Doç. Dr. Onur Dikmenli Sektöre Dair Yazılarıyla Artık Kamyonum Dergisinde!

Doç. Dr. Onur Dikmenli Sektöre Dair Yazılarıyla Artık Kamyonum Dergisinde!

 

 

 

  Doç. Dr. Onur DİKMENLİ
  

BİLMİ-YORUM!

10 Temmuz 2019 Çarşamba

Antik çağlarda yaşamış Antik Yunan filozofu Sokrates’e atfedilen “Hayatta bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir” sözününün bir yorumunu / benzerini akademik hayatıma başladığım ilk yıllarda okuduğum (bir ekonomist olarak Harvard Üniversitesi’nde dekanlık da yapmış olan) Henry Rosovsky’nin kaleme aldığı “ÜNİVERSİTE – Bir Dekan Anlatıyor” isimli kitabında da benzer olarak okumuştum. Akademik hayatı ağırlıklı olmak üzere tecrübelerini anlattığı kitabında Rosovsky, bir akademisyenin aslında bir öğrenci olduğunu ve tüm hayatını öğrenerek geçirdiğini de belirtiyordu. Meslek hayatımda geçen 22 yıldan sonra hem Socrates’e hem de Rosovsky’e katıldığımı ifade edebilirim.

Hayat öylesine büyük ve zamanın hızla aktığı bir yolculuktur ki her gün yeni bir şeyler öğreniyorsunuz. Öğrendiğiniz her yeni bilgi J. Schumpeter’in “Yaratıcı Yıkım”ı gibi önceki bilgilerinizi, çocukluğunuzu hatırlamanız gibi, şu anki yaşantınızda / konumunuzdaki bilgileriniz ile çocukluğunuzdaki bilgilerinizi karşılaştırdığınızda ilk bilgilerinizin geçersizliğini, “bir musibet bin nasihatten iyidir” dercesine tecrübe ederek öğrenmiş olmanız gibi geçersiz kılabiliyor.

Türkiye’nin Asya ve Avrupa Kıtaları arasında yer alan coğrafi konumu, tarihsel ve kültürel bağlarından dolayı İstanbul’dan (kuzey, güney, doğu ya da batı yönlerinden herhangi bir tarafa hiç fark etmez) yapacağınız 2 saatlik bir uçak yolculuğu ile birbirlerinden farklı kültürel özelliklere sahip geniş bir coğrafyada yer alan milyonlarca kişinin yaşadığı milyarlarca dolarlık ekonomik üretim yapılan bölgelere ulaşabiliyorsunuz. Sanki Napolyon’u haklı çıkartırcasına “dünya bir ülke olsa başkenti İstanbul olurdu”.

Coğrafi ve jeopolitik özelliklerine baktığımız zaman Türkiye’nin küresel lojistik süreçlerinde / faaliyetlerinde önemli bir merkez durumunda olmasını bekliyoruz (umuyoruz). Öyle olması gerektiğini düşünüyoruz.

2007 yılında Dünya Bankası tarafından ülkelerin lojistik performanslarını (altı farklı kriter doğrultusunda) incelemek amacıyla oluşturulan ve periyodik olarak yayımlanan Lojistik Performans Endeksi’ni incelediğimizde ülkemiz için bildiklerimizin, umduklarımızın maalesef geçerli olmadığını (geçerli olmakla birlikte daha da iyi olabileceğini, bilgilerimizi güncellememiz gerektiğini) görebiliyoruz.

 

LOJİSTİK PERFORMANS ENDEKSİ VE TÜRKİYE

 

YIL

SIRA

LOJİSTİK PERFORMANS ENDEKSİ PUANI

2007

30

3,15

2010

39

3,22

2012

27

3,51

2014

30

3,50

2016

34

3,42

2018

47

3,15

 

Gümrükler başta olmak üzere sınır geçişlerinde yaşananlar, bilişim teknolojilerinin lojistik altyapıyla olan etkileşimleri, uluslararası sevkiyatların düzenlenebilme kolaylığı ve maliyetleri, lojistik faaliyetlerin kalitesi, gönderilerin takip edilebilmesi ve teslimatların zamanında yapılıp yapılmadığını inceleyen başlıklarda en kötü 1 (bir), en iyi 5 (beş) olacak şekilde uluslararası lojistik uzmanlarınca yapılan puanlamalar sonucunda oluşan sıralamaya göre ülkemizin durumu 2012 yılından sonra daha alt seviyelerde yer almaya başlamıştır. LPE sıralamasında 2012 yılında en iyi konumuna gelen ülkemiz maalesef takip eden yıllarda daha da altlarda yer almıştır. En son 2018 yılında 160 ülkenin değerlendirilmesiyle açıklanan LPE sıralamasında 47. sırada listeye girmiş bulunmaktayız.

Sıralamadaki düşüşümüz sebepleri arasından birçok faktör yer almakta ve her faktör kendince nihai sonuç olan düşük seviyemizi “az” ya da “çok” etkilemektedir.

Bu faktörlerin neler olabileceği ve ( hem sektör hem de ülkemiz açısından ) ne şekilde etkide bulunduklarına, ne anlama geldiklerine daha sonraki yazılarımızda devam edeceğiz.

 

 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

facebook.com/TRmotosports
twitter.com/TRmotosports
instagram.com/trmotosports/
linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir