Alonso: FIA’nın Miami DRS bölgesini kısaltma hamlesini destekliyor

Alonso: FIA’nın Miami DRS bölgesini kısaltma hamlesini destekliyor

 

 

. . .

Bu karar, geçtiğimiz hafta sonu Azerbaycan GP’sinin ana düzlüğündeki DRS bölgesinin bazı sürücüleri hayal kırıklığına uğratacak şekilde 100 metre kısaltılmasının ardından alınmış oldu.
Ama Alonso, FIA’nın geçen yılki yarışlarda toplanan verilere dayanarak kararlar aldığını ve bu verilerin de iki pistin DRS bölgelerinin, geçişleri çok fazla kolaylaştırdığını gösterdiğini dile getirdi.
Bakü’de yapılan değişiklikler bazı tartışmalara yol açmış olsa da Alonso bazı araçların diğerlerinden daha fazla zarar gördüğünü ve bunun da tepkilere yol açtığına vurgu yaptı.
Aston Martin pilotu, FIA’nın Miami DRS bölgesini kısaltma kararını destekleyip desteklemediği sorulduğunda, “Sanırım evet.”
“Görünüşe bakılırsa geçen sezon geçişin en kolay olduğu yer burasıydı, bu yüzden FIA’nın DRS bölgesini kısalttığını düşünüyorum. Bakü de geçen sezon geçiş anlamında en kolay pistlerden biriydi, bu yüzden DRS mesafesini kısalttılar.”
“Lewis’in [Hamilton] DRS bölgesini çok kısa olduğunu söylediğini duydum, ki bence yüksek yere basma gücü kullandıkları için onlara kısa geldi. Oysa mesela Red Bull için çok uzundu.”
“Start finiş düzlüğünde Max, Leclerc’i geçti ve ilk virajda fren yapmak için dışa doğru açıldı. Kısacası bir araç için fazla uzun, farklı bir araç için fazla kısaydı.”
“Sanırım bu, FIA’nın geçen yılki yarışları gördükten sonra yaptığı hesaplamalarla ilgiliydi. Bakü ve Miami, geçişin yüksek olduğu pistlerdendi, gerçekten çok kolaydı.”
“İşte bu yüzden bu bölgeleri kısalttılar. Bu sezon neler olacağını göreceğiz, tahmin etmek zor.” cevabını verdi.

Alonso, takımların araçlarını geliştirmesiyle bu sezon geçişlerin daha zor hale geldiğini de doğruladı.
“Bu sezon önceki aracı takip etmenin biraz daha zor olduğu doğru. Bu %100 doğru. Red Bull, DRS alanlarının çok uzun olduğunu düşünüyor. Bu yüzden hangi aracı kullandığınıza bağlı.”
Zemin etkisinin doğru yol olup olmadığı sorulduğunda Alonso, “Bu iyi bir soru. Bence araçları takip etme konusunda daha yüksek beklentiler vardı ve belki de gridin biraz daha birbirine yakın olması gerekiyordu. Bilmiyorum, inanıyorum ki biraz daha zaman vermemiz gerekiyor.”
“Eğer Red Bull bu kadar önde olmasaydı, bence çok ilginç bir mücadele olurdu, üç ya da dört takım 0.1-0.2 saniye içinde olurdu ve belki de kuralların başarılı olduğunu söylerdik.”
“Belki de birkaç sezon sonra ya da kurallar sabit kaldığında, hikaye böyle olur. Sonrasında bir bakarsınız 2026’da her şey tekrardan değişir!” dedi.
Alonso, iki Red Bull’un arkasındaki grubun çok yakın olduğunu ve geçiş yapmanın kolay olmadığını öne sürdü.
Kendisine bu konu sorulduğunda, “Bence performans açısından birbirimize çok yakınız. Red Bull’u çıkarırsanız bazen 0.6 saniye ile Q1’de 3. sıradan 16. sıraya gidiyorsunuz  ve bir sonraki seansa çıkamıyorsunuz. Sonuçta sıralamayı hak ettiğiniz pozisyonda bitiriyorsunuz.”
“Öyleyse yarışta, sizden sadece 0.050 saniye daha hızlı olan bir aracı nasıl geçeceksiniz? Yani bu aşağı yukarı doğal düzene denk geliyor. Bence ana sebep bu.”
“Ayrıca lastikler de hikayenin bir farklı tarafı. Diğer araçları takip ettiğiniz vakit hâlâ oldukça fazla ısınıyorlar.”
“Yani önünüzdeki araca ne zaman yaklaşmak istediğinizi akıllıca seçmelisiniz. Problem da bu.” dedi.

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir