2021 Hyundai Ioniq 5 teknolojiyi sadelikle getirdi

2021 Hyundai Ioniq 5 teknolojiyi sadelikle getirdi

 

Güney Koreli EV crossover 480 km menzil sunacak.

Hyundai, yaşanan gecikmeler sonucunda çevrim içi gerçekleştirdiği lansman ile yeni modeli Ioniq 5’i tanıttı. Elektrikli otomobillerin yer alacağı Ioniq alt markasının ilk ürünü olan 5, E-GMP platformundan yükseliyor ve Koreli marka için çok büyük önem taşıyor.
Tasarım olarak büyük ölçüde Hyundai 45 konseptinin izinden giden otomobilin casus fotoğrafları da ne beklememiz gerektiğini zaten bizlere gösteriyordu. Oldukça esnek kabini ve alışılmışın dışında kokpit tasarımı ile dikkat çeken Ioniq 5, bolca teknolojiye de ev sahipliği yapıyor.
Dış tasarım: Neredeyse ID.4 boyutlarında
İlk bakışta aracın oranları dolayısıyla boyutların Golf 8 civarında olduğunu düşünebilirsiniz ancak 1,61 metre yüksekliği sayesinde Ioniq 5 crossover/SUV statüsünün hakkını veriyor. Yaklaşık 4,64 metre olan uzunluk ise onu Volkswagen ID.4 ve Nissan Ariya klasmanına taşıyor. Alışılmış motor düzeninin olmayışı sayesinde aks mesafesinin 3 metrede tutulduğunu da not edelim.

Galeri: 2021 Hyundai Ioniq 5

Teknik veriler
Motor seçenekleri: 4. 125 ile 225 kW (170-300 bg) arasında değişen güç, arkadan itiş ve dört çeker opsiyonları.
Batarya: 58 ve 73 kWh.
Menzil: 470-480 km’ye kadar.
Boyutlar: 4.635 mm uzunluk / 1.890 mm genişlik / 1.605 mm yükseklik / 3.000 mm aks mesafesi.
Bagaj hacmi: 531-1.591 litre (arka) / 2WD’de 57, 4WD’de 24 litre (ön)
Hyundai Ioniq 5 haberleri 2021 Hyundai Ioniq 5’ten aksiyon dolu bir ipucu videosu geldi Hyundai Ioniq 5’in teknik verileri sızdırıldı! Tasarım olarak Hyundai’in ilk üretim modeli Pony’ye de selamlar verilmiş. Basit ve sade çizgilerle dolu dış tasarım biraz Volkswagen ve Peugeot ürünlerini andırmıyor değil. İstiridye kabuğu formlu ön kaput da göze oldukça hoş geliyor ancak bu parça öne doğru mu yoksa arkaya doğru mu açılıyor şimdilik bilemiyoruz.
2021 Hyundai Ioniq 5 Far ve stop lambalarındaki çift U düzenini daha önce teaser görsellerinde görmüştük. Aynı durum, garip dizaynlı jantlar için de geçerli. Karosere gömülü gizli kapı kolları ise güzel gövdeye klas katmış.
İç mekân: Kayar konsol ve arka koltuklar
Dikey açılı formu ile dikkat çeken kokpitte 12″ boyutunda dijital gösterge paneli ve yine aynı ölçüde ona bağlı olan dokunmatik multimedya ekranı öne çıkıyor. Mercedes-Benz modellerini andıran bu detayın Alman markadan farkı ise iki ekranın kesin sınırlarla birbirinden ayrılmış olması. Ioniq 5’te arttırılmış gerçeklik fonksiyonuna sahip head-up display de sunuluyor ve sürücüye bu parça üzerinden navigasyon direktifleri ve uyarılar gösteriliyor.
2021 Hyundai Ioniq 5 Teaser görsellerinde hareket ettirilebilen merkezi konsolu da görmüştük. 14 cm kadar geriye kaydırılabilen bu parça sayesinde sürücü isterse “rahatça” ön yolcu kapısından da aracı terk edebiliyor. Normalde vites konsolu olan bu elemanın kayması dolayısıyla Hyundai, vites seçiciyi direksiyon üzerine monte etmiş.
Yeni Ioniq 5’in kabininde kayan tek parça merkezi konsol da değil. Koreli marka, arka koltukların da 14 cm kadar uzunlamasına hareket ettirilebilmesini sağlıyor. Arkada 531 litre alan sunan bagaja önde motor seçeneğine göre 24 veya 57 litre “frunk” ile desteklenmiş. Elektrikli olarak ayarlanabilen ön koltuklar ise şarj işlemi esnasında uzanıp dinlenmeye imkân veriyor.
2021 Hyundai Ioniq 5 İç mekânda 4 farklı renk opsiyonu sunan Hyundai, çevreci yapısını vurgulamak için kabini geri dönüştürülmüş PET şişeler, ekolojik olarak işlenmiş deri, pamuk ve bitkisel temelli malzemeler ile döşemiş.
İki batarya, dört farklı versiyon
Ioniq 5’in hareketini sağlayan bataryalar isteğe göre 58 kWh ya da 73 kWh olarak seçilebiliyor. Arkadan itiş ya da dört çeker olarak alınabilen aracın motor seçenekleri ise şu şekilde:

Batarya / Çekiş
Ön elektrik motoru
Arka elektrik motoru
0-100 km/h
58 kWh / RWD

125 kW / 350 Nm
7,4 sn
58 kWh / AWD
53 kW / 255 Nm
120 kW / 350 Nm
6,1 sn
73 kWh / RWD

160 kW / 350 Nm
8,5 sn
73 kWh / AWD
70 kW / 255 Nm
155 kW / 350 Nm
5,2 sn

 
Tüm versiyonlarda arkada bulunan elektrik motoru 350 Nm tork üretiyor. Dört çeker paketlerde öne 255 Nm tork veren ikinci bir motor ekleniyor. Ünitelerin performansı versiyona göre değişse de arkada yer alan motorlar hep öndekilere göre daha baskın. Tüm Ioniq 5 modellerinin azami hızı 185 km/h ile sınırlanırken 0-100 km/h ivmelenmeleri ise 5,2 ile 8,5 saniye arasında değişiyor.
Dört çeker ve 73 kWh batarya ile alınan en üst pakette menzilin 470-480 km olduğu belirtildi ancak diğer versiyonlar için bir açıklama yapılmadı. Hyundai, tıpkı Porsche Taycan’da olduğu gibi, Ioniq 5’te hem 800 Volt hem de 400 Volt çıkışlardan şarj imkânı sunacak.
350 kW şarj istasyonlarında batarya doluluk oranının %10’dan %80’e çıkarılması ise sadece 18 dakika sürecek. WLTP normlarına göre 100 km menzil kazanmak için gereken süre ise sadece 5 dakika.
2021 Hyundai Ioniq 5 “Vision roof” adı verilen cam tavan, ekstra ücret karşılığında güneş panelleriyle alınabiliyor. Bu da araç durur hâldeyken bataryadan enerji çekilmesini engellediği gibi sürüş koşulunda menzilin de arttırılmasına yardımcı oluyor. Hyundai henüz bu teknolojinin detaylarını paylaşmadı.
Hyundai’in V2L adını verdiği fonksiyon sayesinde Ioniq 5, çift yönlü şarja da imkân sağlıyor. Kısacası Ioniq 5 ile elektrikli bisiklet, elektrikli scooter gibi cihazları şarj edebiliyorsunuz. Arka koltukların altına yerleştirilen konektör ve şarj girişi üzerinden sağlanan bu fonksiyon sayesinde 3,6 kW güç ile dış objelere şarj sunabiliyor.
Öne çıkan diğer teknolojiler
HDA 2 adıyla anılan otoyol sürüş asistanı, Smart Sense adı verilen güvenlik paketine katılan en yeni donanım. Ön kamera, radar ve navigasyon tarafından sağlanan dataları işleyerek hız ve öndeki araçla mesafeyi ayarlayan sistem, aracın şerit merkezinde kalmasına ve şerit değiştirmesine de yardımcı oluyor.
Bluelink sisteminin Ioniq 5’te sunduğu ekstra bağlanılabilirlik özelliği ise Connected Routing. Bu sistem ise bulut üzerinden veri çekerek daha gerçekçi tahmini varış süresi sağlamanın yanı sıra şarj istasyonlarını da sergiliyor. Uygunluk durumu, şarj tipi (AC, DC, hızlı şarj) ve tahmini şarj dolum süresi gibi özellikler de bu sistemin sürücüyle paylaştığı veriler arasında yer alıyor.
E-GMP platformundan çıkacak diğer otomobiller Kia’nın elektrikli crossover modeli “CV”, Mart ayında bizlerle! Genesis GV60, Kia CV ve Hyundai Ioniq 5 ile birlikte görüntülendi Bluelink sisteminde “Remote Profile Management” adı verilen sürücü profili de var. Bu sayede Ioniq 5 sahipleri koltuk ayarını buluta kaydederek uzaktan da müdahalede bulunabilecekler. Ayrıca bu sistem, araç sahibine camların açık olup olmadığını ve kapıların kilitli olup olmadığını da bildirecek. Klima, radyo, ısıtmalı koltuk ve bagaj ise çevrim içi ses tanıma sistemi ile kontrol edilebilecek.
Hâlihazırda piyasada bulunan Hyundai modellerinden tanıdığımız kör nokta sistemine ek olarak Ioniq 5, gerekli durumlarda frenleme de yapabilecek. Bu özellik, paralel park yerlerinden çıkışta ise sürücüye sağ ve sol kameradan aldığı bilgileri dijital panele yansıtarak yardımcı oluyor. Arka kapıların gelen trafik durumunda açılmasını engelleyen Güvenli Çıkış Asistanı da Ioniq 5’te yer alan donanımlar arasında. RSPA adlı park asistan sistemi ise Ioniq 5’in uzaktan kumanda ile paralel ve dikey park yerlerine girip çıkmasını sağlıyor.
Pazara sürülme tarihi
Ioniq 5, 2021’in ilk yarısında satışa sunulabilir. Fiyatlar ise henüz açıklanmadı. Hyundai, Ioniq ailesini 2022 yılına kadar Ioniq 6 adlı bir sedan ve Ioniq 7 adında daha da büyük bir SUV ile genişletecek.

 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

facebook.com/TRmotosports
twitter.com/TRmotosports
instagram.com/trmotosports/
linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir