Uzaktan ya da Yakından Veri İndirme Çözümleri

Uzaktan ya da Yakından Veri İndirme Çözümleri

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu genelgenin hükümleri, sayısal takograflardan elde edilen tüm araç verileri ile sürücü kartlarından elde edilen tüm sürücü verilerinin mevzuata uygun olarak arşivlenmesi zorunluluğunu getiriyor. Bu bağlamda takograf veri indirme cihazlarının önemi daha da artıyor ve firmaların faaliyetlerini daha hızlı gerçekleştirebilmeleri için bir gereksinim ortaya çıkıyor.

Ar-Ge faaliyetlerini kendi bünyesinde gerçekleştirerek yerli üretim yapan Seyir Mobil; takograf veri indirme, arşivleme ve yasal otoriteye bildirme süreçlerinde firmalara çözümler sunuyor. Seyir Mobil Genel Müdürü Yakup Küçük ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede; veri indirme hakkındaki yasal zorunlulukları, sunmuş oldukları veri indirme çözümlerini ve firmalara sağladığı faydalarını konuştuk.

Görüşmemizin detayları haberimizde!

“Ülkemizde Halen Üç Tip Takograf Cihazı Kullanılmaktadır”

“Ülkemizde halen;  analog dediğimiz elektro-mekanik takograf, elektronik takograf ve dijital takograf dediğimiz sayısal takograflar olmak üzere üç tip takograf cihazı kullanılmaktadır.

Analog takograflar, sürücünün hız ve çalışma sürelerine ilişkin bilgileri kâğıt disk üzerine kaydetmektedirler. Bu cihazlar, kilometre sayacı tipinde ve aracın göstergesine entegre cihazlar olabileceği gibi, kabin içine takılabilen harici cihazlar da olabilmektedirler.

Elektronik takograflar: yerli üreticiler tarafından 1988 yılından beri üretilen elektronik takograflar, sürücünün hız ve çalışma sürelerine ilişkin bilgilerini, bir mikroişlemciye kaydetmekte ve gerektiğinde şerit kâğıt şeklindeki raporlarla yazılı çıktı ve grafik raporlar yazdırabilmektedirler.”

“Bu Kartlar Kullanıcılarına Araçtaki Takograf Cihazındaki Bilgilere Ulaşma ve/veya Kullanma Olanağı Sağlar”

Sayısal Takograf ise karayolu ile yolcu ve eşya taşımacılığı yapan ticari araçlarda kullanılan bir kontrol cihazı olup; temelde yazıcı içeren araçtaki takograf cihazı, kartlar için iki yuva ve ekrandan oluşur. Güvenli bir sensör üzerinden vites kutusuna bağlanır. Araçtaki takograf cihazı sistemin beynidir. Yığın belleğinde sürücülerin sürüş periyotlarını ve görevlerini 12 ay boyunca tutabilme yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda polis tarafından ulaşılmak istendiğinde, hatalara ilişkin bilgileri, sistemi tahrif etmeye yönelik girişimleri, hız sınırı ihlallerini, kalibrasyon ayrıntılarında hafızasında tutar. Sayısal takograf akıllı kartlarla çalışır. Sürücüler, şirketler(operatörler), servisler(takograf kalibrasyon merkezleri) ve denetim görevlilerinin (polis gibi) özel ihtiyaçlarına göre ayrı akıllı kartlara sahiptir. Bu kartlar kullanıcılarına araçtaki takograf cihazındaki bilgilere ulaşma ve/veya kullanma olanağı sağlar.

“31 Aralık 2010 Tarihinden Sonra Sayısal Takograf Kartı Bulundurmak Zorunlu Kılınmıştır”

21 Mayıs 2010 tarihli ve 27587 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Araçlarda Kullanılan Takograf Cihazları Yönetmeliği gereğince; 16 Haziran 2010 tarihi itibariyle, yeni tescil edilen (ağırlığı 3,5 tondan fazla kamyon ve çekici ile 9 kişiden fazla yolcu taşıyan otobüsler) ticari araçların uluslararası taşımalarında, sayısal takograf cihazı ve kartı kullanılması zorunlu hale gelmiştir olup; 31 Aralık 2010 tarihinden sonra sayısal takograf kartı bulundurmak zorunlu kılınmıştır.

Hemen akabinde 12 Ocak 2012 tarih ve 28171 sayılı resmi gazetede ‘Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği’ ile araçlara sayısal takograf takılma zorunluluğu, araç modellerine göre yıllara ayrılmış ve belirtilen süreler içerisinde sayısal takograf ile değiştirilmesi zorunlu kılınmıştır.

“Sürücü Kartlarına Takograflar Tarafından Kaydedilen Veriler En Fazla 25 Günlük Periyotlar ile İndirilmeli”

Ayrıca T.C. Ulaştırma Bakanlığı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün yayınlamış olduğu 09.03.2017 tarihli Genelge çerçevesinde; Dijital takograflar tarafından kaydedilen verilerin, yetki belgesi sahiplerince geriye doğru 365 günlük veriyi içerecek şekilde ve en fazla üçer aylık periyotlarla dijital ortamda arşivlenmesi zorunludur. Sürücü kartlarına takograflar tarafından kaydedilen veriler de en fazla 25 günlük periyotlar ile indirilmeli ve dijital ortamda arşivlenmelidir.

Bu yasal zorunluluk neticesinde Seyir Mobil takograf veri indirme, arşivleme ve yasal otoriteye bildirme süreçlerini yerinden, hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Geliştirmiş olduğumuz sistem müşterilerimize yasal zorunluluklarını yerine getirme, olası takograf cezalarından kurtulma, sürücü analizi yapma, sürücü ve araç verilerinin takibini daha hızlı yapma, filolarının verimliliğini arttırma ve etkili lojistik planlaması yapmalarına fayda sağlamaktadır.

Uzaktan ya da Yakından Veri İndirme Çözümleri

Burada Seyir Mobil müşterilerine iki farklı ürün ile hizmet sunmaktadır. Tavi Yerel cihazımız ile müşteri aracındaki takograf ve sürücü kartı verilerini yakından(fiziksel) olarak indirilmektedir. Bu çözüm yönteminde veri indirme takvimi müşteriniz sorumluluğundadır. Uzaktan Veri İndirme çözümümüz ise müşteri aracı hareket halinde veya yurt dışında olsa bile takograf verilerine ulaşabilme ve indirebilme imkânı sağlamaktadır. Bu çözümde, Tavi Yerel’in aksine veri indirme planlamasını Seyir Mobil Sistemi gerçekleştirmektedir.

Sunmuş olduğumuz çözüm piyasadaki genel ekseriyette kullanılmakta olan takograf modeli ve bu modellere ait versiyonlara uyumludur. Burada müşteri talebine istinaden öncelikle satış ve destek ekiplerimiz mevcut müşteri cihazlarını sorgulamakta ve buna göre müşterileri yönlendirmektedir.

Bilgilendirme Toplantıları Devam Ediyor

Bu kapsamda bölgesel TOBB toplantılarına katılarak ürün tanıtımı ve çözüm lansmanı yapmaktayız. Ayrıca takograf üreticileri toplantılarına da katılarak tanıtım faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.

“Resmi Gazete’de Yayımlanan Yönetmelik Kapsamında 1.064.586 Taşıt Zorunlu Olarak Dijital Takograf Kullanıyor”

TÜİK tarafından açıklanan “Motorlu Kara Taşıtları” verilerine göre, Ocak 2019 itibariyle Türkiye’de 218 bin 489 otobüs ve 846 bin 97 adet kamyon bulunuyor. 27587 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Takograf Cihazları Yönetmeliği kapsamında, sayısal takograf ve sürücü verilerinin indirilip saklanması zorunlu hale getirildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik kapsamında 1.064.586 taşıt zorunlu olarak dijital takograf kullanıyor. Dijital takograf cihazı ile araçlardan elde edilen aracın kat ettiği mesafe, hız, sürüş zamanı, çalışma aralıkları, günlük dinlenme süreleri gibi verilen verilerin analizi ile kazaların önüne geçilecek, karayolu güvenliğinin arttırılması hedefleniyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre, 2019’un Ocak ayında toplam 33 bin 68 kaza gerçekleşti. Kusur unsurları arasında ise 11 bin 55 ile sürücü hataları ilk sırada bulunuyor. Takograf cihazları araç hızını ve kanunun belirttiği sınırlar içinde aracın kullanımını denetlemektedir.

Araç sahiplerinin sunmuş olduğumuz dijital takograf cihazı veri indirme çözümünü aktif kullanmaları ve sistem üzerinden yoğun denetimleri ile sürücü hataları minimize edilebilecektir.

 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

facebook.com/TRmotosports
twitter.com/TRmotosports
instagram.com/trmotosports/
linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir