabildiğince hızlı ve kontrollü çalışırken 1.2 Puretech motor özellikle alt devirlerden üst devirlere tırmanırken biraz kararsız kalabiliyordu.
Son olarak 1.5 litrelik yeni dizel motor ve 8 AT şanzımanlı kombinasyona kavuştum. Bu motor Opel’in oldukça güzel değerlere sahip olan 1.6 litrelik dizel motorunun yerine geldi. O motora göre daha ekonomik ve çevreci olan bu yeni motor 130 beygir güç üretiyor. 100 km’de ise 4.2 lt’lik tüketim değerine sahip. 109 g/km CO2 salımı olduğunu da belirteyim. Farkındaysanız bu değer 2 litrelik dizel üniteyle aynı…
Yukarıda verdiğim tüm değerler yeni testlerle ölçülmüş olan değerler. Opel bu yeni alternatifleriyle birlikte pazarda daha fazla yer sahibi olmak istiyor. Özellikle PSA’nın gücüyle bu durum nereye gidecek emin olun biz de sizler gibi merakla izliyoruz. Son zamanlarda yaşanan ve Avrupa basının meşgul eden Opel ve PSA arasındaki gerilim söylentileri de kısa bir süre sonra geride kalacağa benziyor.
 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Facebook: https://www.facebook.com/TRmotosports
Twitter: https://twitter.com/TRmotosports
Instagram: https://instagram.com/trmotosports/
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir