S.S. Bilecik Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Şükrü Demirci: Fiyatlar Arttıkça Kamyoncu Daha Çok Zora Giriyor

S.S. Bilecik Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Şükrü Demirci: Fiyatlar Arttıkça Kamyoncu Daha Çok Zora Giriyor

 

“BİR BELGE ALINDIYSA BU BİZİM GELECEĞİMİZ OLMALI”

Başkan Demirci; “Sayın Binali Yıldırım, K Belgemizi aldığımızda plaka tahdidinin olacağını söylemişti. Bunu Cumhurbaşkanımızdan talep ediyorum. Emekli olduğumuzda hiç olmazsa belge paramız bizlere tazminat olsun. Bir belge alındıysa bu bizim geleceğimiz olmalı.” diyor.

Başkan Demirci, kooperatife dair bizleri şöyle bilgilendiriyor; “Kooperatifimiz 1971 yılında kuruldu. Ben 2014 yılından beri kooperatife başkanlık yapıyorum. Kooperatifimizin 40 üyesi ve 53 tane aracı var. Ağırlıklı olarak mermer ve fayans taşıyoruz. Tekmar, Granitaş, Gürmer, Matel Hammadde ve Hartaş fabrikaları ile çalışıyoruz.”

Kooperatif olarak yaşadıkları sıkıntılara değinerek sözlerini sürdüren Demirci; “Bursa Yenişehir yolunun çalışmaları halen devam ediyor. Limana buradan ihracat gidiyor; bu yol tamamlandığında liman işlerimiz rahatlayacak. Çünkü şu an yolumuz dar bu nedenle özellikle yağmurlu havalarda kazalar meydana geliyor.” şeklinde konuşuyor.

“Ton Kilometre Uygulansın Herkes Hak Ettiğini Alsın”

 Ton kilometre ile ilgili olarak düşüncelerini dile getiren Demirci; “Tonaja en çok karşı olan kişilerden biri benim. Ton kilometre uygulansın herkes hak ettiğini alsın. Bugün çok fazla haksız rekabet ile karşı karşıya kalıyoruz; ben buna karşıyım. Ton kilometre olursa bu haksız rejabetin ortadan kalkacağını düşünüyorum. Mesela bir kişi gidip 100 tane araç alıyor ve lojistik kuruyor. Lojistik olarak mazotu uzuza alıyor. Dolayısı ile bizim bu lojistikler ile rekabet etmemiz zorlaşıyor; aynı kulvarda olamıyoruz. Ben pompa fiyatından alırken onlar indirimli alıyor.” diyor.

“İstediğin Yerde İstediğin Şekilde Kalamıyorsun”

Kooperatifteki herkesin takografının yenilendiğini vurgulayan Demirci, takograf ile ilgili mola verecek yerlerinin olmadığını; “Mesela Araç Yenişehir’den yola çıkıyor yarı yolda benzinlik bile yok.  Bunların arttırılması ve bazı konuların göz önünde bulundurulması gerekiyor. Doğuda akşam yola çıkan bir şoför; ‘bir yerde mola vereyim’ diye bakıyor. Malum istediğin yerde istediğin şekilde kalamıyorsun. Şoför kendine emin bir yer bulana kadar takografı dolsa bile yola devam ediyor. Mecburen süreyi aşıyor ve ceza yiyor. Bu tür şeylerin göz önünde bulundurulması gerekiyor; hepimiz tereddüt içindeyiz. Mesela, Diyarbakır’dan yola çıktım; saatim doldu diye önüme gelen benzinlikte yatamam. Diyarbakır ile Urfa arası en az 1 buçuk saat sürer. 1 buçuk saatte de takografım doldu diye ben yatamam. Bu tür şeylerin göz ardı edilmemesi gerekiyor.” sözleri ile dile getiriyor.

“Kamyoncu Camiası İçin İyi Bir Uygulama”

U-ETDS ve plaka tahdidi konularında açıklamalarda bulunan Başkan Demirci, “ Veri bildirimini kooperatifler değil iş yerleri yapmalı. Bizler zaten istediklerinde plakaları veriyoruz. Ben bu uygulamaya karşı değilim; kamyoncu camiası için iyi bir uygulama.  Fakat bunu fabrikalar yapsa daha iyi olur. Mesela, arkadaşımın da K1 belgesi var; işi alıyor, ben ona fatura kesiyorum. Bu uygulama ile K1 belgesi olan K1 belgesi olana fatura kesemeyecek. O nedenle bizler için güzel bir uygulama.” diyor.

“Ödemeniz Var’ Şeklinde Bir Bildiri Gelmiyor”

HGS cezalarına da değinen Demirci; “Ben de ceza ödedim. ‘Ödemeniz var’şeklinde bir bildiri gelmiyor.  Bize bildirilmediği için ceza gelince öğreniyoruz. Şoför çalışıyor; bize söylemiyor. Dolayısı ile suç mal sahibinin oluyor. Karayolları hiç olmazsa bu cezaları bildirsin; biz zaten yeterince vergi ödüyoruz. Bizleri en azından bu konuda mağdur etmesinler.”

“Türkiye’nin Yükü Kamyoncunun Sırtında ama Hiçbir Değeri Yok”

Fiyatların artması ile kamyoncunun zora girdiğini belirten Demirci şunları dile getiriyor; “Ben kendim yapmadım ama arkadaşım bir liste hazırlamış; ‘kamyoncu 78 çeşit vergi ödüyor’ diyor. Bu kadar vergi veriyoruz, Türkiye’nin yükü kamyoncunun sırtında ama hiçbir değeri yok. Bize sahip çıkan olmadığı için bunun arkası da gelmiyor. Kamyoncuya sahip çıkılsa, iş sevdirilse; mesela bize de mazot ucuz verilse bizler için daha iyi olur. Lastikte, mazotta indirim yapılabilir. İndirim uygulansa işlerimizin daha iyi olacağına inanıyorum. 1979’dan beri bu camiadayım ve 6 yıldır burada başkanlık yapıyorum; fiyatlar arttıkça kamyoncu daha çok zora giriyor. Çünkü fabrikaya gidiyorsun; ‘fiyat bu kadar artmış, ben bu kadar veriyorum’ diyor. Benim lastiğimin, yağımın kaç para olduğunu bilmiyor. Bugün bir aracın yağ değişimi 2 bin lira. Bunu hiç göz önünde bulundurmuyorlar. Lastik bin liradan 2 bin liraya çıkmış; fakat kimse görmüyor. Bunları fiyatlara yansıtamadığımız için biz sıkıntı yaşıyoruz. Bunun; kaskosu, bandrolu, trafik  sigortası var. Bunlar göz ardı edilmeyecek dendi; fakat fiyatlar yükseldikçe yükseliyor. Bugün trafik sigortası yaptırıyorsun, kaskonu ödüyorsun; hiçbir yerden bir gelir elde edemiyoruz, hep ezilen biziz.”

“Kamyoncuya Sahip Çıkılmasını İstiyoruz”

Sektöre yönelik olarak yetkililerden birtakım beklentileri olduğunu ifade eden Demirci konu ile ilgili olarak şunları dile getiriyor; “Devletten beklentilerimiz; plaka tahdidi, K Belgelerinin satılabilmesi ve mazotta indirim. İşveren yükü verirken yüzde 18 KDV’yi hesaplayıp veriyor. ‘KDV’yi sayma’ diyorum; ‘Ben bu parayı ödüyorum’ diyor. Kamyoncuya sahip çıkılmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanımıza bizim durumumuz net anlatılmıyor; kooperatifler üzerinden değil  lojistikler üzerinden gidiliyor. Bu nedenle kooperatiflerdeki kamyoncunun durumu anlatılmıyor. Bizim sorunlarımız Cumhurbaşkanımıza iletilirse aşılmayacak sorunlar değil. Sayın Binali Yıldırım, K Belgemizi aldığımızda plaka tahdidinin olacağını söylemişti. Bunu Cumhurbaşkanımızdan talep ediyorum. Emekli olduğumuzda hiç olmazsa belge paramız bizlere tazminat olsun. Bir belge alındıysa bu bizim geleceğimiz olmalı. Tahdidli plakaların verilmesi söz konusu olursa; mesela ‘T’ taksi, ‘M’ minibüs bizde de ‘K’ kamyon veya tır olarak uygulansın. Ben bu işi bıraktığımda benim belgem yanıyor. Bunu satabilmem gerekiyor; biz de vergi ödüyoruz. Ben 25 sene çalışıp emekli oluyorum veya işi bırakıyorum; bizim tazminat hakkımız olmadığı için en azından belgemizi, plakamızı satabilelim.”

“Pandemi Dönemi Zordu ve Bizler Borçlarımızı Ödeyemedik”

Pandemi döneminde sektörel anlamda yaşadıkları sorunlara da değinen Demirci; “Pandemi döneminde işler durdu; çünkü kimi fabrikalar işlerine ara verdi ya da kapandı. Fabrikalar etkilenince dolayısı ile bizler de etkilendik. Pandemi dönemi borçlarımızı ödeyemediğimiz için zor geçti; ancak son bir ayda işlerimiz yoluna girdi. Şu anki durum ile pandemi dönemi arasında büyük fark var. Tahıl ve sebze yetişince işlerimiz düzeldi.” diyor.

 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

facebook.com/TRmotosports
twitter.com/TRmotosports
instagram.com/trmotosports/
linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir