MAN Hafif Ticari Araçlar Ülke Satış Müdürü Cumhur Kutlubay, ”Mini Tır İşinin Büyümeye ve Pazardaki Yerini Korumaya Devam Edeceğine İnanıyoruz”

MAN Hafif Ticari Araçlar Ülke Satış Müdürü Cumhur Kutlubay, ”Mini Tır İşinin Büyümeye ve Pazardaki Yerini Korumaya Devam Edeceğine İnanıyoruz”

 

“MAN, KAMYON İŞİNDE DE ÜSTYAPICILARI İLE BİRLİKTE ÇOK BAŞARILI İŞLERE İMZA ATIYOR”

“KALİTESİNE GÜVENDİĞİMİZ ÜSTYAPICILARIMIZI ‘BUSINESS PARTNER APPROVAL’ DEDİĞİMİZ BİR GLOBAL SÜRECE DAHİL EDİYORUZ”

Mini Tır ya da benzeri araç oluşturmaya uygun araçlara ilişkin bilgi veren Kutlubay, şunları dile getiriyor; “Genellikle 14.4 m3, 16.4 m3 ve 18.4 m3 3,5 tonluk panelvan ve 3,5 ton tek kabin şasi kamyonet ürünlerimiz ile bu pazara hizmet veriyoruz.”

“Uzun Yol Kaptanlarımızın Rahatlığı, Yola Dikkati ve Konforu Baz Alınarak Tasarlandı”

Mini Tırları oluşturmada kullanılan araçların tasarımlarında uzun yol şoförlerine kolaylık sağlayacak özelliklere yer verildiğini aktaran Kutlubay, araçların genel özelliklerine ilişkin, “Araçlarımız, özellikle uzun yol kaptanlarımızın rahatlığı, yola dikkati ve konforu baz alınarak tasarlandı. 2021 yılı başında ‘LH Paket’ (Long Haul – Uzun Yol Paketi) adını verdiğimiz bir araç paketi ile araçlarımıza; hız sabitleyici, sis farı, 6,5 inç geniş ekranlı ‘CarPlay özellikli Multimedya Paketi, multifonksiyonel direksiyon, Aktif Şerit Takip Asistanı, saklama bölümü olan 2’li yan koltuk, hava süspansiyonlu sürücü koltuğu gibi opsiyonel ekipmanlar ekleyerek, uzun yol kaptanlarımıza maksimum seviyede konfor sağlamayı hedefledik.” diyor.

“Bu Başarı Bizi MAN HTA Grubu Olarak Sektörde Öncü Pozisyonuna Getirdi”

Bu araçların üstyapı işlemlerinden ve MAN hafif ticari araç grubu olarak, bir üstyapı firması ile yürüttükleri kasa çalışmasına ilişkin detayları anlatan Kutlubay, şunları söylüyor; “Bu kısmı; 2 gruba ayırmak gerekir. Birincisi; panelvan araçlarımız için üstyapı çözümleri. Panelvan araçlarımız hali hazırda kapalı sac kasa olarak geliyor. Müşterimiz talep eder ise piyasada hizmet veren üstyapıcılarda yük bölümü iç sac kısımlarını panel olarak giydirebiliyor. Bunun yanında özellikle son zamanlarda Covid-19 aşı taşımacılığı uygunluğu için üstyapıcılar, araçlarımız üzerinde soğutuculu üstyapı (frigofirik) çalışmaları da yapıyorlar. İkincisi ise; şasi grubu araçlarımız için üstyapı çözümleri. Şasi grubu araçlarımız üzerinde MAN olarak, orijinal bir kasa çözümü sunmuyoruz. Ancak piyasada çok tecrübeli, birlikte çalıştığımız ve müşterilerimizi de gönül rahatlığıyla yönlendirdiğimiz üstyapıcılarımız var. Panelvan araç segmentinde olduğu gibi bu segmentte de kapalı box kasalar, ilave olarak, komple sac, alüminyum veya yarı alüminyum olmak üzere açık kasa ya da tenteli kasalar ve frigo çözümleri ile müşterimizin iş alanına göre üstyapı seçenekleri de mevcut.  Son günlerde, kalitesine ve deneyimine güvendiğimiz bir üstyapıcı firma ile MAN TGE 3.5 ton şasi araç üzerinde 300 kg ağırlığa sahip komple alüminyum tenteli kasa üstyapı çözümünü çalıştık. Bu kasa çalışmasında; 4300 mm uzunluk, 2100 mm genişlik, yaklaşık 19.5 m3 hacim, 1200 kg istiap haddi elde etmeyi başardık. Bu başarı da bizi MAN HTA grubu olarak, sektörde öncü pozisyonuna getirdi diyebiliriz.”

 

“Araçlarımızın Üstyapı Dönüşümü İçin Gittiği Firmaları Yakından İnceliyoruz”

Modifiye işlemi yapılırken özellikle dikkat ettikleri unsurlar hakkında da bilgi veren Kutlubay, “Birlikte çalıştığımız üstyapıcılardan kalite beklentimiz var. Öncelikle araçlarımızın üstyapı dönüşümü için gittiği firmaları yakından inceliyoruz. Mutlaka ziyaret edip, aracın üstyapı aşamalarını takip ediyoruz. Kalitesine güvendiğimiz ve bizimle çalışmak isteyen üstyapıcılarımızı ‘Business Partner Approval’ dediğimiz bir global sürece dahil ederek, onaylı üstyapıcımız pozisyonuna getiriyoruz. Üstyapıcımıza, orijinal teknik çizimleri sunarak, montaj talimatnamelerine uygun üstyapı yapmalarını sağlıyoruz. Zaten halihazırda MAN, kamyon işinde de üstyapıcıları ile birlikte çok başarılı işlere imza atıyor. MAN üstyapıcı kalite ve tecrübesini test etme yeteneğine yıllar önce sahip oldu ve bu tecrübesini de tüm segment araçlarında yansıtmaya devam ediyor.” ifadelerini kullanıyor.

 

“Yerinde, Zamanında ve Kaliteli Hizmet Verebiliyor Olmanız Gerekiyor”

Satış konusunda nasıl bir trend izlediklerinden bahseden Kutlubay, “Öncelikle bol bol müşteri ziyareti gerekiyor. Müşteri ihtiyaçlarını iyi belirlemeniz, olanın üzerine bir şeyler eklemeniz, tüm dünyayı gezen araçlarınıza; satış sonrasında, yedek parça ve garanti süreçlerini de dahil edip yerinde, zamanında ve kaliteli hizmet verebiliyor olmanız gerekiyor. Bununla birlikte; pazarda hep var olduğunuzu, pazardaki canlılığınızı müşteriye hissettirmeniz, sosyal medyada var olmanız trendi yakalamanız için büyük önem taşıyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.

 

“Büyümeye ve Pazardaki Yerini Korumaya Devam Edeceğine İnanıyoruz”

Mini Tır taşımacılığının büyümeye devam edeceği yönündeki görüşlerini dile getiren Kutlubay, bu doğrultuda pazara ilişkin de şunları anlatıyor; “Ekspres taşımacılık; ‘Mini Tır’ işinin hem yurt içi hem de uluslararası nakliye sektöründe dünya konjonktürüne de bağlı olarak büyümeye ve pazardaki yerini korumaya devam edeceğine inanıyoruz. Dolayısıyla bu işin, mevcut toplam pazarın en az yüzde 35’ine hakim olacağı kanaatindeyiz.”

 

 

 

 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

facebook.com/TRmotosports
twitter.com/TRmotosports
instagram.com/trmotosports/
linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir