Alpine 2023’te bir sonraki adım için neler planlıyor?

Alpine 2023’te bir sonraki adım için neler planlıyor?

 

 

. . .

Alpine A522,  her hafta sonu tartışmasız takip eden grubun en hızlısı değildi ancak birçok durumda, özellikle yüksek verimli pistlerde ve düşük hızlı virajlarda iyi performans gösterdi. Sonunda, rakiplerini geride bırakacak kadar iyi olduğunu kanıtladı.
Son senelerde Renault ve Alpine isimleri altında sürekli 5. olan Enstone ekibi, yakın rakibi McLaren’in önünde 4. sıraya yükseldi. Takım ayrıca, bir önceki sezon düzenlenen toplam 22 yarışa kıyasla 18 puan daha fazla aldı, yani toplam 173 puan topladı.
Bu, takımın ilerlediğini gösteriyor ancak buraya bir not düşmemiz gerek. Takım 2018’de yine 4. olurken 2020’de, Sprint yarışı gibi ekstra puan kazandırabilecek etkinlikler olmamasına rağmen daha az sayıda yarışta daha fazla puan toplamıştu.
Ancak, ilk altı içerisinde olanlar için toplam puan yanıltıcı bir istatistik olabilir. Yılda bir veya iki yüksek profilli yarış, iyi sonuçlar, podyumlar veya hatta 2021’de Macaristan’da Esteban Ocon’da olduğu gibi bir galibiyet hediye edebilir ve nihai toplamı yukarı doğru kaydırabilir.
Alpine’nin geçen sene özellikle Fernando Alonso tarafında çok fazla dayanıklılık sorunu yaşadığını belirtmekte fayda var. Öte yandan, McLaren’in rekabetçiliği Daniel Ricciardo’nun kötü sezonundan negatif etkilendi ve orada puanın çoğunu Lando Norris kazandı.
Her şeyi hesaba katarsak genel sonuç, 2022’nin Alpine için olağanüstü olmasa da sağlam bir yıl olduğu ve yeni kuralların 2. yılında doğru ilerlemek için iyi bir başlangıç noktası olduğudur.
Ancak Renault’nun patronları sonsuza kadar dördüncülük için mücadele etmek istemiyor. Takım şimdi, geçen yıldan başlamak üzere beş sezonda veya yaklaşık 100 yarışta büyük çocuklarla (ilk 3 takımla) oynama hedefine doğru ilerlemeye devam etmek zorunda.
Bu yıl için konuşan takım patronu Otmar Szafnauer, “100 yarışta yapmak istediğimiz şampiyonluk kazanmaya bir adım daha yaklaşmalıyız.”
“Ve bence şimdi 80’in altındayız. Bu 100, [2022’nin] başında başladı. Yani şu andan itibaren 80’in altında yarış var.”
“Aynısını yapmalıyız fakat üçüncüye daha yakın olmalıyız. Bu yüzden üçüncülüğe beşinciden daha yakın olmalıyız. Bu yüzden 4. kalsak bile ilerleme kaydetmeliyiz.” demişti.
Szafnauer, Aston Martin’den ayrılmasının ardından, yaklaşık 11 ay önce Alpine’a katıldı. Yeni patronlarda her zaman olduğu gibi, onun da her şeyi anlaması ve değerlendirmesi biraz zaman aldı.

Ayrıca, asıl odak noktası büyük resim olan Alpine CEO’su Laurent Rossi ile verimli bir çalışma yöntemine de girdi.
Szafnauer, “İçeri girdim ve ‘Bakın; organizasyonu, insanları ve kişilikleri anlamam üç, dört, beş, altı ayımı alacak’ dedim.”
“Başka yerlere kıyasla daha iyi olan ya da daha iyi olmayan yerleri gördüm. Neyi korumalıyız ya da neyi geliştirmeliyiz, onları gördüm.”
“Aynı zamanda, Laurent ve üst düzey liderlik ekibi zaten ‘Dağ Tırmanıcısı’ adını verdikleri bir plan üzerinde çalışıyorlardı. Yani buradan itibaren 100 yarışta şampiyonluk yarışına nasıl geçeceğiz?”
“İhtiyacımız olan şey nedir? Hangi araçlara ihtiyacımız var? Halihazırda sahip olduğumuz beceri setlerini tamamlamak için hangi beceri setlerine ihtiyacımız var?”
“Yani o plan hayata geçiriliyordu. Geldim, bütün karakterleri tanımak açısından o planı gözden geçirdim ve şu anda bu planı uygulamanın ortasındayız.”
“Benim de getirdiğim bazı planlar vardı ve onlara, ‘Bakın, bence bundan daha fazlasına ihtiyacımız var.’ dedim. Ve şimdiden tanımlanmış bazı şeyler var.” dedi.
Aslında, takımın geçen sezon karşılaştığı en büyük problem olan aktarma organlarının dayanıklılığı, büyük ölçüde Enstone’un elinde olan bir şey değildi.
Szafnauer, sorunların çoğunlukla performansta sınırı zorlama ve ardından geliştirme dondurma kuralları kapsamında izin verilen güvenilirlik düzeltmelerini uygulamaya koymaya yönelik kasıtlı bir politikanın sonucu olduğunu vurguladı.
Szafnauer, “Bazı dayanıklılık sorunları yaşadık. Ve bunları düzeltmeyi dört gözle bekliyorum çünkü tabiri caizse düzeltilmelerine izin veriliyor.”
“Güç aktarma organı açısından bakıldığında, bu değişiklikleri yapabilir ve daha güvenilir bir aktarma organına sahip olabilirsiniz. Yaşadığımız sorunlardan bazıları gerçekten aktarma organlarıyla ilgili olmasa da, yardımcı parçalarla alakalıydı. Ancak bunları tekrardan tasarlamalı ve düzeltmeliyiz.” dedi.
Szafnauer, 2023’te yapacakları güncellemelerin bu konuda işe yaramasını bekliyor.
“Güç aktarma organlarının gelişimi dondurulmuşken bunu yapabilirsek ki bunu başaracağımıza olan güvenim tam, bu sayede doğal olarak daha fazla puan alacağımızı düşünüyorum. Fernando’nun 60 puan geride olduğunu söylediğini muhtemelen duymuşsunuzdur.”
“Kesinlikle önemli bir miktar, çift haneli. Yani 70 veya 50 puan önde olabilirdik. Yani bunu yaparsak ve performans seviyesi görece aynı kalırsa, daha da ileriye gidebiliriz.”

“Ama aynı zamanda performansta da bir adım atmak istiyoruz. Ve gelişimi donmuş olduğu için aktarma organlarında bunu yapmak daha zor. Bu yüzden bunu şasiyi anlayarak, şasi mühendisliğinde daha iyi bir iş çıkararak ve sürekli olarak iki sürücüyle birden puan alarak yapabilirsiniz.”
Enstone’daki faaliyetlerin başkanı olarak Szafnauer, şasi tarafında nihai sorumluluğa sahip isimdir. O, takıma alıştığında ve ekibin güçlü ve zayıf yönleri hakkında iyi bir anlayış kazandığında, iyileştirmeler için zorlamaya başladı.
Szafnauer, “Benim geldiğim yerde tartışmasız daha verimli olan veya yalnızca performansa daha fazla odaklanan bölümler vardı.”
“Bence bu tür şeyleri değiştirmek kolay ve yalnızca araca performans katan şeyleri yaptığımıza dair eksiksiz bir zihniyete sahip olun. Daha büyük bir takım olsa bile, bu tür bir zihniyete geçmek daha kolaydır.”
“Ve henüz o noktaya gelmedik. Ancak verdiğimiz her kararda öncelik performans olmalı. Ve bu aynı zamanda biraz liderlikten, biraz odaklanmanız gerekenden, biraz da mühendislik ekibinin de bu odağa sahip olmasından geliyor.”
“900 kişiyiz, herkesin bu odaklanmaya sahip olması gerekiyor ve bu kültürü yaymak zaman alıyor. Ancak bunu liderlik ekibinin tepesine yaymak biraz daha hızlı oluyor. Ve eğer onlar bu şekilde davranmaya başlarlarsa, geri kalan örgüt bu şekilde hareket eder.” dedi.
Szafnauer, takıma gelmesiyle gelişim felsefesinde 2023’te de devam etmesi gereken önemli bir değişiklik getirdi.
Szafnauer, “Oraya ilk geldiğimde yaptığım en büyük şeylerden biri, piste güncellemeler getirmemizin ne kadar sürdüğüne bakmaktı. Ve bunun, diğer yerlerde alıştığımdan daha uzun sürdüğünü gördüm.”
“Ve aynı anda işleri nasıl farklı yapabileceğimize, tünelden biraz erken çıkabileceğimize, bazen tekrardan yapmak zorunda kalma pahasına mühendislik çalışmasına erken başlayacağımıza bakmak için bir alt grubumuz vardı. Zaman kazanmak için bunu yaptık.”
“Ve en büyük şeylerden biri, yeni tabanları neredeyse yarı sürede getirebilmekti. Bu dönemde yere basma gücüne en büyük katkı muhtemelen zemindedir. Ve eğer bu zeminleri daha hızlı getirebilirseniz… Sanırım dört farklı versiyon tabanımız vardı ve her yarışa bunlardan beşer tane getirmeniz gerekiyor.”
“Yani bu büyük bir bileşen. Onu tünelde bulup piste çıkarmak uzun zaman alıyor. Ve bunu sıkıştırabilirseniz, üç yerine dört taban veya iki yerine dört güncelleme getirebilirsiniz ve bu sayede daha iyi olursunuz. Bence bu sayede aracın başladığımız yerden daha iyiye gittiğini gördünüz.” dedi.
Szafnauer, takımın mevcut haliyle büyük oyuncuların sahip olduğu, örnek olarak simülasyon açısından daha gelişmiş kaynaklardan bazılarına sahip olmadığını kabul ediyor: “Hâlâ araçlara yatırım yapmamız gerekiyor, henüz o noktada değiliz. Bence onlar simülasyon araçları konusunda çok yol kat ettiler.”
“Simülasyon yoluyla daha hızlı karar verebilmek ve bunu yapmak için pist süresine gerçekten ihtiyaç duymamak için bu konuda onları yakalamamız gerekiyor. Yani, evet, bu konuda daha gelişmiş durumdalar. Ve biz onları yakalamaya çalışıyoruz.”

Takım, 2022’de arka planda yarışçı anlaşmalarıyla ilgili yaşadığı tartışmalara rağmen pist üstünde ilerlemeyi başardı.
Alonso’nun Alpine’i Aston Martin’deki yeni maceralar için reddetmesi ve Oscar Piastri’nin McLaren’e geçişi Szafnauer, Rossi ve yönetim ekibinin geri kalanı için acı verici deneyimlerdi ancak AlphaTauri’den Pierre Gasly’yi Ocon’un yanına getirerek durumu düzeltmeyi başardılar.
Bu arada Szafnauer, halihazırda sağlam bir ilerleme kaydetmelerinin ardından önlerindeki dağa tırmanırken, tamamen takımın her alanını geliştirmeye odaklanacak.
Szafnauer, “Buna bakış açım, evet, bugün bu planımız var, işe alacağımız 80 kişi, kazanmamız gereken araçlar var. Bunlardan bazılarını kendimiz yapmamız, bazılarını satın almamız gerekiyor. Ayrıca inşa edilmesi gereken binalar var.”
“Ve bunlar zaten oluyor. Ve oraya vardığımızda, orada durmayacağız. Büyük şeyler yapmak yerine, sürekli olarak küçük küöük de olsa daha iyiye gideceğiz.”
“Dolayısıyla sürekli bir iyileştirme planımız olacak. Bahsettiğim kısım, yolun yarısına geldiğimiz kısmı. Ve sonra gelişmeye devam edeceğiz.” dedi.

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir