2023 Macaristan GP: Verstappen üst üste 7. kez kazandı, Red Bull yine rekor kırdı!


2023 Macaristan GP: Verstappen üst üste 7. kez kazandı, Red Bull yine rekor kırdı!

 

 

. . .

F1 padoğu, 2 haftalık aranın ardından sezonun 12. yarışı için “bariyersiz Monako” olarak da bilinen Hungaroring’e gelirken, Budapeşte’de yer alan pistte yarış bugün güneşli ve sıcak koşullarda gerçekleştirildi. 
Formula 1 takvimindeki en teknik ve yavaş pistlerden olan Hungaroring’de dün yapılan sıralama turlarında farklı bir format denenmişti ve formatın değişmesiyle zirvedeki isim de değişmişti: Lewis Hamilton pole pozisyondaydı! 
Son 5 yarışa pole pozisyonundan başlayan Max Verstappen, uzun sürenin ardından bir Cumartesi gününde geçilmişti. 
Hungaroring Pisti’nin istatistiksel olarak en başarılı ismi olan Hamilton, böylelikle bu pistte 9. kez aracını ilk cebe yerleştirdi. Onun 7 metre kadar arkasında ise Verstappen vardı. 
Bu ikilinin geçmişi düşünüldüğünde, startta neler olacağı büyük merak konusuydu. Mercedes takım patronu Toto Wolff de start öncesinde “İkisinin de kaybedecek bir şeyi yok, çok eğleneceğiz.” demişti. 
Hamilton-Verstappen ikilisinin hemen arkasında McLaren pilotları Lando Norris ve Oscar Piastri yer alıyorlardı. Güncellenen MCL60, Hungaroring gibi yavaş bir pistte de iyi performans göstermişti. 
Beklenenden çok daha iyi bir hafta sonu geçiren Alfa Romeo’da ise Guanyu Zhou ilk 5’i tamamlıyordu. Ferrari’de Charles Leclerc ise 6. cepten start alacaktı. 
Valtteri Bottas aracını 7. cebe park etti. Fernando Alonso, Sergio Perez ve Nico Hulkenberg ilk 10’u tamamlıyorlardı. Q2’de elenen Carlos Sainz 11., Q1’de elenen George Russell ise 18. sıradan start aldılar. 
Ayrıca bu hafta sonu gridde yeni fakat çok da yeni olmayan bir isim vardı: Daniel Ricciardo! Silverstone yarışının ardından Nyck de Vries ile yollarını ayıran AlphaTauri’de boşalan koltuğa Ricciardo getirildi. 
RB19 ile Silverstone’da lastik testine çıkan ve performansıyla etkileyen Ricciardo, 8 aydır Formula 1 aracı sürmemesine ve bu hafta sonu yeni bir araca ilk defa oturmasına 13. pozisyonda yer almayı başarmıştı. 

Yarış raporu

Yarış öncesinde ilk 5’teki bütün pilotlar orta hamuru tercih etmişlerdi. Formasyon turunun problemsiz bir şekilde tamamlanmasıyla, 20 yarışçı da gride yerleşti ve sezonun 12. yarışı başladı. 
Heyecanla beklediğimiz startta Verstappen çizgiden daha iyi kalktı ve hemen Hamilton’ın yanına geldi. İstediği startı alamayan Hamilton ise sağa kırarak Verstappen’i engellemeye çalıştı fakat ikili ilk viraja yan yana girdiler. 
Verstappen içeride, Hamilton dışarıdaydı. Hamilton’ın da dışarısında ise Norris yer alıyordu. En içeride yer alan Verstappen, içeri çizginin de avantajını kullanarak Hamilton’ı geçti. 
Dördüncü sıradan start alan Oscar Piastri de tıpkı Verstappen gibi içeri çizgiyi aldı ve dışarıda yer alan Norris’i ve Hamilton’ı geçerek 2. sıraya yükseldi! 
Piastri’nin arkasında ise Norris ve Hamilton mücadeleye giriştiler. Dördüncü viraja doğru yokuşu tırmanırken Norris, Hamilton’ı geçti. 
Böylelikle 2. sektör geride kalırken Verstappen, Piastri, Norris, Hamilton ilk 4’ü oluştu ve pole’den başlayan Hamilton kabus gibi bir ilk tur geçirdi. 

Kabus gibi bir start alan diğer isim Guanyu Zhou oldu. Beşinci sıradan başlayan Çinli pilot, çok kötü bir start aldı ve tam 11 sıra kaybetti. 
Çizgiden çok kötü kalkan Zhou, ilk viraja gelinirken Daniel Ricciardo’ya arkadan çarptı. Ricciardo, bu çarpmanın etkisiyle Pierre Gasly’e çarptı ve o da takım arkadaşı Esteban Ocon’un üzerine uçtu. 
Böylelikle Zhou nedeniyle 3 araç hasar aldı ve iki Alpine de aldıkları hasarlar nedeniyle yarışa devam edemedi. Ayrıca bu kazada Ocon’un koltuğu ikiye ayrıldı ve kendisi şu an sağlık merkezinde. 
Bu talihsiz olay kaza nedeniyle Fransız ekibin yarışı ilk virajda bitmiş oldu ve Zhou, kazaya neden olduğu için 5 saniye cezası aldı. 
 
Kaotik olaylı ilk turun ardından pozisyonlar oturdu ve sakin bir ilk 15 tur izledik. Sıcak havadan nedeniyle bir pilotu yakından takip etmek çok zordu, frenler ve lastikler hemen ısınmaya başlıyorlardı. Dolayısıyla bütün pilotlar önündeki pilotla arasındaki farkı kontrol ediyor ve araç sıcaklıklarını düşürmeye çalışıyordu. 
Verstappen öndeki farkı 3 saniye bandına çıkarmıştı. Onun arkasında ise Piastri, Norris, Hamilton, Leclerc, Sainz, Perez, Alonso, Hulkenberg ve Russell ilk 10’u tamamlıyordu. 
Mercedes pilotu Russell, 18. sıradan başladığı yarışta şimdiden puan barajına girmişti. 

17. tura girdiğimizde ilk 10’daki ilk pit stop’ları görmeye başladık ve Ferrari, Leclerc’e 9.7 saniyelik bir pit stop yaparak 7 saniye kadar kaybettirdi. 
McLaren’da ise takım Norris’i pite daha erken çağırdı ve erken pit stop’la Norris’i, Piastri’nin önüne geçirdi. 
 
Sonrasında diğer pit stoplar da tamamlandı ve yarışa aynı sıralamayla devam ettik. Sonraki turlarda Verstappen yarışı tamamen domine etti ve farkı 20 saniye bandına kadar çıkardı. 
Onun arkasında takım arkadaşı Perez istikrarlı bir şekilde yükseliyordu. 
45. tura doğru geldiğimizde 2. pit stoplar başladı. İlk pit stop’unda 7 saniye kaybeden Leclerc, 2. pit stop’u için pite gelirken de hız limitini aştığı için 5 saniye ceza aldı ve toplamda 12 saniye kaybetmiş oldu. 
Bu esnada Perez, 3. sıra için Piastri’yi yakaladı ve çaylak pilotu biraz da agresif bir atakla geçerek 3. sıraya yükseldi. 
 
Böylelikle 2. pit-stopların ardından Verstappen, Norris, Perez, Piastri, Hamilton, Leclerc, Sainz, Russell, Alonso ve Stroll ilk 10’u oluştu. 

Verstappen ön tarafta oldukça rahattı ve rakiplerinden 1 saniye kadar daha hızlı turluyordu. Hollandalı pilot, yarışın geri kalanında hata yapmadı ve Hungaroring’de damalı bayrağı en yakın rakibinin 33 saniye önünde ilk pozisyonda gören isim oldu. 
Üst üste 7. zaferini alan Hollandalı pilot, şampiyonadaki avantajını da 110 puana çıkarmış oldu. Ayrıca bu zaferle beraber Red Bull bir rekor daha kırmış oldu. Avusturyalı takım, üst üste 12. zaferini alarak bu alanda McLaren’a ait olan rekoru kırdı. 
 

McLaren’da Lando Norris ise üste üste 2. hafta sonunda podyuma çıkmayı başardı. McLaren’ın, güncellenmiş araçla beraber her pistte hızlı olabileceğini kanıtlaması gerekiyordu zira ve takvimdeki en yavaş pistlerden biri olan Hungaroring’de de podyuma çıkarak bu testi geçmiş oldu. 
Red Bull pilotu Sergio Perez ise 6 sıra kazanarak 3. sıraya tırmandı ve yarışı da orada tamamladı. Böylelikle Meksikalı pilot, İngiltere’yi boş geçmesinin ardından podyuma geri dönmüş oldu. 
Yarışa pole pozisyonundan başlayan Lewis Hamilton, aracın temposundan şikayetçi olduğu bu yarışı 4. pozisyonda tamamladı. Çaylak yarışçı Oscar Piastri ise yarısını podyum pozisyonlarında götürdüğü yarışta 5. oldu. 

Charles Leclerc çizgiyi 6. pozisyonda geçse de pit yolundaki hız sınırını aştığı gerekçesiyle aldığı 5 saniyelik cezadan ötürü 7. sıraya geriledi. 
Böylelikle yarışa 18. sıradan başlayan Russell 6. sıraya çıkmış oldu, Leclerc ise 7. pozisyonda finiş gördü. 
Carlos Sainz 8. olurken, günün son puanları Aston Martin’e gitti: Alonso dokuzuncu, Stroll 10. sıradaydı. 

Williams’ta Alexander Albon on 1. sırayı alarak puan barajının hemen dışında kalırken, Alfa Romeo’da Valtteri Bottas güçlü sıralama performansını yarışa taşıyamadı ve 12. oldu. 
İlk virajda Zhou tarafından çarpılan Ricciardo, geri döndüğü ilk yarışı 13. pozisyonda tamamladı. Nico Hulkenberg, Yuki Tsunoda, Guanyu Zhou ve Kevin Magnussen ise yarışı tamamlayan diğer isimler oldular. 
İlk virajdaki temasta yolda kalan Alpine pilotları yarışı tamamlayamazken, sondan bir önceki turda spin atan Logan Sargeant da pite gelerek yarışı bıraktı. 
Yarış sonucu: 

 

Main Information
Additional Data
Driver Info
Driver Info

 

       

Driver Info

 

Main Information
Additional Data

 

 

   

Sıra
Sürücü
#
 
Tur
Zaman
Ara
km/s
Pitler
Puan
Yarış dışı
Şase
Motor

1
M. Verstappen Max Verstappen Red Bull Racing
1
 
70

 
 
2
26
 
Red Bull
Red Bull

2
L. Norris Lando Norris McLaren
4
 
70
+33.731
33.731
 
2
18
 
McLaren
Mercedes

3
S. Perez Sergio Perez Red Bull Racing
11
 
70
+37.603
3.872
 
2
15
 
Red Bull
Red Bull

4
L. Hamilton Lewis Hamilton Mercedes
44
 
70
+39.134
1.531
 
2
12
 
Mercedes
Mercedes

5
O. Piastri Oscar Piastri McLaren
81
 
70
+1’02.572
23.438
 
2
10
 
McLaren
Mercedes

6
G. Russell George Russell Mercedes
63
 
70
+1’05.825
3.253
 
2
8
 
Mercedes
Mercedes

7
C. Leclerc Charles Leclerc Ferrari
16
 
70
+1’10.317
4.492
 
2
6
 
Ferrari
Ferrari

8
C. Sainz Jr. Carlos Sainz Jr. Ferrari
55
 
70
+1’11.073
0.756
 
2
4
 
Ferrari
Ferrari

9
F. Alonso Fernando Alonso Aston Martin Racing
14
 
70
+1’15.709
4.636
 
2
2
 
Aston Martin
Mercedes

10
L. Stroll Lance Stroll Aston Martin Racing
18
 
69
1 lap
 
 
2
1
 
Aston Martin
Mercedes

11
A. Albon Alexander Albon Williams
23
 
69
1 lap
 
 
2
 
 
Williams
Mercedes

12
V. Bottas Valtteri Bottas Alfa Romeo
77
 
69
1 lap
 
 
2
 
 
Alfa Romeo
Ferrari

13
D. Ricciardo Daniel Ricciardo AlphaTauri
3
 
69
1 lap
 
 
2
 
 
AlphaTauri
Red Bull

14
N. Hulkenberg Nico Hulkenberg Haas Formula 1 Team
27
 
69
1 lap
 
 
2
 
 
Haas
Ferrari

15
Y. Tsunoda Yuki Tsunoda AlphaTauri
22
 
69
1 lap
 
 
2
 
 
AlphaTauri
Red Bull

16
G. Zhou Guan Yu Zhou Alfa Romeo
24
 
69
1 lap
 
 
2
 
 
Alfa Romeo
Ferrari

17
K. Magnussen Kevin Magnussen Haas Formula 1 Team
20
 
69
1 lap
 
 
2
 
 
Haas
Ferrari

dnf
L. Sargeant Logan Sargeant Williams
2
 
67
 
 
 
3
 
Yarış dışı
Williams
Mercedes

dnf
E. Ocon Esteban Ocon Alpine
31
 
2
 
 
 
1
 
Çarpışma
Alpine
Renault

dnf
P. Gasly Pierre Gasly Alpine
10
 
1
 
 
 
1
 
Çarpışma
Alpine
Renault

Bütün sonuçları görüntüle  

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir