”Devletin Ton/Kilometreyi Mutlaka Uygulaması Gerekiyor”

”Devletin Ton/Kilometreyi Mutlaka Uygulaması Gerekiyor”

 

“Araçlarımız Eskidi ve Yenilemek Çok Güç”

Kooperatiflerini tanıtarak sözlerine başlayan Başkan Anıl, son dönemlerde üye sayısında düşüş yaşandığına dikkat çekti. Eskiyen araçlar yerine yeni model araç alamadıklarını anlatan Başkan Anıl “Kooperatifimiz 1995’te kuruldu. Ben 2011 yılında başkanlığa seçildim. 55 üyemiz ve 85 aracımızla hizmet veriyoruz. Organize Sanayi Bölgesinde yer alan fabrikalar ile çalışıyoruz. Pedo Çocuk Bezleri, Polfisan Oyun Mobilyaları, Samsun Mutfak ve As Çelik Döküm gibi firmalar ile iş birliğimiz bulunuyor. Limanda da farklı firmalar ile çalışıyoruz. Son dönemlerde üye sayımızda düşüşler meydana geldi. Bazı arkadaşlarımız işi bırakmak durumunda kaldı. Diğer kamyoncular gibi bizler de sıfır araç alamıyoruz. Araçlarımız eskidi ve yenilemek çok güç. Birçok arkadaşımız kredi de alamıyor. Masrafları bile karşılayamadığımız için bu durumlara geldik.” dedi.

“Rekabet Fazla Olduğu İçin Masrafları Fiyatlara Yansıtamıyoruz”

Sektörde rekabetin fazla olmasından dolayı maliyetlerin taşıma ücretlerine yansıtılamadığını ifade eden Anıl “1.200 liraya aldığımız lastik şimdi 2.500 lira oldu. Nakliye fiyatlarına bakarsanız yerinde sayıyor. Hatta mazot arttıkça nakliye fiyatlarında düşüşler bile yaşanıyor. Rekabet fazla olduğu için masrafları fiyatlara yansıtamıyoruz. Kooperatifler büyük nakliye firmalarının altında ezilmeye başladı.” diye konuştu.

“Esnafın Dijital Takografa Hazır Olduğunu Düşünmüyorum”

Dijital takografın Avrupa’ya uygun olduğunu ve Türkiye’de yeterli altyapının mevcut olmadığını belirten Anıl “Türkiye’de taşımacılık yapan esnafı düşününce, dijital takografın bir artı getireceğini düşünmüyorum. Bu sistem Avrupa için uygun olabilir ancak; bizim hem ekonomik olarak hem de süreler konusunda bir altyapımız yok. Mesela, benim aracım Samsun’dan çıkacak ve İstanbul’a 2-3 günde gidecek. Ayda 4 sefer yapıyorsak, 2 sefer yapabileceğiz. Araçta 2 şoför çalıştırsak, maliyeti 5-6 bin lira olacak. Bu parayı zaten kazanamıyoruz. Bu nedenle, Türkiye’de bireysel taşımacılık yapan esnafın dijital takografa hazır olduğunu düşünmüyorum.” şeklide konuştu.

“Çözüm Ton/Kilometredir”

Dijital takograf ile maliyetlerin katlanacağını ve ton/kilometrenin yürürlüğe girmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Anıl “Dinlendiğimiz yerlerde hırsızlık olayları çok yaşanıyor. Kendime ait aracımın mazotu Gebze ve Uşak’ta çalındı. Dijital takografa göre gidersek, dinleneceğimiz yerlerin de güvenli olması lazım. Türkiye’de böyle bir altyapıyı göremiyoruz. Çift şoför maliyetini firmaya yansıtmak istesem, bunu da başaramayacağım. Çünkü firmalar ilk olarak nakliye fiyatlarından kısıyorlar. Bu sorunun çözümü, ton/kilometrenin uygulanmasıdır. Devletin ton/kilometreyi mutlaka uygulaması gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

“Doğu’dan Gelen Araçların Birçoğu Kaçak Akaryakıt Kullanıyor”

Uluslararası taşımacılık yapan firmaların yanı sıra kaçak akaryakıt kullanan firmaların da düşük ücretlerle taşımacılık yaptığını savunan Anıl “Yurt dışına çalışan araçlar Dolar ya da Euro ile çalışıyorlar. Onların zararı olmuyor; çünkü mazotu da ucuza alıyorlar. Doğu’dan gelen araçların birçoğu da kaçak akaryakıt kullanıyor ve maliyetini düşürüyor. Benim böyle bir şey yapma durumum ya da niyetim yok. Petrol Ofisi’nden yakıt alıyorum ve bugün litresine 6.57 lira ödedim. Bu mazot fiyatı üzerinden hesap yaptığım zaman yük sahibi, ‘Senden daha ucuza giden var’ deyip kenara çekiliyor. Bunu bir türlü anlatamıyorum. Samsun Organize Sanayi’de çalışamadığımız birçok fabrika var. Onlar da dönüş araçlarına ucuz yük veriyorlar.” ifadelerine yer verdi.

“Cumhurbaşkanımızdan Bu Durumla İlgilenmesini Bekliyoruz”

Sorunların çözümü noktasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı işaret eden Anıl “Kendi aramızda güçlü bir birliktelik oluşturmaya çok acil ihtiyacımız var; fakat işlevinin olması gerekiyor. Bize üst birliklerden faks geliyor; ‘Şurada toplantı var, 2-3 bin lira ödemen gerekiyor’ deniliyor. Gidip otellerde kalıp dönüyoruz. Benim tatile ihtiyacım yok ki! Bizim bir odaya veya sivil toplum kuruluşuna acil ihtiyacımız var. Hep izliyoruz, Cumhurbaşkanımız muhtarlara kadar herkesi sırayla Ankara’da misafir ediyor. Bizi de davet etse çok mutlu olacağız. Sonuçta biz her konuda devletimizin ve milletimizin yanında olduk. Ekonomiye de ciddi katkılarımız var. Bize bir fırsat verilse, kendimizi ifade etme imkanı bulacağız. Muhatap alınmak istiyoruz. Kimseye de ulaşamıyoruz ve Cumhurbaşkanımızdan bu durumla ilgilenmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

 

 

 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

facebook.com/TRmotosports
twitter.com/TRmotosports
instagram.com/trmotosports/
linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir