“Tek Kapıdan Dört Ülkeye İhracatımız Yeniden Başlayacak”

“Tek Kapıdan Dört Ülkeye İhracatımız Yeniden Başlayacak”

 

Genel itibariyle bölgede, özellikle de taşımacılık sektöründe işlerin kötüye gittiğini söyleyen Haşimoğlu “İnşallah bölgeye huzurun ve istikrarın gelmesiyle beraber karayolu ile tek kapıdan dört ülkeye ihracatımız yeniden başlayacak.” diyor.

Başkanım son dönemde çalışmalarınız nasıl gidiyor? Bölge esnafının durumu nedir?

Sanırım daha önce de gelmişsiniz, görmüşsünüz. Aradaki farkı görmüş olmanız lazım. Eskiden yollar kamyondan geçilmezdi. Özellikle esnafın sıkıntısına gelecek olursak, bu bölgemizin esnafı, 30 yıla aşkındır süregelen ülkemizdeki terörden en çok olumsuz etkilenen esnaftır. Özellikle hendek operasyonlarında bizim esnaflarımız olumsuz yönde etkilendi. Şırnak merkez, Cizre ve Silopi ilçelerimizde operasyonlar sırasında insanlarımız, vatandaşlarımız zarar gördüler. Devlet yıkılan evlerin yerine ev yapıp vatandaşa verdi ancak esnaf kaybettiğini henüz geri alamadı.

Başkanım sizin de ifade ettiğiniz gibi eskiyle arada büyük bir fark söz konusu. Çok önceden burada sürekli işleyen bir araç trafiği vardı. O günlerde çalışmakta olan taşımacı bugün ne yapıyor, karnını nasıl doyuruyor?

Irak’taki DEAŞ saldırılarından önce, ülkemizin Irak ile yaptığı ihracat, Almanya’dan sonra ikinci sıradaydı. O zamanlar 12 buçuk milyar dolarlık bir ihracat potansiyeli vardı. Tüm olumsuzluklara rağmen Almanya’dan ve İngiltere’den sonra Irak’a yapılan ihracatta yine üçüncü sıradayız. Şu anda da yıllık 7 milyarlık bir ihracat kapasitesi söz konusu. İhracat bir ara yüzde yetmiş beş oranında geriledi. Ama kısa sürede yine toparlandı. Şu anda Irak’ın Musul ve birkaç kentindeki yıkımlara bakılırsa, Musul’un yeniden inşaası söz konusu. Buradaki ihtiyaçlar ülkemizden tedarik edilecek. Tabi ki bunun için hem Irak merkezi hükümetiyle, hem de Irak’taki Kürt yerel yönetimleriyle ülkemiz arasında iyi ilişkilerin kurulması gerekiyor. Bunun için yıllar öncesinde olduğu gibi pazarı diğer ülkelerin değil de bizim almamız lazım. Bu pazarı aldığımız zaman üreticimizle beraber ihracatçımız da kazanacak. Yine lojistikte nakliyeci esnafımız kazanacak. Onlar kazandıkça küçük esnafımız ve şoför esnafımız kazanacak. Temennimiz, ülke ekonomimizin bugüne kadar tüm saldırılara rağmen sekteye uğramadığı gibi yine ibrenin yükselmesidir.

“Söz Konusu Bu Vergi Sadece Türk Menşeli Ürünlerden Alınıyordu”

Başkanım, ‘Şimdi hafif bir değişme var’ dediniz. Kronolojik olarak bir zaman dilimi içerisine koyacak olursak, bu değişim hangi tarihten itibaren olmaya başladı?

Musul’un yeniden inşasından önce, Kerkük ile Bağdat arasında Türk menşeli ürünlerden, ikinci bir vergi alınması söz konusuydu. Söz konusu bu vergi, İran ya da diğer ülke menşeli ürünlerden değil sadece Türk menşeli ürünlerden alınıyordu. Bunu ilgili makamlara ilettik. O zaman dönemin Başbakan Yardımcısı gelmişti. Şırnak Ticaret Sanayi Odası’nda meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir toplantı yaptı. Bu sorun orada dile getirildi ve çözüldü. Tabii iki vergi verilince, bu durum haliyle ürünlerin fiyatına da yansıyor ve ihracatımızı etkiliyordu.

“Bölgeye İstikrarın Gelmesiyle Beraber Dört Ülkeye İhracatımız Yeniden Başlayacak”

Sizin öngörünüz, ilişkilerde belli bir düzelme sağlandıktan sonra ihracatın sürekli artacağı yönünde mi?

Tabii, ilişkiler düzeldikçe bu insanlara cesaret verecektir. Nasıl ki bir bölgede istikrarsızlık olduğu zaman yatırımcı oraya giremiyorsa, ihracatçı da ilişkiler iyi olmadığı zaman bu durumu riskli görüyor. Örneğin eskiden karayolu kullanan yüzbinlerce hacı adayı Silopi’de konaklayarak Suudi Arabistan’a gidiyordu. Ayrıca Kuveyt’e ve Ürdün’e de ihracatımız oluyordu. İnşallah bölgeye huzurun ve istikrarın gelmesiyle beraber karayolu ile tek kapıdan dört ülkeye ihracatımız yeniden başlayacak.

“Pek Çok Firmamız İflas Etmiş Durumda”

Geçmişten günümüze bu bölgedeki nakliyecinin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şu anda genel itibariyle bölgede, özellikle taşımacılık sektöründe işler kötüye gidiyor. Gerek bölgedeki terör olayları, gerek Irak’ta yaşanan gelişmeler sebebiyle pek çok firmamız iflas etmiş durumda. Banka borçlarını ödeyebilmek için tefecilerin eline düştüler. İflasını açıklamayan birkaç firma da var sanırım. Irak ile olan ticarete güvenerek 100 araç alınmış. Bu 100 aracın ödenmesi gereken taksitleri var. İş olmayınca ne yapıyor, tefecilerden parayı karşılamaya çalışıyor. Yine pek çok firmamız da iflas etti. Dolar ve Euro’nun yükselmesiyle birlikte içtiğimiz suya varıncaya kadar her şeye zam geldi. Su alıp içen, ekmek alıp yiyen yine nakliye sektöründe çalışanlar. Genel olarak olumsuzluklar devam ediyor. Ama eskisi gibi değil. Eskiden saat altı yedi olduğu zaman bu yoldan bir araç geçemezdi. Çarşı esnafı desek 30 günün 15-20 günü kapalıydı ama Allah’a çok şükür üç yıldır bu günleri görmedik.
 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Facebook: https://www.facebook.com/TRmotosports
Twitter: https://twitter.com/TRmotosports
Instagram: https://instagram.com/trmotosports/
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir