2023 Japonya GP: Verstappen tekrardan zirvede, McLaren’dan çifte podyum, Red Bull şampiyon!


2023 Japonya GP: Verstappen tekrardan zirvede, McLaren’dan çifte podyum, Red Bull şampiyon!

 

 

. . .

Geçtiğimiz hafta sonu Singapur Yarış ile ufak bir Asya turuna başlayan Formula 1 padoğu, sezonun 17. ayağı için Japonya’ya geldi. 
Akıcı ilk sektörü, tutkulu taraftarları ve cesaret gerektiren hızlı virajları ile ünlenen Suzuka Pisti’nin ev sahipliği yaptığı hafta sonunda yarış bugün koşuldu. 
Türkiye ve Avrupa’daki Formula 1 takipçilerinin Pazar uykularından feragat etmelerine neden olan bu yarış öncesinde Max Verstappen pole pozisyonundaydı, gridde onun arkasında McLaren’lar yer alıyordu: Oscar Piastri ikinci, Lando Norris 3. cepteydi. 
Ferrari’den Charles Leclerc 4. sıradaydı. Üçüncü çizgiyi Sergio Perez ve Carlos Sainz oluşturdu. Dördüncü çizgide ise Mercedes pilotları vardı. 
Bütün hafta sonu olduğu gibi, yarış gününde de Suzuka’da hava güneşli ve sıcaktı. 

Yarış raporu 

Formasyon turunun da problemsiz bir şekilde tamamlanmasıyla 53 turluk yarış başladı. Yarışın muhtemelen en kritik bölümlerinden birisi starttı zira Verstappen 2. virajı önde döndüğü anda kendi yarışını koşabilecekti. 
Yarış çizgisinden kalkan Verstappen ilk cepten fena bir start almadı fakat McLaren’lar da iyi bir çekiş yakalamıştı ve Piastri neredeyse Verstappen ile yan yana gelmek üzereydi.
Hollandalı pilot, hemen sağa doğru kapanarak Piastri’nin önünü kapadı, dışarıdan ise Norris geliyordu. Piastri içeride, Verstappen ortada, Norris ise dış çizgideydi. Hollandalı yarışçı yine de önde kalmayı başardı. 
İkinci sıradan başlayan Piastri ise iç çizgide Verstappen’in arkasında kalınca dışarıda daha iyi bir çizgiye olan takım arkadaşı Norris’e geçildi. Ferrari’ler iyi kalktılar ve ilk virajı 4 ve 5. sıralarda döndüler. 

Onların arkasında ise bolca temas yaşandı. İlk olarak Lewis Hamilton ile Sergio Perez ilk viraja gelinirken temas yaşadılar.
 
Daha da arkalarda ise Valtteri Bottas, Guanyu Zhou, Esteban Ocon, Alexander Albon ve Logan Sargeant gibi isimler ilk viraja gelirken fazla yakınlaştılar ve bolca karbon fiber havaya uçtu. 
Bu temaslar sonucu ilk viraja fazlasıyla parça yayıldığından güvenlik aracı çıktı. Bottas, Zhou, Ocon, Albon, Sargeant ve Perez ilk virajda yaşanan temaslar sonucu pite geldiler. Aracında ufak bir hasar olabileceğini söyleyen Hamilton ise yoluna devam etti. 

Güvenlik aracının arkasında ise Verstappen, Norris, Piastri, Leclerc, Sainz, Alonso, Hamilton, Russell, Liam Lawson, Yuki Tsunoda ilk 10’u oluştu. 
 
4. turun sonunda yarış tekrardan başlarken, ilk 10 aynı şekilde yoluna devam etti. Arkalarda ise Logan Sargeant, Valtteri Bottas’a 11. virajda çarparak Fin pilota spin attırdı. Beş tur içerisinde 2. kez temas yaşayan Bottas, pite gelerek yarışı bıraktı. Sargeant ise kazaya neden olduğundan 5 saniye zaman cezası aldı. 
5. tura geldiğimizde Mercedes sürücüleri 7. sıra için mücadele etmeye başladılar. İlk olarak Russell takım arkadaşının önüne geçse de sonrasında Hamilton tekrardan 7. sırasını geri aldı. 
7. tura geldiğimizde DRS açıldı, Verstappen ön tarafta çoktan 2.5 saniyelik bir fark yakalamış ve DRS mesafesinden çıkmıştı. Norris ise takım arkadaşının 2.5 saniye kadar önünde ilerliyordu. 

İlk turdaki temasın ardından pite gelerek ön kanadını değiştiren Perez 18. pozisyonda yarışını götürüyordu ve kendisine güvenlik aracı kurallarını ihlal ettiği için 5 saniye zaman aldı. 
12. turda yarışa yumuşak lastikle başlayan Fernando Alonso pite gelerek sert lastiğe geçti. Onun dışında ilk 10’daki herkes yarışa orta hamurla başlamıştı ve yolunda devam etti.
Aynı tur içerisinde Sergio Perez tekrar olaya karıştı. Güvenlik aracından sonraki turlarda 12. sıraya kadar yükselen Perez, Magnussen’e 11. virajda oldukça iyimser bir atak yaptı ve Danimarkalı pilota çarparak ona spin attırdı. 
 
İki yarışçı da bu temas sonrası hasar aldılar ve pite gelmek zorunda kaldılar. Perez bu temastan sonra yine ceza aldı ve aracındaki hasar yüzünden de yarışı bıraktı. Meksikalı pilotun 15 turluk yarışı oldukça dağınık ve temas doluydu. 
Bu temas nedeniyle piste saçılan karbonfiber parçalarını toplamak için sanal güvenlik aracı uygulaması devreye girdi ve Piastri, sanal güvenlik aracı altında pite geldi. Onun dışında herkes yoluna devam etti ve 15. turda normal yarış temposuna dönüldü. 
16. turda Lewis Hamilton dışarı taştığı ufak bir an yaşadı, bu da onun olan Russell’a geçiş şansı tanıdı. İki Mercedes pilotu yine pist üstünde yakınlaştılar fakat Hamilton, -biraz da sert bir savunmayla- yine önde kalmayı başardı. 
 

17. turda hem Verstappen hem de Hamilton pite geldi. Bundan bir tur sonra Norris ve Leclerc’in de içeri geldiğini gördük. 
Sonraki turlarda diğer pit-stop’ların da tamamlanmasıyla Verstappen tekrardan liderliğe yükseldi. Bu noktada sadece Russell pite gelmemişti ve yarışa başladığı orta hamur lastiklerle yoluna devam ediyordu. Kendisi tek-pit stop yapmayı deneyecekti ve pite gelmediğinden 2. sıradaydı.
İngiliz yarışçı da 25. turda pite geldi ve sert lastiğe geçti. Böylelikle sanal güvenlik aracı arkasında pite gelen Piastri, tekrardan 2. sıraya çıkmış oldu. Norris ise 3. sıradaydı. 
Norris yine de pist üstünde takım arkadaşından daha hızlıydı ve Piastri’nin arkasına gelmişti, takım da iki pilotunun yerini değiştirdi. 
 

30. tura geldiğimizde Verstappen 13 saniyelik bir farkla liderdi, Norris ise takım arkadaşının 3 saniye kadar ikinciydi. 
Dördüncü sıradaki Leclerc, gittikçe Piastri ile arasındaki farkı eritmeye başlamıştı. Sainz, Hamilton, Russell, Ocon, Alonso ve Tsunoda ise ilk 10’u tamamlıyorlardı. 
35. turda ilk 6’daki 2. pit-stop’lar başladı. Leclerc, Hamilton, Norris, Piastri ve Verstappen pite gelirken, Sainz dışarıda kaldı. Bu durum İspanyol pilotun rakiplerine bolca zaman kaybetmesine ve 7. sıraya gerilemesine neden oldu. 
Böylelikle 2. pit-stop’ların ardından Verstappen, Norris, Piastri, Leclerc, Russell, Hamilton, Sainz ilk 7’si oluştu. 
 

15. tur civarında yarışı bırakan Perez ise enteresan bir şekilde aracına tekrardan bindi ve 40. turda tekrardan yarışa katıldı ve Magnussen temasından aldığı 5 saniyelik cezası bir sonraki yarışa aktarılmasın diye bu cezayı çekerek 1 turun ardından tekrardan pite geldi. 
Ön tarafta ise Perez’in takım arkadaşı Verstappen çok rahattı. İkinci pit-stop’ların ardından damalı bayrağa kadar hatasız sürüşüne devam eden Verstappen, Honda’nın evinde zafere ulaştı.
Pole pozisyonundan başladığı yarışı inanılmaz yöneten ve ekranlarımıza neredeyse hiç gelmeyen Verstappen, 53 turluk yarışın her anında yarışı kontrol ediyordu. 
Verstappen böylelikle bu sezonki 13. zaferini alırken, Red Bull ise Markalar Şampiyonluğu’nu ilan etti! 
Altıncı kez şampiyonluğa uzanan Red Bull takımı, güç ünitelerini kullandığı ve teknik yardım aldığı Honda’nın evinde şampiyonluğunu ilan etti. 
Bitime 6 yarış kala şampiyon olan Red Bull, bu alandaki rekoru da kırdı ve en erken şampiyon olan takım oldu. 

Harika bir hafta sonu geçiren McLaren’da Lando Norris ikinci, Oscar Piastri ise 3. oldu ve takım iki pilotuyla birden podyuma çıkmış oldu. 
Norris üst üste 2. kez podyumda yer alırken, Piastri ise kariyerinin ilk Formula 1 podyumuna çıkmış oldu. Ferrari’de Charles Leclerc dördüncüydü. 
Mercedes’te Lewis Hamilton ilk 5’i tamamlarken, son yarışın galibi Carlos Sainz 6. pozisyonda finiş gördü. Tek pit-stop stratejisini deneyen Russell ise damalı bayrağı 7. pozisyonda gördü. 
Hafta sonu boyunca zorlanan Aston Martin’de Fernando Alonso günü 8. pozisyonda tamamladı, son puanları ise Alpine ikilisi kaptı.

AlphaTauri pilotları ilk 10’un hemen dışında yer aldılar: Lawson on birinci, yerel kahraman Tsunoda ise on ikinciydi. 
Guanyu Zhou, Nico Hulkenberg ve Kevin Magnussen ise yarışı tamamlayan diğer isimler oldular. Starttaki temasta ve yarışın ilerleyen bölümlerinde araçlarına hasar alan Bottas, Sargeant, Albon, Stroll ve Perez ise yarışı bitiremedi.
Yarış sonucu: 

 

Temel bilgi
Ekstra bilgi
Ekstra bilgi
Sürücü hakkında
Sürücü hakkında

 

         

Sürücü bilgisi

 

Temel bilgi
Ekstra bilgi

 

 

   

Sıra
Sürücü
#
 
Tur
Zaman
Ara
km/s
Pitler
Puan
Yarış dışı
Şase
Motor

1
M. Verstappen Red Bull Racing
1
 
53

 
 
2
26
 
Red Bull
Red Bull

2
L. Norris McLaren
4
 
53
+19.387
19.387
 
2
18
 
McLaren
Mercedes

3
O. Piastri McLaren
81
 
53
+36.494
17.107
 
2
15
 
McLaren
Mercedes

4
C. Leclerc Ferrari
16
 
53
+43.998
7.504
 
2
12
 
Ferrari
Ferrari

5
L. Hamilton Mercedes
44
 
53
+49.376
5.378
 
2
10
 
Mercedes
Mercedes

6
C. Sainz Jr. Ferrari
55
 
53
+50.221
0.845
 
2
8
 
Ferrari
Ferrari

7
G. Russell Mercedes
63
 
53
+57.659
7.438
 
1
6
 
Mercedes
Mercedes

8
F. Alonso Aston Martin Racing
14
 
53
+1’14.725
17.066
 
2
4
 
Aston Martin
Mercedes

9
E. Ocon Alpine
31
 
53
+1’19.678
4.953
 
2
2
 
Alpine
Renault

10
P. Gasly Alpine
10
 
53
+1’23.155
3.477
 
2
1
 
Alpine
Renault

11
L. Lawson AlphaTauri
40
 
52
1 lap
 
 
2
 
 
AlphaTauri
Red Bull

12
Y. Tsunoda AlphaTauri
22
 
52
1 lap
 
 
2
 
 
AlphaTauri
Red Bull

13
G. Zhou Alfa Romeo
24
 
52
1 lap
 
 
3
 
 
Alfa Romeo
Ferrari

14
N. Hulkenberg Haas Formula 1 Team
27
 
52
1 lap
 
 
3
 
 
Haas
Ferrari

15
K. Magnussen Haas Formula 1 Team
20
 
52
1 lap
 
 
2
 
 
Haas
Ferrari

dnf
A. Albon Williams
23
 
26
27 laps
 
 
3
 
Çarpışma
Williams
Mercedes

dnf
L. Sargeant Williams
2
 
22
31 laps
 
 
4
 
Çarpışma
Williams
Mercedes

dnf
L. Stroll Aston Martin Racing
18
 
20
33 laps
 
 
2
 
Kaza
Aston Martin
Mercedes

dnf
S. Perez Red Bull Racing
11
 
15
38 laps
 
 
5
 
Çarpışma
Red Bull
Red Bull

dnf
V. Bottas Alfa Romeo
77
 
7
46 laps
 
 
3
 
Çarpışma
Alfa Romeo
Ferrari

Bütün sonuçları görüntüle  

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir