2023 Formula 1 teknik: McLaren zayıf başlamasına rağmen güçlü bitirdi


2023 Formula 1 teknik: McLaren zayıf başlamasına rağmen güçlü bitirdi

 

 

. . .

McLaren, yıl boyunca araca düzenli bir şekilde yeni parçalar ekledi. Bu içeriğimizde MCL60’ın bazı ince ayrıntılarına ve bu önemli güncellemelerine tam olarak ayrıntılı bir göz atacağız.

MCL60’ın kenar kanadının öne doğru kaydırılmış bölümüne yakından bakıldığında, hava akışının dışarıya doğru gönderilirken geçişini kontrol etmeye yardımcı olmak için üç payanda kullanıldığı görülüyor. Ayrıca hava akımının yönünü etkileyecek şekilde şekillendirilmiş ve yönlendirilmiş metal destek braketlerine de görebilirsiniz.

Güç ünitesinin üstündeki sele soğutucusuna ve içten yanmalı motora soğuk hava sağlayan hava kutusuna bağlı üçlü giriş boru tesisatına bir bakış.

Fren kampanası kapağının altında, çeşitli fren bileşenlerine soğuk hava iletmek için kullanılan bir dizi kanal bulunuyor.

McLaren, Azerbaycan Grand Prix’sinde zemin kenarında değişiklikler yaparak tam uzunlukta bir kenar kanadından, zeminin daha sonra daraldığı daha kısa bir varyanta geçti. Kesik ve yükseltilmiş arka kenarın etrafındaki bölüm de değiştirildi.

Bakü’de iki düzlemli bir kiriş kanat düzenlemesi kullanılmış olup, çıtalı eleman alttaki yüklü elemandan daha öne yerleştirilmiştir.

Bütün iç kaplamalar yerinde olmadan ön fren kanalı bize fren kaliperini ve sıcaklıkları yönetmeye yardımcı olmak için kullanılan kanatçıkları ve kesikleri görmemizi sağlıyor.

McLaren’in Monako Grand Prix’si için yüksek yere basma kuvveti sağlayan arka kanat ve kiriş kanat kombinasyonu.

Zeminin ön kenarının ve gelgit çizgisinin üzerinde yer alan iç taraftaki de dahil olmak üzere çitlerin yakın çekimi.

MCL60’ın tabanının ön tarafındaki kısa, kaydırmalı, kenar kanat bölümü

MCL60’ın tabanının ön kenarına ve diğer üçü dış sınırda yer aldığı için iç taraftakinin izole edildiği taban çitlerine bakan farklı bir açı.

Önemli bir güncelleme paketi Lando Norris’in MCL60’ının yeni parçalarla donatıldığı Avusturya Grand Prix’sinde gelirken, Oscar Piastri elden geçirilmiş paket için Britanya Grand Prix’sine kadar beklemek zorunda kaldı. Revizyonlar arasında yeni bir zemin çit düzenlemesi [1] ve alt kesiğin boyutunu da artıran yükseltilmiş bir alt kenara sahip yeni bir sidepod girişi yer alıyordu [2].
Zeminin ön kısmı, en çok üst taraftaki kabarcığın etrafındaki düzenlemelerle değiştirildi, ancak bunun alt zeminin geometrisi üzerinde açıkça bir etkisi oldu [3]. Ayna ve halo mimarisi güncellenirken [4 & 5], aşağı doğru rampalı sidepod gövdesinin şekli ve uzunluğu da güncellendi. [6 & 7].
Bunun motor kapağı ve soğutma düzenlemeleri üzerinde zincirleme bir etkisi oldu ve sonuç olarak her ikisinin de değiştirilmesi gerekti [8, 9 & 11]. Bu arada, arka zemin oyuğu kaldırıldı ve zeminin kenarı uygun şekilde tekrardan tasarlandı [10].
Bunu Britanya Grand Prix’sinde ön kanat ve kenar plakasında yapılan bir güncelleme izledi (iç kısım).

Yeni ve eski ön kanatlara genel bir bakış. Yeni kanatta açık uçlu kanat ve kenar plakası birleşimi bulunuyor. (üstte).

Burun şekli ve ön kanatla etkileşimi de Silverstone’da değiştirildi.

MCL60’ın arka kısmı, montaj direğinin metal çerçevesi, bazı iç süspansiyon detayları ve arka soğutucu ile beraber aracın geri kalanından ayrılmış durumda.

Taban ve önlük (tabanın uç kısmı) bölümü araca takılmadan önce çekilen bu fotoğraf, bize taban çitlerinin inanılmaz bir görüntüsünü veriyor.

İç karoser bölmeleri de dış karoserdeki soğutma solungaçlarıyla beraber çalışıyor.

Hollanda Grand Prix’sinde yeni bir arka kanat ucu geldi ve bu bölüm rakiplerinin çoğunun zaten benimsediği açık uçlu tasarıma sahipti. Belçika Grand Prix’sinde, 2022 ve 2023 yıllarında Mercedes tarafından yaygın olarak kullanılan (iç resim) ancak kökeni 2022’de Alpine’e dayanan bir tasarım olan kapalı bir kenar plakası kesik paneli yer aldı.

Arka fren tertibatına bütün kaportalar yerinde olmadan bakış. Soğuk havanın çeşitli bileşenlere nasıl iletildiğine dair bazı detaylar görünüyor.

Burun ve ön kanat tertibatının alt tarafına nadir bir bakış.

İtalya Grand Prix’sinde arka kanat ve kiriş kanadının üzerine flo-viz boya sürüldü ve ekip bunların beklendiği gibi performans gösterdiğine dair görsel onay aradı.

Singapur Grand Prix’sinde, bazı rakiplerinde gördüğümüz çukurları daha iyi bir şekilde birleştirmek için sidepod ve motor kapağı kaportasında yapılan değişikliklerle bir farklı büyük güncelleme paketi geldi.

MCL60’ın sidepodunun rampalı bölümünde bulunan daha derin oluğun yakından görünümü.

Yeni sidepod karoserini gösteren bir farklı açı, revize edilmiş kenar kanat tasarımının bir görüntüsünü veriyor.

McLaren ayrıca Norris tarafından kullanılan, kanadın açıklığını artırmak için çok daha geniş bir bölümün kullanıldığı açık uçlu uç bölümünün farklı bir varyantını da tanıttı.

MCL60’a yeni bir kenar kanadı ve zemin de monte edildi. Bu sayede kenar kanadı tekrar uzatılmış, ancak şu anda zeminin arkasına doğru sivrilmiş hale geldi.

McLaren, Meksika’da kanadın ve çevresindeki bileşenlerin performansı hakkında veri toplamak için arka kanadın altında bir Kiel sensörü kullandı.

Las Vegas’ta düşük yere basma kuvvetine sahip bir arka kanat ve iki düzlemli bir kiriş kanadı kullanıldı.

McLaren’in her yarıştan önce araç tanıtım belgesinde değiştiğini belirttiği bileşenlerin listesi aşağıda yer almaktadır.

Suudi Arabistan

Arka kanat
Difüzör

Avustralya

Motor kapağı inceltildi
Zemin çitleri

Azerbaycan

Zemin
Arka kanat
Kiriş kanadı

Miami

Yok

Monako

Zemin çitleri
Ön fren giriş kepçesi
Arka fren alt çit kesimi
Arka kanat
Kiriş kanadı

İspanya

Ön fren kanatçıkları

Kanada

Arka kanat
Kiriş kanadı

Avusturya

Sidepod girişi
Aynalar
Halo
Zemin çitleri, kenar kanadı, zemin altı ve difüzör
Motor kapağı
Soğutma panjurları

Büyük Britanya

Ön kanat
Burun
Arka fren kanatçıkları
Arka süspansiyon kaplamaları 

Macaristan

Yok

Belçika

Kiriş Kanat
Arka Kanat
Arka kanat kenar plakası

Hollanda

Kiriş kanadı
Arka kanat

İtalya

Ön kanat
Arka kanat
Ön fren
Arka kanat kenar plakası (dolgu)
Arka fren kanatçıkları

Singapur

Ön kanat kenar plakası (dış yıkama açısı)
Sidepod girişi / aynası ve dayanakları
Halo 
Zemin – çitler, kenar, difüzör vb.
Motor kapağı
Arka fren kanatçıkları
Süspansiyon kaplamaları 
Arka kanat kenar plakası
Kiriş kanadı

Japonya

Sidepod girişi
Kiriş Kanat

Katar

Yok

ABD

Yok

Meksika

Daha büyük ön fren kanalı 
Daha büyük arka soğutma çıkışı

Brezilya

Yok

Las Vegas

Tek elemanlı kiriş kanat
Yenilenmiş arka kanat

Abu Dabi

Yok

Copy link

Facebook’ta Paylaş

Tweetle

WhatsApp’ta paylaş

Linkedin’de Paylaş

Pinterest’te Paylaş

Viber’de paylaş

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir