“Turizmden Sonra En Fazla Potansiyel Lojistik Sektöründe”

“Turizmden Sonra En Fazla Potansiyel Lojistik Sektöründe”

 

ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara Lojistik Üssü’nde düzenlenen Ankara Lojistik Zirvesi ve Fuarı’nın açılışına katıldı. Baran, açılış töreninde yaptığı konuşmada, iktisadi bir faaliyet olan lojistik sektörünün ekonominin gelişmesini etkileyebildiği gibi ekonomik gelişmelerden de etkilendiğini söyledi. Türkiye’nin coğrafi konum olarak önemli bir kavşak noktasında yer aldığını kaydeden Baran, “Türkiye, Avrupa, Balkanlar, Karadeniz, Kafkaslar, Hazar, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri için bir dağıtım ve toplama merkezi olabilecek uygunlukta bir konumda” dedi.

Türkiye’de lojistik sektörün 90’lı yıllarda atılıma geçtiğini ve günden güne hizmet kalitesini artıran dinamik bir sektör olduğunu belirten Baran, lojistiğin 2023 hedeflerine ulaşmak açısından önemli sektörden biri olduğunu anlattı. Baran, “Son dönemlerde gerçekleştirilen ülkelerarası işbirliği faaliyetleri ile uluslararası ticareti geliştirme yönünde yapılan anlaşmalar ve boru hattı taşımacılığı hatırlanırsa, Türkiye’nin hedefleri doğrultusunda lojistik sektörünün milli gelir içindeki payının sürekli artacağı rahatlıkla söylenebilir.  Hizmet sektörlerinden biri olan lojistik, ülkemizde turizmden sonra en fazla potansiyeli bünyesinde barındıran ikinci sektör durumunda” dedi.

Uluslararası Ticarette Rekabet Lojistikten Geçiyor

Son 10 yıllık süreçte Avrupa’da yaşanan ekonomik daralmaya, Suriye’de yaşananlara ve bulunduğumuz coğrafyada yaşanan sancılara rağmen lojistik sektörünün büyüme ivmesinin sürdüğünü belirten Baran, sektörün kara, hava, deniz ve demiryolu alanlarında güçlü hedeflere sahip olduğunu söyledi.

Üretim maliyetlerinin birbirine yaklaştığı günümüzde uluslararası ticarette rekabetin lojistik üzerinden gerçekleştirildiğini aktaran Baran sözlerine şöyle devam etti:

“Bu rekabette başarılı olmak için de ulaştırma ağ sistemi, bilişim ve gümrük alt yapısı, işgücü ve hizmet maliyetleri ayrı ayrı önem taşıyor. Küresel ticarette rekabet avantajımızı artırmak için lojistik sektörümüzü de güçlendirmemiz gerekiyor. Ülkemiz lojistik açısından avantajlı bir coğrafyada bulunuyor. Başkentimiz de bu coğrafyanın tam merkezinde yer alması nedeniyle avantajlı durumda. Ve yüksek bir gelişme potansiyeline sahip olduğunu söyleyebiliriz.”

Ankara Lojistik Üssü

Ankara Lojistik Üssü’nün çalışmalarından da takdirle söz eden Baran, “Bildiğiniz gibi şu an içinde bulunduğumuz Ankara Lojistik Üssü, Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası lojistik üssü konumunda bulunuyor. Dünya standartlarında bir lojistik üsse sahip olmak bizim için çok önemli” dedi. Ankara’nın yeni açılacak hatlarla hızlı tren merkezi haline geleceğini hatırlatan Baran, “Şehrimizden yurtdışına doğrudan uçuşları da önemsiyoruz. Ankara’dan 3-4 saatlik direkt uçuşla varılabilecek 34 ülke mevcut. Bu ülkelerin toplam gayrisafi milli hasılası yaklaşık 23 trilyon dolar. Yani 34 ülkeyi kapsayan 23 trilyon dolarlık bir pazarın ortasındayız. Bütün bunlar Ankara’ya lojistik açıdan önemli fırsatlar sunuyor” diye konuştu.

 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Facebook: https://www.facebook.com/TRmotosports
Twitter: https://twitter.com/TRmotosports
Instagram: https://instagram.com/trmotosports/
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir