Elektrik alacaksınız!

Elektrik alacaksınız!

 
Otomotiv sektörünü direkt olarak ve temelden etkileyen üç önemli unsur var. “Akaryakıt fiyatları, çevre kirliliği ve alternatif yakıtlı taşıtlar”. Dünya akaryakıt rezervleri, bu tüketim çılgınlığına maksimum 50-60, bilemediniz 100 yıl daha dayanacak! Ama bu 100 yılın son 10 yılında fiyatları düşünebiliyor musunuz? Bu durumları göz önünde bulunduran sektör yeni nesil alternatiflere kollarını açtı, bunun da günümüzdeki en önemli örneği hibrit motorlu araçlar.
Çok fazla bu detayların üzerine yoğunlaşmadan RAV4 hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.
RAV4 Hybrid ile karşılaştığınızda yeni tasarıma sahip olan farları size CH-R’ın bir büyüğü ile karşılaştığınızı düşündürüyor. Bildiğiniz üzere RAV4 markanın kompakt SUV ürünü. Bu yüzden yerden yüksek yapısı, tasarım dilinden kaynaklı olarak dev bir görüntü ve heybetli bir duruş sergilemesine biraz engel olmuş diyebiliriz. Aracın yan profilden duruşu bir önceki versiyon ile oldukça benzerlik gösteriyor. Özellikle hibrit olduğu için jantların değişmesini beklerdik ama Toyota mühendisleri buna ihtiyaç duymamışlar…
RAV4’ün arka kısmına geçtiğinizde ise otomobilin yere paralel olan stopları ve bu stopların tasarımlarıyla paralel olan arka tampon tasarımı sizi karşılıyor. Otomobil, boyutları bakımından da iddialı. 4605mm yüksekliğe, 1845mm genişliğe ve 1675mm yüksekliğe sahip. Ayrıca 2660 mm’lik aks mesafesiyle RAV4 içeride güzel bir yaşam alanı sunuyor. Bagaj kapağını açtığınızda RAV4 Hybrid size 501 litrelik bir hacim sunuyor. Bu değer hibrit motorlu olmayan RAV4’te 547 litre… Ek olarak otomobilin ağırlığı sizin alacağınız RAV4 Hybrid donanım paketine göre 1690 ila 1785 kg arasında değişiyor. Bu değerin en düşüğünü ele alırsak RAV4 Hybrid, benzinli motorlu versiyondan 170 kg, dizel motorlu versiyondan da 185 kg daha ağır.
Öncelikle motor spesifikasyonlarından sizlere bahsetmek isterim. RAV4 Hybrid, benzinli ve dizel motorlu kardeşlerinden daha farklı olan bir benzinli üniteye sahip. 2.5 litrelik benzinli motor 4 silindirli ve 16 subaplı. Tek başına bu motor 155 bg güç üretmeyi başarıyor. Ama hibrit dedik ya işte o an işler değişiyor. Otomobilin iki elektrikli motoru ise benzinli motora ek olarak 143+68 beygir olarak belirtilen ekstra güç ve 270+139 Nm tork üretiyor. Bu değerler gözünüzü korkutmasın çünkü toplam tekerleğe yansıyan güç: 197 bg oluyor.
RAV4’ün elektrikli motorları ve benzinli motorlarının nasıl çalıştığını merak ettiğinizin farkındayım, başta şunu belirteyim dur kalk trafikte benzinli motorun çalışmasına hiç ihtiyacınız olmuyor. Bir elektrik motoru önde benzinli motorla birlikte konumlandırılmış iken ikinci elektrikli motor arka lastiklerin hareketini sağlıyor. 68 bg güç üreten arka lastiklerdeki motor sayesinde otomobil E-Four çekiş sistemini kullanıcısına sunmuş oluyor, yani arada şaft yok ama dört tekerden çekiş sistemi var!
İlk hareketten itibaren tam gaz hareket ederseniz otomobil bu defa hem benzin hem de elektrik motorunu çalıştırarak sizi en hızlı bir biçimde hareket ettirmek istiyor. Bu noktada benzinli motor jeneratör görevinden çıkıp alıştığımız görevine merhaba diyor… Ben bu otomobille zamanımın çoğunu şehir içi trafiğinde geçirdim. Hibrit teknolojisinin de en çok işe yaradığı yer şehir içi trafiği aslında. Yakıt tüketimi konusunda iyice az yaksın diye bir amacım olmadığı için otomobil bana ortalama olarak 6.2 lt / 100 km gibi iddialı bir yakıt tüketim verisi sundu. Bunu rahatlıkla 5.5 lt / 100 km değerlerine düşürmenizin mümkün olduğunu da belirtmem de fayda var!
RAV4 Hybrid’in gaz ve fren pedalındaki farklılık çabucak hissediliyor. Özellikle yumuşak bir sürüş karakteri içindeyseniz bu durumu kolaylık fark ediyorsunuz. Otomobilin hibrit teknolojisi bu durumu ortaya çıkarmış.Sürüşe başladığınız andan itibaren benzinli ve elektrikli motor arasında defalarca değişimin yaşandığını, enerji monitöründen takip edebiliyorsunuz. Biraz hızlanmak istediğinizde elektrikli motor ve benzinli motor bir arada çalışmaya başlıyor ve elektrikli motorun torkunun benzinli motorun gücüne destek olduğu anlarda aracın nasıl ivmelendiğini hissediyorsunuz. Tabi ki bir süper spor ya da hothatch otomobil gibi değil ama beklediğinizden kesinlikle fazla!
Süspansiyon konusunda otomobil bir 4×4’ün sunabileceğinin en konforlusunu sunmayı başarmış. RAV4 Hybrid’in gücünü aktarma görevini üstlenen e-CVT şanzıman tahmin ettiğiniz gibi hissiz bir şanzıman ama bu otomobilde bu tarz dinamikler yerine ekonomi var o yüzden bu konuya fazla takılmıyorum! Elektrik motorlu araçlar özellikle yokuş aşağı inişlerde benzinli motoru durdurarak elektrik motorunun pillerini şarj etmek ister bu yüzden de motor freni dediğimiz durumu gerçekleştiremeyiz. Bu yüzden Toyota’da vites yoluna B bölümünü koymuştur. Yokuş aşağı inerken B bölümüne vites kolunu çekerseniz araç motor freni yapmak için benzinli motoru çalıştırır ve hem yavaşlarsınız hem de pilleriniz şarj edersiniz.
Konfor konusunda Toyota rakiplerine göre daha önde olmayı sessiz kabin ve kaliteli malzeme kullanımıyla yıllardır sağlamıştır. Özellikle 120 km/s hızlarda kabine gelen sesler minimum denecek kadar az. Süspansiyon yapısı ve geniş yanaklı lastik kullanımı RAV4’ün konforuna ekstra olarak katkı sağlamış. Donanım konusuna gelecek olursak, bizim kullandığımız test otomobilimiz en yüksek donanım seviyesindeydi. 18 inç alüminyum alaşımlı jantlar, Gündüz yanan LED farlar ve LED ışık çizgisi, Projektör tipi LED farlar, Krom çerçeveli ön sis farları, Arka sis farları, LED stop lambaları, Otomatik yanan farlar, Otomatik far yükseklik ayarı PREMIUM PLUS NAVI HYBRID, Elektrikli katlanabilir yan aynalar, Toyota Touch 2 with GO navigasyon sistemi, Elektrikli, uzaktan kumandalı ve hafızalı bagaj kapısı, Karartılmış arka ve yan arka camlar, Yağmur sensörü, 4.2” renkli TFT ekran, Otomatik hız sabitleme sistemi (Cruise control), Kendiliğinden kararan iç dikiz aynası, Çift bölgeli otomatik klima Elektrikli ön ve arka camla, 7” renkli ekranlı Toyota Touch 2 Multimedya sistemi, Bluetooth® kablosuz cep telefonu bağlantısı, USB&Aux-in giriş, Elektrikli açılabilir moonroof cam tavan, Ön ve arka park sensörleri, Deri koltuk döşemesi, Akıllı giriş ve çalıştırma sistemi (anahtarsız sistem), Elektrikli bel destek ayarlı sürücü koltuğu, Isıtmalı ön koltuklar, Toyota Touch2 ekranında panoramik görüntü monitörü, Kör nokta uyarı sistemi, Geri Manevra Trafik Uyarı Sistemi, JBL Premium ses sistemi, 11 hoparlör, Hibrit enerji göstergesi en önemli donanım seçeneklerinden. Toyota Touch 2 yazılımı ne yazık ki Apple Car Play ve Android Auto desteklemiyor ama Bluetooth ile bağlatı yapmak oldukça kolay. Bu ekran sayesinde aracın tüm bilgilerine, navigasyona, ses sistemine ve enerji monitörüne kolayca ulaşabiliyorsunuz…
RAV4 ülkemizde sadece hibrit motor seçeneğiyle satın alına biliyor. Otomobilin 2018 yılı başlangıç fiyatı 336 bin 300 tl, 2017 model kampanyalı fiyatı 259 bin 400 tl ve son ÖTV teşviğiyle birlikte 2018 modellerin kampanyalı fiyatı 244 bin 450 tl’den başlıyor…
“”
 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Facebook: https://www.facebook.com/TRmotosports
Twitter: https://twitter.com/TRmotosports
Instagram: https://instagram.com/trmotosports/
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir