2023 Formula 1 sezonu rehberi: Yarış takvimi, pilotlar, takımlar, testler ve kurallar

2023 Formula 1 sezonu rehberi: Yarış takvimi, pilotlar, takımlar, testler ve kurallar

 

 

. . .

2022 F1 sezonunun tamamlanmasının ardından kış dönemine girsek de çok geçmeden 2023’e odaklandık ve şimdiden yeni sezonun heyecanını hissetmeye başladık.
2022’de teknik kurallardaki en büyük değişikliklerden birisini görmemizin ardından 2023 Formula 1 sezonu nispeten daha stabil olacak ancak yine de bazı değişiklikler olmayacak değil.
2023 Formula 1 sezonunda bazı önemli yarışçı değişiklikleri olurken, yarış takvimi COVID sonrası büyümeye devam edecek.
2023 Formula 1 sezonu için bilmeniz gereken şeyleri bu içerikte özetledik.
Formula 1 2023 yarışçı kadroları

Takım

Pilotlar

 

Red Bull

Max Verstappen

Sergio Perez

Ferrari

Charles Leclerc

Carlos Sainz

Mercedes

Lewis Hamilton

George Russell

Alpine

Esteban Ocon

Pierre Gasly

McLaren

Lando Norris

Oscar Piastri

Alfa Romeo

Valtteri Bottas

Zhou Guanyu

Aston Martin

Lance Stroll

Fernando Alonso

Haas

Kevin Magnussen

Nico Hulkenberg

AlphaTauri

Yuki Tsunoda

Nyck de Vries

Williams

Alex Albon

Logan Sargeant

2023’te son senenin şampiyonu olan Red Bull’da bir değişiklik olmayacak. Takım, art arda 3. yıl Max Verstappen ve Sergio Perez ile mücadele etmeye devam ederken, diğer üst sıra takımları Ferrari ve Mercedes’te de değişiklik olmayacak. Ferrari Charles Leclerc – Carlos Sainz, Mercedes ise Lewis Hamilton ve George Russell ile mücadeleyi sürdürecek.
Üst sıra takımları haricinde yarışçı kadrosunu koruyacak tek takım Alfa Romeo olacak. 
Dört takım haricinde diğer altı takımda bir yarışçı korunurken, diğer pilotlar yeni isimler olacak.

Dört kez şampiyon olan Sebastian Vettel’in 2022 sonunda emeklilik kararı almasının ardından Aston Martin’de onun yerini Fernando Alonso alacak.
Alpine ile bağlantısını tartışmalı bir şekilde koparan çaylak Oscar Piastri, önümüzdeki yıl McLaren’da Lando Norris’in takım arkadaşı olacak. Yerini aldığı Daniel Ricciardo ise bu yıl yarışmayacak. 
Alpine, Alonso ya da Piastri’nin doldurmasının beklendiği koltuğun boş koltuğu AlphaTauri’den Pierre Gasly ile tamamladı. Böylece Fransız ekipte iki Fransız yarışçı mücadele edecek.
Geçen sene İtalya GP’de Alex Albon’un yerine Williams aracına geçen ve gösterdiği performansla büyük takdir toplayan Formula E şampiyonu ve Mercedes’in yedek pilotu Nyck de Vries, bu sene AlphaTauri ile F1’e tam zamanlı geçiş yapma fırsatı buldu. 
Williams, Albon’u takımda tutmaya devam ederken Nicholas Latifi’nin yerine Amerikalı çaylak Logan Sargeant ile anlaştı. Formula 2 pilotu, gerekli süper lisans puanlarını alması sayesinde yarışma fırsatını yakaladı.
Haas, Mick Schumacher’in yerine Nico Hulkenberg’i getirdi ve Kevin Magnussen’le beraber iki oldukça deneyimli isimle yarışma kararı aldı.
Bu değişikliklerin ardından Ricciardo Red Bull’a yedek yarışçı olarak dönerken Schumacher de Mercedes’in yedek pilotu oldu.
2023 Formula 1 lansman tarihleri
2023 Formula 1 sezonu öncesinde 23-25 Şubat tarihleri arasında tek bir test seansı olacak. Bu açıdan takımların 2023 Formula 1 araçlarını o tarihe kadar hazırlamaları gerekiyor.
2023 Formula 1 araç lansman tarihleri aşağıdaki gibi olacak:

Takım
Lansman tarihi

Mercedes
3 Şubat

Williams
6 Şubat (Renk düzeni)

AlphaTauri
11 Şubat (Renk düzeni)

Aston Martin
13 Şubat

McLaren
13 Şubat

Ferrari
14 Şubat

Mercedes
15 Şubat

Alpine
16 Şubat

Red Bull
Açıklanmadı

Alfa Romeo
Açıklanmadı

Haas
Açıklanmadı

*Lansman tarihleri açıklandıkça bu bölüm güncellenecek.

2023 F1 araçları
2022 F1 sezonunda, 1982’den sonra ilk defa zemin etkili araçlar F1’e dönüş yapmıştı.
Eski jenerasyon araçların çok fazla karoser üstü kanatlara bağlı olarak çalışması ve kirli havaya sebep olması nedeniyle böyle bir hamle geldi. Araçların oluşturduğu kirli hava, arkadaki araçların takibini, dolayısıyla geçiş yapmasını zorlaştırdığı için felsefe değişikliğine gidildi. Zemin etkili araçlarla beraber performans kaynağının çoğu taban altı, taban önündeki venturi kanalları oldu.
Bunların dışında 2022’de 18 inç lastiklere geçişirken, tekerlek etrafına karoser parçaları eklendi ve bargeboardlar araçtan kaldırıldı.
Yeni nesil araçlarda düzlükteki hava koridoru etkisi azalacağı için, bununla baş edebilmek adına DRS araçlarda korundu.
Bütün değişikliklere rağmen 2022 Formula 1 araçları, 2021 Formula 1 araçlarına göre genel olarak 1 sn daha yavaş kaldılar. 2022 Formula 1 araçlarının sürüşü, eski jenerasyon araçlara göre daha zor olsa da zemin etkisiyle beraber araçlar yüksek hızlı virajlarda daha güçlü olmayı başardılar ve diğer bölümlerdeki kaybı büyük ölçüde telafi ettiler.
Zemin etkili araçlarla beraber ortaya çıkan en büyük sorunlardan birisi, dalgalanma (yunuslama) ve zıplama sorunu oldu. Araçların düzlükte aşağı yukarı yönlü hareketi buna sebep oluyordu. Bu problem nedeniyle pilotlar araç içerisinde rahat hissetmiyorlar ve görüş açısından problem yaşıyorlardı.
Dalgalanma; zemin etkisi aerodinamiğinin geri dönen bir özelliğidir ve zeminin pasif hale geldiği anlarda yukarı doğru kalkmasıyla alakalıdır; zıplama ise, süspansiyonun sertliğinin neden olduğu yol yüzeyindeki değişikliklere verilen mekanik bir tepkidir.

İzle: Formula 1’de dalgalanma sorunu nedir?

Yaşanan sorunlar üzerine FIA, 2022 ve 2023 için bu sorunu ma yolunda bazı değişiklikler yaptı. Bu kapsamda Aerodinamik Salınım Metriği (AOM) geliştirildi ve takımlara, araçlarda aerodinamik ayarlarla alakalı bazı kısıtlamalar getirdi.

Bir aracın, FIA tarafından belirlenen ve üst sınır olarak 10 J/kg/100km olarak belirlenen temel ölçü olan AOM’yi karşılayıp karşılamadığını belirlemek için her araca önceden FIA standardına uygun  ivmeölçer takıldı. Her aracın piste giriş, piste çıkış ve güvenlik aracı turlarını içermeyen “uygun” turları baz alınarak onların ortalamasına göre AOM’i belirlenir.
FIA, bu ölçüyü aşan bir aracın sürücüsünü diskalifiye edebilir ancak takımların oynayacakları üç adet cezadan kurtulma kartı var.
2023 için tabanlarda, aşağıda ayrıntılı bir şekilde bahsedeceğimiz, herhangi bir çılgın salınımın sıkı bir şekilde kontrol altında tutulmasını sağlamak için değişiklikler yapılacak.
2023 Formula 1 takvimi

Tarih

Yarış

Pist

5 Mart

Bahreyn GP

Sakhir

19 Mart

Suudi Arabistan GP

Jeddah

2 Nisan

Avustralya GP

Melbourne

30 Nisan

Azerbaycan GP

Baku

7 Mayıs

Miami GP

Miami

21 Mayıs

Emilia Romagna GP

Imola

28 Mayıs

Monako GP

Monaco

4 Haziran

İspanya GP

Barcelona

18 Haziran

Kanada GP

Montreal

2 Temmuz

Avusturya GP

Red Bull Ring

9 Temmuz

Britanya GP

Silverstone

23 Temmuz

Macaristan GP

Hungaroring

30 Temmuz

Belçika GP

Spa-Francorchamps

27 Ağustos

Hollanda GP

Zandvoort

3 Eylül

İtalya GP

Monza

17 Eylül

Singapur GP

Singapore

24 Eylül

Japonya GP

Suzuka

8 Ekim

Katar GP

Lusail

22 Ekim

Birleşik Devletler (Amerika) GP

COTA

29 Ekim

Meksika GP

Mexico City

5 Kasım

Brezilya GP

Interlagos

18 Kasım

Las Vegas GP

Las Vegas

26 Kasım

Abu Dhabi GP

Yas Marina

F1, 2023’te 23 yarış ile şu ana kadarki en kalabalık takvime sahip olacak. Normalde 2022’de 23 yarış planlanıyordu ancak Rusya GP’nin iptali ile 22 yarış yapıldı.
2023 Formula 1 sezonunda da 24 yarış planlanıyordu ancak Çin GP, COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle tekrar iptal edildi ve henüz onun yerine farklı bir yarış sokulmadı.
2023’te Katar Yarış takvime dönerken Las Vegas Yarış tamamen yeni bir yarış olarak takvimde yer alacak.
Formula 1 daha önce 1981 ve 1982 yıllarında Casesars Palace’ta yani Las Vegas’ta yarıştı ancak bu sene yapılacak yarış öncesinde Las Vegas’ta özel bir pist inşa ediliyor.
İlgili içerik:

Formula 1, Las Vegas’taki inşaat sahasında neden 240 milyon dolar harcıyor?

Geçtiğimiz senelerde haziran ayında gerçekleştirilen Azerbaycan GP, ilkbahar mevsimine tekrardan alınırken Belçika Yarış ise Hollanda ve İtalya GP’leri ile art arda 3 yarış olmaması için yaz tatilinden öncesine alındı.
Geçtiğimiz iki sezonda 3 Sprint formatı uygulanırken 2023’te 6 yarışta Sprint uygulanması yönünde anlaşmaya varıldı ancak o yarışlar henüz açıklanmadı.
2023 Formula 1 yıl öncesi testleri ne zaman, nerede yapılacak?
2023 F1 sezonu öncesinde kış testleri 23-25 Şubat tarihleri arasında Bahreyn Uluslararası Pisti’nde gerçekleştirilecek. Yani 2023 Formula 1 araçlarını ilk kez Bahreyn’de pist üstünde görme fırsatı yakalayacağız. Tabii ki bu testlerden önce Avrupa’daki bir pistte shakedown yapanlar hariç.
Üç gün sürecek testlerin her zamanki gibi öğlen verilecek bir saatlik ara haricinde 4+4 saat şeklinde yapılması bekleniyor. Bu testlerde her takım, tek bir araçla piste çıkabiliyor. Testler son senelerde Formula 1TV’den canlı olarak yayınlanırken, Türkiye olarak biz de her zaman olduğu gibi canlı anlatımlarla testlerde yaşananları sizlere aktarmaya çalışacağız.
2023 F1 kural değişiklikleri
2022’de yaşanan dalgalanma sorunlarına engel olmak için FIA’nın devreye girdiğini ve bazı değişiklikler yaptığını söylemiştik. Bu kapsamda 2023’te, takımların yere çok yakın gitmelerini engellemek ve dalgalanma nedeniyle oluşan güvenlik endişelerini ortadan kaldırmak için tabanların 15mm daha yukarı kaldırılması kararlaştırıldı. İlk başta 25mm yükseltme planlanıyordu ancak takımlardan gelen itiraz sonucunda taban kenarının 15mm yükseltilmesi yönünde orta yol bulundu.
Takımların taban kenarlarını zemine yaklaştırmak için tabandaki esnekliği kullanmadığından emin olmak için daha katı esneklik testleri uygulanırken, araçların aero hassasiyetini azaltmak için difüzör boğazının yüksekliği arttırılacak.
Zhou Guanyu’nun Britanya GP’deki korkutucu kazasının ardından takla barı kuralları, takla barının zeminle teması halinde daha sağlam olmasını ve yere saplanmasını engellemek için kurallarda değişiklik yapıldı.
Bu kapsamda, bu olasılığa karşı koymak için takla barının üst kısmı oval hale getilecek. Öte yandan homologasyon testleri, takla barının kırılmamasını sağlamak için yatay bir testle beraber minimum bir yükleme noktası içerecek şekilde değiştirilecektir.
2023’te Formula 1 araçlarında arka görüşü iyileştirmesi için daha geniş dikiz aynaları kullanılacak. Takımlardan bazıları bu tür aynaları 2022’de antrenman seanslarında test ettiler. 2022’de 150mm x 50mm olan dikiz aynası boyutları 2023’te 200mm x 60mm şeklinde olacak.

223’te bütçe sınırı 2022’deki 142.4 milyon dolardan 135 milyon dolar civarına düşecek. 2022’deki sınır normalde 140 milyon dolardı ancak enflasyon nedeniyle arttırılmıştı.
Bu arada Red Bull, 145 milyon dolarlık 2021 bütçe sınırını 2 milyon dolar civarında aştığı için 7 milyon dolar para cezası ile aerodinamik testinde %10 azalma cezası almıştı.
2023 F1 aerodinamik test kuralları
Formula 1, 2021’de takımların şampiyonadaki pozisyonuna bağlı olarak izin verilen test miktarını azaltan, rüzgar tüneli ve CFD test süresiyle ilgili değişken bir ölçek getirdi.
Sağlanan temel rakamlar, bir takımın bir aerodinamik test periyodunda (bir sezonda altı tane olan ATP) 320 rüzgar tüneli sürüşü, 80 saat rüzgarda çalışma süresi ile takımların rüzgar tünelinde toplam 400 saat geçirmesine izin verir.
Yüzde değerleri, her takımın nerede bitirdiğine bağlı olarak geçerlidir. Takımlar şampiyonasında 1. bitirmek, o takımı %70’lik bir çarpanla ödüllendirir, bu da bir takımın rüzgar tünelinde geçireceği sürenin engellendiği anlamına gelir. 10. pozisyonda bitirmek ise %115’lik bir çarpanla sonuçlanır, yani daha fazla zaman kazandıkları anlamına gelir. CFD çalışmaları da aynı temelde çalışır.

 

 

*Red Bull

1. (70%)

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Başarı çarpanı

100%

63%

70%

75%

80%

85%

90%

95%

100%

105%

110%

115%

Rüzgar tüneli sürüşü (#)

320

201.6

224

240

256

272

288

304

320

336

352

368

Rüzgar saati 

80

50.4

56

60

64

68

72

76

80

84

88

92

Toplam saat 

400

252

280

300

320

340

360

380

400

420

440

460

Geometri (#)

2000

1260

1400

1500

1600

1700

1800

1900

2000

2100

2200

2300

CFD Çözümlemesi (MAuh)

6

3.78

4.2

4.5

4.8

5.1

5.4

5.7

6

6.3

6.6

6.9

*Red Bull’un aldığı ceza sonrası uyması gereken sınırlar.
Rüzgar tüneli sürüşü, hava hızının 5 m/s’nin üzerine çıkması ve altına düşmesi arasındaki tanımlanmış herhangi bir süre olarak tanımlanır.
Rüzgar saati, bir takımın 15 m/s’den daha yüksek bir rüzgar hızıyla yapabileceği sürüş süresini ifade eder.
FIA, rüzgar tüneli doluluğunu (toplam saat) şu şekilde tanımlar: “İlk doluluk vardiyası, belirli bir takvim gününde rüzgar tüneli hava hızı 5 m/s’nin üzerine ilk çıktığında başlayacak ve takım tarafından beyan edilen bir zamanda hava hızı 5 m/s’nin altına düşünce sona erecektir. ”

Geometriler, hesaplamalı akışkan dinamiği (CFD) simülasyonunda kullanılan ayrık modelleri ifade eder. Mevcut bir modelde yapılacak herhangi bir değişiklik veya herhangi bir yeni geometrinin uygulanması, izin verilen tüketim değerlerinden düşüş manasına gelir.
CFD çözümlemesi, bir simülasyonu işlemek için saniye olarak harcanan sürenin, kullanılan çekirdek sayısının ve GHz cinsinden işlem gücünün bir fonksiyonu olarak tanımlanır.
Red Bull, aldığı %10’luk cezasıyla %70 kullanımdan %63 kullanım hakkına düştü.

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir