Analiz: Ferrari En Hızlı Zamanlara Sahipti, Gerçekten Bu Kadar Hızlı mı?

Analiz: Ferrari En Hızlı Zamanlara Sahipti, Gerçekten Bu Kadar Hızlı mı

Analiz: Ferrari En Hızlı Zamanlara Sahipti, Gerçekten Bu Kadar Hızlı mı?

Bu hafta Formula 1’in kalbi Barcelona’da gerçekleştirilen sezon öncesi testlerinde attı. Oldukça formda görünen Ferrari Sebastian Vettel’le testin en hızlı turunu atmış olsa da tur zamanları bazen gerçekleri göstermez.

Yakıt yükleri, kullanılan lastik hamurları ve test programı gibi değişkenleri düşündüğümüz zaman esas resmi görebilmek için bazı hesaplar yapmamız gerekir.

Araçların hala son hallerinde olmadığı da göz önünde bulundurulduğunda testlerden yola çıkarak Melbourne’de kimin nerede olacağını söylemek doğru olmaz. Fakat elimizde bulunan bilgiler ışığında şimdiye kadar yapılan işlerin analizini yapabiliriz. Bizde Motorsport.com’da yer alan analizi sizler için derledik.

  • Matematik Verileri

Yapabileceğimiz şeylerden bir tanesi araçların tur zamanlarını daha yumuşak lastik hamurlarıyla atsalardı hangi zamanları elde edebilecekleri.

Geçmişte yapılan ve bu hafta kaydedilen tur zamanlarını kıyaslayarak her hamur arasında yaklaşık olarak kaç saniye fark olduğunu hesaplayabiliriz.

Lastik hamurları arasında oluşan bu fark araçtan araca da değiştiği için tam bir sayı bulabilmek mümkün değil tabi fakat yaklaşık bir değer bulmak mümkün.

Bu bakış açısıyla yaklaştığımızda ultra-yumuşak hamurun süper yumuşak hamurdan 0.6 saniye hızlı olduğunu onun da yumuşak hamurdan 0.6 saniye daha hızlı olduğunu ve  medium lastiklerin de yumuşak lastiklerden 1.1 saniye daha yavaş olduğunu söyleyebiliriz.

Bu zaman farklarını araçlara eklediğimiz zaman ortaya çıkacak tablo daha gerçekçi bir tablo olacaktır. Tüm araçların ultra-yumuşak lastiklerle tur attıklarını varsayarsak ve lastikler arasında oluşan zaman farklarını tur zamanlarından çıkarırsak oluşacak tablo yaklaşık olarak şöyle oluyor;

Analiz - 2016 F1 test
Analiz – 2016 F1 test

Uyarı olarak şunu da ekleyelim, bu hesaplamalar yapılırken yakıt yüklerinin eşit olduğu varsayımı yapılmış olup tur başına 10kg yakıt yaklaşık 0.3 saniye fark oluşturmaktadır. Ayrıca yakıt yükünün lastik performansına etkisi de yaklaşık 0.2 saniye farka sebep verebilir.

Özetlemek gerekirse Mercedes testler boyunca uzun sürüşlere ve sistem kontrolüne odaklanmış olmasına rağmen Ferrari daha hızlı ve kısa sürüşlere odaklandı. İki takımın bambaşka test stratejileri uygulamasının da kendilerine has sebepleri mevcut. Mercedes’in zaten mükemmele yakın olan bir aracın üstüne yaptığı yenilikleri kontrol etmek gibi bir amacı varken Ferrari’nin ise yeniden tasarladığı bir aracı daha iyi tanımak gibi bir gayesi vardı.

Ayrıca Force India’nın yaptıkları da kafaları karıştıran bir diğer unsurdu diyebiliriz. Sergio Perez dün yaptığı açıklamada yakıt yükü gibi parametreleri değiştirerek ses getirmek için hızlı turlar attıkları iddiasını yalanlamıştı. Meksikalı pilotun süper yumuşak lastiklerle elde ettiği zamanların oldukça dikkat çekici olduğu bir gerçek ve eğer bu değerler mevcut durumu doğru olarak yansıtıyorsa o zaman bu yıl Force India’yı üst sıralar için mücadele ederken sık sık göreceğiz diyebiliriz.

Şu anda tüm gözler haftaya başlayacak olan ikinci testlerde. Takımların ikinci testlerde araçlarını daha doğru ayarlarda daha üst sınırları zorlayacak şekilde çalıştıracağını düşünürsek mücadelenin nasıl şekilleneceği hakkında daha doğru tahminler yürütebilecek konuma geleceğiz.

En güncel Formula 1 haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Facebook: https://www.facebook.com/TRmotosports
Twitter: https://twitter.com/TRmotosports

Instagram: https://instagram.com/trmotosports/
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/trmotosports-com
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir