2024 Formula 1 taslak takvimi açıklandı: Çin dönüyor, ilk iki yarış Cumartesi günü yapılacak!

2024 Formula 1 taslak takvimi açıklandı: Çin dönüyor, ilk iki yarış Cumartesi günü yapılacak!

 

 

. . .

Gelecek yılın takvimi, Çin GP’sinin geri döneceği ve yeni bir yarışın yer almadığı 2023 taslak takvimine epey benziyor.
Formula 1 ve Liberty Media tarafından kilit bir pazar olarak görülen Çin, 24 yarış içeren geçici 2023 programına da dahil edilmişti, ancak COVID-19 salgını nedeniyle takvimden çıkarılmıştı.
Dört senedir takvim dışı kalan Çin de 21 Nisan tarihinde takvime dönüş yapacak.
Sezonun ilk iki yarışı alışılmadık bir şekilde Cumartesi günü düzenlenecek, nitekim Suudi Arabistan’daki yarış Ramazan ayına uyum sağlamak için bir gün erkene alınırken, Bahreyn’deki açılış yarışı da ideal zaman boşluğu yaratabilmek için Cumartesi gününe çekildi.
Bu iki yarışın yanı sıra Las Vegas GP’sinin de Cumartesi günü düzenlenmesi planlanıyor, bu da eskiden olduğu gibi Cumartesi yarışlarının geri dönüşü için uygun bir platform sağlayabilir.
2024 takvimi aynı zamanda Formula 1 organizasyonunun lojistik ve sürdürülebilirlik konularını ele alma çabalarını da yansıtıyor ve bazı yarışlar coğrafyaya dayalı olarak daha mantıklı bir şekilde bir araya getiriliyor.

Bu sezon Bahreyn ve Suudi Arabistan yarışları arasında bir hafta boşluk bırakıldı, nitekim takımlar testler biter bitmez arka arkaya iki yarış yapmak istememekteydi.
Ancak bu sezon takımlar ikna edildi ve 21-23 Şubat tarihindeki üç günlük testleri arka arkaya iki yarış izleyecek. 
Bu durum personel seyahatlerinde önemli bir azalmaya yol açacak ve çoğu ekip üyesi bu sezon olduğu gibi Avrupa’ya dönmek yerine bölgede kalacak.
Formula 1 uzun zamandır bazı yerleşik yarışların geleneksel tarihlerinden taşınması gerekebileceğini söylüyordu, bu amaçla Japonya Yarış çoktan alıştığımız gibi Ekim ayında değil, Nisan ayında düzenlenecek.
Bir diğer önemli değişiklik de Azerbaycan: yıllardır en geç Haziran ayının sonunda düzenlenen yarış, Japonya’nın Nisan ayına alınması nedeniyle Eylül ayına taşındı.
Bu sezonki takvime benzer şekilde, Imola’yı hemen Monaco takip ediyor, ancak bir değişiklik olarak, iki yarış artık İspanya ile üçlü bir başlığın parçası değil.
Yıl boyunca üç kez arka arkaya üç yarışlık periyotlar izleyeceğiz: İspanya-Avusturya-Britanya, ABD-Meksika-Brezilya ve Las Vegas-Katar-Abu Dhabi.
F1 2024 takvimi
2 Mart Bahreyn, Sakhir9 Mart Suudi Arabistan, Cidde24 Mart, Avustralya, Melbourne7 Nisan Japonya, Suzuka21 Nisan Çin, Şangay5 Mayıs Miami, Miami19 Mayıs Emilia Romagna, Imola26 Mayıs Monako, Monte Carlo9 Haziran Kanada, Montreal23 Haziran İspanya, Barcelona30 Haziran Avusturya, Spielberg7 Temmuz Britanya, Silverstone21 Temmuz Macaristan, Budapeşte28 Temmuz Belçika, Spa25 Ağustos Hollanda, Zandvoort1 Eylül İtalya, Monza15 Eylül Azerbaycan, Bakü22 Eylül Singapur, Marina Bay20 Ekim ABD, Austin27 Ekim Meksika, Mexico City3 Kasım Sao Paulo, Interlagos23 Kasım Las Vegas, Las Vegas1 Aralık Katar, Losail8 Aralık Abu Dhabi, Yas Island

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir