Dünyanın ilk hidrojenle çalışan gemisi!

Dünyanın ilk hidrojenle çalışan gemisi!

 
Yenilenebilir enerjiyle çalışan dünyanın ilk gemisi olan Energy Observer karşınızda… 1983 yılında ortaya çıkan ve 2017 yılında dünya turuna başlayan gemi deniz suyu hidrolizi ve güneş panelleri sayesinde ürettiği enerjiyle dünyayı turlayacak! Bu yenilikçi gemiye daha yakından bakmaya ne dersiniz?İlk defa 2017 yılında ortaya çıkan bu deniz taşıtı, yenilenebilir enerjiyle fosil yakıt kullanmadan yoluna devam edebiliyor. Zaten bu gemiyi yapmanın amacı da aslında tam olarak şu; yenilenebilir enerjiye geçişin hızlanması için daha çok deneysel bir şey üretip bunun üzerinde çalışmak. Buradaki çalışmakta Energy Observer’ın dünya turu anlamına geliyor.
Projeyi oluşturan iki araştırmacı var bunlar, eski bir açık deniz yarışçısı Victorien Erussard ve Jerome Delafosse. Aslına bakarsanız bu gemi 1983’te üretildiğinde şu anki amacından çok uzaktaydı. 2015 yılında yenilenebilir enerjiyle çalışacak adımlar atıldı ve 2017 yılının Nisan ayında suya indirildi.
Energy Observer’ın en önemli olayı ise hidrojen ile yoluna devam edebilmesi ve bunu da deniz suyundan elde ediyor, hem de sıfır karbon salımıyla… 15 Temmuz’da Fransa’dan yola çıkan Energy Observer’ın dünya turunu tamamlaması 6 yıl sürecek. 50 ülkeyi ziyaret edecek olan gemi 101 noktada demir atacak.
Energy Observer’ın en önemli bileşenleri ise özellikle arkada gözüken dikey rüzgar türbinleri, fotovoltaik paneller, H20 kompresörleri, elektrolizör, hidrojen depoları, 400V gücünde olan piller ve yüzde 96 verimliliğe sahip olan motorlar. Geminin boyutları ise şu şekilde 30.5 metre uzunluğunda, 12.8 metre genişğinde. Hızı ise 8-10 not civarında toplam ağırlığı da 28 bin kg.
CEA-Liten ile ortak olarak tasarlanan bu gemi türünün ilk ve tek örneği. Sera gazı üretmeden hareket edebilen bu araç bu özelliğini deniz suyundan üretiyor. 3 farklı güneş paneli kullanılan gemide güneş panellerinin toplam kapladığı alanı 130 metrekare. Bu panellere ek olarak iki adet dikey rüzgar türbini de var. Bir çekiş, iki adette itiş gücü sağlayan motorlara sahip olduğunu da belirtelim. 1 lityum pil(106 kWh), 1 desalinatör, 1 elektrolizör, 1 kompresör, 1 yakıt hücresi(22kW) ve 1 adet 62 kg depolayan hidrojen tankı. Bu listenin ağırlığı 2100 kg olarak geçiyor.
 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Facebook: https://www.facebook.com/TRmotosports
Twitter: https://twitter.com/TRmotosports
Instagram: https://instagram.com/trmotosports/
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir