2023 Formula 1 teknik: Red Bull, daha ileri gitmek için yeni yollar buldu


2023 Formula 1 teknik: Red Bull, daha ileri gitmek için yeni yollar buldu

 

 

. . .

Bu içeriğimizde RB19’un etkileyici detaylarından bazılarına göz atarken, Red Bull’un yıl boyunca hakimiyetini sağlamak için ne gibi değişiklikler yaptığını inceleyeceğiz.

RB18 ve RB19’un ön süspansiyon düzenlemelerinin karşılaştırılması, yalnızca elemanların nasıl tekrardan konumlandırıldığını değil, aynı zamanda bunun aracın dingil mesafesini tekrardan hizalamak için nasıl kullanıldığını da gösteriyor. Bu kararın sadece mekanik açıdan değil, aerodinamik açıdan da bir etkisi oldu. Ayrıca süspansiyonun anti-dive perspektiften nasıl düzenlendiğini de iç kısımda görebiliyoruz.

RB18 ve RB19’un alttan karşılaştırılması, takımın yönetmeliklerdeki değişikliklerle başa çıkmak için alt zemini nasıl geliştirdiğini gösteriyor; Zeminin kenarı görsel olarak daha dikkat çekici ve kenar kanat tasarımında değişiklik söz konusu.

RB19’un alt zeminine bir farklı bakış, kullanılan karmaşık geometrileri ortaya çıkarıyor; bükülmüş zemin çitleri, orta zemin konturu, kademeli tekne kuyruğu ve çoklu difüzör profili görülebiliyor.

RB18’in zemininin ve difüzörünün yandan görünümü, difüzör çatısının ve yan duvarının çıkıntılı omuz çizgisini gösterirken, yan duvardaki fare evi kesiğinin ayrıntılarını da gözler önüne seriyor.

Tümü karmaşık geometrik özelliklere sahip olan zeminin ön kenarının, tünel girişinin ve zemin çitlerinin inanılmaz bir görünümü.

Red Bull sezona ön kanadına yeni bir ekleme yaparak başladı; akış koşullarını değiştirmeye ve dış yıkama oluşturmaya yardımcı olmak için kenar plakasının alt arka köşesine küçük bir kanatçık monte edildi.

Red Bull’un ön fren kaliperinde ağırlıktan tasarruf etmek ve aynı zamanda soğutmayı iyileştirmek amacıyla küçük tüp kanatlar (sarı renkle vurgulanmış) bulunuyor. Ekip ayrıca 2022’de kullanılan disk kaporta çözümünü de devam ettirdi, ancak içinden ve etrafından geçen sıcaklıkları ve hava akışını daha iyi yönetmek için tekrardan tasarlandı.

Benzer şekilde aracın arka kısmında da hava akımının arka fren tertibatı etrafında hareket ederken izlediği yörüngenin dikkatli bir şekilde yönetilmesi dikkate alınmış.

Red Bulli arka fren tertibatına yerleştirilen harici hava akışı ve ısı yönetimi kanallarının arkasında ayrıca bir fren diski kaportası kullanıyor.

RB19’un arka tarafına yakından bakıldığında, arka çarpışma yapısının dış cephesini oluşturan çeşitli panel boşlukları, bazı iç süspansiyon elemanlarının görünümü, üst salıncak kemiği için yüksek iç toplama noktaları ve arka kanat montaj direği için merkezi metal kızak gibi çok sayıda ilginç ayrıntı ortaya çıkıyor.

İki katmanlı bir eleman oluşturmak için, şeklini taklit eden C-Şekilli zemin parçasının ve üzerine monte edilmiş zemin kenarı kanadının yakından görünümü.

RB19’daki DRS mekanizmasının çalışma şekli.

RB19, arka tarafındaki önemli alanlara daha fazla hava akışı kalitesi sağlamaya yardımcı olmak için alt yarıda daha ekstrem bir V şekilli şasi tasarımına sahipti.

Karşılaştırma amacıyla, RB19’unki kadar agresif olmasa da V profiline sahip olan 2022 RB18 şasisi de burada.

RB19’un motor kapağının altına bakıldığında, güç ünitesinin ve çeşitli yardımcı parçalarının bazı paketleme detaylarını ve bazı iç süspansiyon elemanlarını görüyoruz.

Dış zemin çitine yakından bakıldığında zemin ile şasi arasındaki bağlantıda kullanılan panelin yoğun bir şekilde konturlu olduğu görülüyor.

Bahreyn ve Suudi Arabistan arasındaki pist özellikleri farkı göz önüne alındığında, Red Bull tahmin edebileceğiniz gibi, sadece daha sığ bir kaşık şeklindeki yeni arka kanat düzenlemesiyle değil, aynı zamanda kiriş kanat elemanları seçimiyle de cadde pisti için yere basma kuvveti seviyelerini azaltmayı tercih etti.

Red Bull, Azerbaycan Grand Prix’sinde sidepod girişinin düzeninde değişiklikler yaptı ve alttan akışı iyileştirmek için açıklığı genişletti ancak yüksekliğini azalttı. Bu tasarım süreci, Macaristan Grand Prix’sinde daha da maceracı bir varyantın ortaya çıkmasıyla beraber kullanılmaya devam etti.

RB19’un radyatör tasarımı, takımı burada bile aerodinamik kazanç sağlamayı hedeflediğini gösteriyor.

Red Bull’un sidepod girişinin yüksekliğini azaltmak ve aynı zamanda gövdeyi genişletmek için yaptığı değişiklikleri gösteren farklı bir açı.

Takımın Macaristan GP’de soğutma için aracın sol tarafında kullandığı iki soğutma panjuru.

Red Bull, 2023’te motor kapağında soğutma için çoğu zaman asimetrik bir düzen kullandı. Macaristan’da sol tarafta iki çıkış kullanılırken sağ tarafta beş panjurlu bir panel kullanıldı.

RB19’un difüzör köşesinde (kırmızı ok) yapılan değişiklikler arkadaki çıkış geometrisinin de değişmesine neden oldu ve çok daha dar bir rampa kullanıldı.

Difüzörün üst yüzeyden alınan küçük rampalı bölümü burada her iki taraftan da görülebiliyor (kırmızı ok).

Red Bull, bir dizi rakibinin benzer çözümlerden performans elde ettiğini görmesi üzerine Singapur Grand Prix’sinde açık uçlu arka kanat kenar bölümü varyantını tanıttı.

Açık uçlu kenar bölümünün bir farklı görünümü, arka kanat kenar plakası kesitinin boyutunu ve şeklini nasıl değiştirdiğini gösteriyor.

Singapur’da zeminin kenarında da değişiklikler yapıldı. Kenar kanadın kaydırılmış bölümüne ilave kılavuz kanatlar eklenirken, yüzeylerin genel geometrisi de değiştirildi. Takım sorunlarının üstesinden gelmeye çalıştığı için bu tasarım Singapur’da kullanılmadı ancak Japonya’da geri döndü ve daha sonra kullanıldı.

Zemin ve kenar kanadının bir farklı görünümü. İki yüzeyin birbiriyle uyum içinde çalışmak üzere nasıl eşleştirildiği görülüyor.

Red Bull da Monako’da pistte çekiciyle kaldırılan Mercedes W14’te görülen ve kenar kanadın arka kısmının alt tarafına eklenen bir dizi küçük payandadan oluşan bir tasarım özelliğine dikkat eden takımlardan oldu.

Red Bull, Las Vegas Grand Prix’sinde farklı arka kanat konfigürasyonlarını tercih etti; Max Verstappen’in aracı daha düşük yere basma kuvveti düzeninin kırpılmış bir versiyonuna sahipti.

İşte Red Bull’un her yarıştan önce araç tanıtım belgesinde değiştirdiğini belirttiği bileşenlerin listesi.

Suudi Arabistan

Kiriş Kanat
Arka Kanat
Arka kanat kenar plakası

Avustralya

Ön kanat kenar plakası
Ön kanat üst elemanları
Arka fren girişi

Azerbaycan

Sidepod girişi
Motor kapağı
Zemin kenarı
Zemin çitleri
Arka fren kanalı kanatçığı

Miami

Yok

Monako

Arka kanat
Ön süspansiyon (direksiyon kilidi)

İspanya

Zemin kenarı
Difüzör

Kanada

Ön kanat

Avusturya

Arka süspansiyon kaplamaları

Büyük Britanya

Ön fren kanalı girişi

Macaristan

Ön fren kanalı girişi
Arka fren kanalı ve kanatçıkları
Sidepod girişi ve daha geniş gövde
Motor kapağı
Zemin gövdesi

Belçika

Motor kapağı

Hollanda

Kiriş kanadı

İtalya

Ön kanat
Arka kanat

Singapur

Zemin kenarı
Arka kanat kenar plakası

Japonya

Yok

Katar

Yok

ABD

Yok

Meksika

Daha büyük soğutma panjurları

Brezilya

Yok

Vegas

Yok

Abu Dabi

Yok

Copy link

Facebook’ta Paylaş

Tweetle

WhatsApp’ta paylaş

Linkedin’de Paylaş

Pinterest’te Paylaş

Viber’de paylaş

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir