FIA, Japonya GP’deki çekici olayıyla ilgili inceleme başlattı

FIA, Japonya GP’deki çekici olayıyla ilgili inceleme başlattı

 

 

. . .

Carlos Sainz’ın ilk turdaki kazasının ardından, pist görevlileri Ferrari aracını kurtarmak için piste bir çekici gönderdi.
Jules Bianchi’nin de benzer olay sonucu hayatını kaybettiği 2014 Japonya Grand Prix’sinin ardından, padokta bu konuyla ilgili yaygın bir huzursuzluk ve şikayet oluştu.
Güvenlik aracının arkasında tur atan pilotlar çekicinin orada olmasından dolayı endişelerini dile getirirken, AlphaTauri pilotu Pierre Gasly; yaptığı pit stoptan sonra güvenlik aracı ardında olması gerekenden hızlı gittiği için ceza aldı.
Bu konu hakkında Fransız pilot, “Sekiz sezon önce Jules’u benzer bir olayda kaybetmiştik, nasıl oluyor da sekiz sezon sonra aynı şey yaşanıyor anlamıyorum. Üstelik çekici çakılda değil, yarış çizgisindeydi.”
“Bunun Jules’a, ailesine, sevdiklerine ve bize saygısızlık olduğunu düşünüyorum.”
“Oldukça dramatik bir olay ve bu tarz şeylerin yaşanmasını istemiyoruz.”
“200 km/s hızla giderken eğer Carlos gibi aracın kontrolünü kaybetseydim, belki de şu an ölmüş olurdum.” dedi.
FIA, araçların güvenlik aracı koşullarında çekicilerle pistten alınmasının Formula 1’de standart bir prosedür olduğu konusunda net olsa da, yaşananlarla ilgili yarışçı geri bildirimlerinin konuyu daha ciddiye almaya sevk ettiğini söylüyor.

The car of Carlos Sainz, Ferrari Formula 1-75, is recovered with a truck
/

Bir FIA sözcüsü, gelecekte sorunların tekrarlanmamasını sağlamak için ve hangi derslerin alınabileceğini görmek için olayın kapsamlı bir şekilde gözden geçirileceğini söyledi.
FIA sözcüsü, “Güvenlik aracı ve kırmızı bayrak koşulları altında araçları çekiciyle pistten kaldırmak normal bir uygulama olsa da, özel koşulları ve ayrıca pilotlardan gelen geri bildirimleri de dikkate alarak FIA, ilgili olayın kapsamlı bir incelemesini başlattı.”
“Bu, süreçlerin ve prosedürlerin sürekli olarak geliştirilmesini sağlamak için bütün yarış olaylarının analizine ilişkin yaygın bir uygulamanın bir parçasıdır.” dedi.
Soruşturmanın kilit noktalarından biri büyük olasılıkla, pist görevlilerinin çekiciyi bu kadar hızlı gönderirken yarış kontrolü tarafından yetkilendirilip yetkilendirilmedikleri olacaktır.
Bütün FIA yarışlarının yürütüldüğü Uluslararası Spor Kuralları Ek H’nin 2.6.1 Maddesi, açıkça şunu belirtir: “Hiçbir pist görevlisi veya araç, yarış kontrolün izni olmadan piste giremez.”
İlginizi Çekebilir:

Norris, güvenlik açıkları nedeniyle kızgın

paylaşım

yorumlar

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir