AĞIR VASITADA İYİLEŞME 2019 SONRASINDA

AĞIR VASITADA İYİLEŞME 2019 SONRASINDA

 

Scania bir basın toplantısı gerçekleştirerek, 2018 yılı ağır ticari araç sektörü değerlendirmesi ve 2019 yılı beklentilerini paylaştı. Basın toplantısı, Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü İlhami Eksin, Scania Satış Müdürü Gökhan Altun, Scania Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Bayazıt Canbulat ve Scania Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Adnan Yücel’in katılımıyla gerçekleşti. Zor bir yılı geride bıraktıklarını ancak rakamlara bakıldığında sektörü daha zor bir yılın beklediğini vurgulayan Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü İlhami Eksin, “Her şeye rağmen 2018, pazar payını yüzde 1 artırdığımız bir yıl oldu. Satış sonrası gelirlerimizi de koruyabilmemiz, bizim için bir başka olumlu taraf diyebilirim.” diye konuştu.

“Bu Yıl 10 Bin Adet Civarı Satış Öngörüyoruz”

Eksin sözlerini şöyle sürdürdü: “2015 yılında Euro5 ve Euro6 geçişini yaşadık. Bu yıl bizim de 33 bin satış rakamıyla en yüksek satış rakamına ulaştığımız yıl olmuştu. Bu tarihten sonra ise düşüşler başladı. Bildiğiniz gibi ağır vasıta araçları kamyon ve çekici olarak iki gruba ayrılıyor. Son 20 yıllık satış grafiklerine baktığımızda, ortalama ağır vasıta pazarının 25 bin olduğunu görüyoruz. 2019’da 10 bin adet civarı bir ağır vasıta satışı olacağını öngörüyoruz. Ağır araç pazarında 2015’ten beri bir düşüş yaşanırken, hafif ticari ve binek pazarlarında ise benzer bir düşüş yaşanmadığını görüyoruz. Bunun nedenini şöyle açıklayabilmek mümkün: Ağır vasıta sektörü bir yatırım malı ile hareket ettiği için ekonomiyi de daha önce algılıyor. Hatırlanacağı gibi 1998, 1999, 2001 ve 2008 krizlerinde de benzer şeyler yaşanmıştı.”

“Yıl İçinde Büyük Bir Road Show Gerçekleştireceğiz”

Scania Satış Müdürü Gökhan Altun, 2018 yılında Pazar payını yüzde 10’a çıkardıklarını, 2018’in hem kendileri hem de sektör için koşulların çok değiştiği bir yıl olduğunun altını çizerek, “Artık tüm fabrikalarımızda yeni nesil araçlarımızı üretiyoruz. 2019 yılı içinde bayilerimizin olduğu illerde büyük bir Road Show gerçekleştirerek ürünlerimizi müşterilerimizle buluşturacağız. Yıl boyunca daha çok ziyaret yapacağız, daha çok müşterilerimizin yanında olacağız, değişen koşullarını ve zorluklarını daha iyi anlayacağız ve Scania çözümlerini onlara sunacağız. Yine bu sene alternatif yakıt ile çalışan; LNG ve CNG’li araçlarımızın sunumunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 2018’de Kayseri’de ve sektörümüzün kalbinin attığı Mersin Tarsus’da yatırım yaptık.” İfadelerini kullandı.

“Rekor Sayıda Tamir Bakım Anlaşması Yaptık”

Scania Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Bayazıt Canbulat ise şöyle konuştu: “Bir lojistik firması için en önemli unsurlar, problemsiz operasyonda kalmak ve maliyetleri düşürmektir. Bu sene, bu iki önemli unsur dışında bir şeye odaklanmak istemedik. Dolayısıyla yetkili servislerle birlikte rekor sayıda tamir bakım anlaşmasında mutabık kaldık. Ocak ayında bile 300 tane tamir bakım anlaşması satmış bulunuyoruz. Bu, müşterimize her şeyden önce bir fiyat koruması sağlıyor. Yedek parça fiyatları ve bakım fiyatları artsa bile bakım anlaşması sayesinde 3-4 yıl sonra tekrar bir şey ödemek zorunda kalmıyor. Aslında ‘Türk müşterisi uzun vadeli yatırım yapmayı sevmez’ gibi bir algı vardır. Biz bu rekorla bu algıyı da kırmış olduk. Piyasada ucuz ve kabul edilebilir fiyatlar sunmaktayız. Kampanyalarımız devam ediyor. Müşterilerimiz tarafından da bu kampanyaların kabul gördüğünü söyleyebiliriz. Çağrı merkezimize gelen müşteri şikayetlerini bir gün içerinde çözüyoruz.”

“Ağır Vasıtada Elektrikli Araçların Gelmesi Biraz Zaman Alacak”

Sektörde 5-10 yıl içerisinde gerçekleşmesini öngördüklerini dile getiren Scania Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü Adnan Yücel ise şöyle konuştu: “En çok merak edilen sorular arasında, elektrikli araçların ne zaman geleceği, otonom araçların ne zaman piyasaya çıkacağı yer alıyor. Bu sorular sadece bizim sektörümüzde değil; binek aracı sektöründe de soruluyor ve cevap aranıyor. Kuşkusuz binek araç tarafında elektrikli araçlar daha erken gelecek. Bu bizim sektörümüzde biraz daha geç olacak. Örneğin binek araçlarda pili şarj ederek günlük 200 km’lik bir menzil sağlayabilirsiniz ancak bizim araçlarımızda menzilin 1000 kilometreden daha az olmaması gerekiyor. Bu nedenle ağır vasıtalı araçlarda elektrik teknolojisinin kullanılmasına biraz daha vakit var diye düşünüyorum”

 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Facebook: https://www.facebook.com/TRmotosports
Twitter: https://twitter.com/TRmotosports
Instagram: https://instagram.com/trmotosports/
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir