2021 Subaru BRZ 230 bg güçle geldi!

2021 Subaru BRZ 230 bg güçle geldi!

 

Hâlâ atmosferik, hâlâ arkadan itişli ama daha güçlü ve daha modern.

Her bir gram CO2 salımının bile tabu olmaya başladığı şu dönemde spor otomobiller artık UFO gibi görünmeye başladı çünkü nesilleri günden güne tükeniyor. En azından Avrupa’da durum böyle çünkü dünyanın geri kalanında (örneğin Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri) bu tür otomobiller varlığını sürdürüyor. İşte bunların en yenilerinden birisi bugün tanıtıldı: 2021 Subaru BRZ!
Toyota GT86’nın teknik ikizi olan Subaru BRZ uzunca bir süre Türkiye pazarında satıldı ve “safkan spor otomobil” formülü sayesinde ilgi de gördü. Atmosferik motor, manuel şanzıman ve 2+2 coupé gövde tipiyle eskilere bolca gönderme yapan BRZ ve kardeşi GT86 çok satmasa da otomobil severler arasında kendilerine güzel bir yer edindi.

2021 Subaru BRZ

1

Daha büyük motor, daha fazla güç
İkinci jenerasyonuna geçiş yapan Subaru BRZ, genel olarak formülünü korumuş. İlk versiyonunda 2.0 litre olan dört silindirli Boxer, tahmin edildiği gibi Subaru Ascent’teki FA24 kodlu 2.4 litrelik ünite ile değiştirilmiş. Böylece ilk nesilde 205 bg ve 205 Nm olan teknik veriler sırasıyla 230 bg ve 250 Nm’ye çıkmış. Eskiye oranla güçte %11, torkta ise %15 seviyesinde gerçekleşen artışı sağlayan 2.4 motor da selefi gibi yüksek devir çevirebiliyor.
Japon firma daha tepkili ve sert bir sürüş karakteri için şasiyi de elden geçirmiş. Ön aksın rijitliğini %60 oranında arttıran Subaru ekibi, araç genelindeki rijitliği ise eskiye oranla %50 yükseltmiş. Önde McPherson, arkada çift salıncaklı bağımsız süspansiyon düzeni ile yola devam eden BRZ’nin ağırlık merkezi de bir miktar aşağıya çekilmiş.
Subaru’dan 0-100 km/h verilerine dair herhangi bir açıklama yok fakat Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ekip arkadaşlarımızın Kaliforniya’da prototip ile yaptığı test sürüşündeki denemelerine göre araç 100 km/h sürate 5.7 saniye civarında ulaşabiliyormuş. Şu anda resmi bir açıklama yok fakat BRZ’nin ağırlığının eskiye oranla sadece 8 kg artarak 1.276 kg’a ulaştığı tahmin ediliyor.
2021 Subaru BRZ 2021 Subaru BRZ Yeni görünüm, yeni teknolojiler
Dış tasarıma ilk baktığımda kendi kendime şunu söyledim: Corvette C7 ile yeni Honda NSX’in kırması! Genel form benzer olsa da Subaru tasarım ekibi evrim ile devrim arasında iyi bir çizgi tutturmayı başarmış. Stop lambaları ile NSX’i andıran otomobilin artık çok daha yüksek ve küt duran bir arka kısmı var. Çift egzoz düzeni eskisiyle aynı görünürken difüzör artık tamponun daha büyük bir bölümünü kaplıyor. Projeksiyon tip LED elemanlarla donatıldığı görülen farlar ise genişleyen tamponu güzelce çevreliyorlar.
Kabinde ise Subaru’nun en güncel multimedya sistemi yazılımının kullanıldığı 8.0″ boyutlu bir dokunmatik ekran öne çıkıyor. BRZ de dünyanın tamamıyla birlikte dijital gösterge paneli trendine katılmış. Boyutu 7.0″ olan ekran sürüş moduna göre düzen değiştiriyor. Örneğin “Track” modunda iken BRZ sürücüsüne yağ basıncı, motor sıcaklığı gibi verileri daha belirgin şekilde sergiliyor.
Modern dünyanın bir diğer gerekliliği olan güvenlik donanımları da BRZ’de kendisine yer bulmuş. Otomatik şanzımanlı tüm BRZ’ler, standart olarak EyeSight adı verilen güvenlik paketiyle donatılacak. Şerit takip asistanı, adaptif hız sabitleyici ve otomatik acil durum freni gibi teknolojiler bu pakette mevcut.
Avrupa’ya gelecek mi?
Şimdilik Subaru, yeni BRZ’nin fiyatına ve satılacağı pazarlara dair bir açıklama yapmadı. Ancak Nissan 350Z’nin halefi yeni Z modelinin Avrupa topraklarına ayak basmayacağı düşünüldüğünde BRZ’nin geleceği de pek parlak durmuyor.
Subaru’dan gelen açıklamalara göre yeni 2.4 motorun emisyon performansı, ilk neslin 2.0 ünitesinden pek de farklı değil. Bu yüzden bir ihtimal aracı Avrupa’da görebiliriz ancak motor hacminin 2.4 litreye çıkması, Türkiye ihtimalini %0’a indirmek için yeterli bir sebep.
Subaru’dan haberler 2020 Subaru Levorg, WRX’e ışık tutan tasarımı ile ortaya çıktı Yeni Subaru WRX ve STI, 2.4 litrelik turbolu bir ünite kullanabilir

Kaynak:

Subaru

 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

facebook.com/TRmotosports
twitter.com/TRmotosports
instagram.com/trmotosports/
linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir