IVECO Türkiye Daily ve Eurocargo Ürün Müdürü Süha Yılmaz, ‘Mini Tır Uygulamasının Özellikle Şehir Dışı ve Özel Uygulamalı Araçlarda Artacağını Öngörüyoruz”

IVECO Türkiye Daily ve Eurocargo Ürün Müdürü Süha Yılmaz, ‘Mini Tır Uygulamasının Özellikle Şehir Dışı ve Özel Uygulamalı Araçlarda Artacağını Öngörüyoruz”

 

“BU ARAÇLAR GENELDE GÜÇLÜ MOTOR ÖZELLİKLERİ İÇİN TERCİH EDİLİR”

Yılmaz, lojistik sektöründe hızlı taşımacılık için önemli bir yere sahip olan Mini Tır taşımacılığında kullanılan araçlara yönelik detaylardan bahsediyor. Yılmaz, “Mini Tır gibi araçlar tamamen verimliliği arttırmak için kullanılan araç tipidir. Tabiri caizse ‘Bir taşla iki kuş vurmak’ demektir. Araçların azami yüklü ağırlıkları ve  katar ağırlıkları ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Katar ağılıkları her zaman 3500 kg ve üzeridir. Dolayısıyla daha fazla yük taşırken yükü de çekerek götüreceğinden daha çok yükü daha az yakıt ile götürebilecektir. Dolu treyler bırakıp boş treyleri alabildikleri için de yükleme ve boşaltma zamanından da tasarruf sağlayabilirler. Tabii sabit kasalı bir araçta tek tip kasa değiştirilemezken  Mini Tır tipi araçlarda; showroom, özel amaçlı tanıtım, kuru gıda, soğuk gıda gibi ihtiyaca göre değişik trailer çekilebilmektedir. Sabit kasalı bir araçtan daha uzun da olabilirler.”

“Çift Kabinli Araçlar Ayrı Bir Avantaj Sağlıyor”

Mini Tır olarak tabir edilen araçların genel özelliklerine değinen Yılmaz bu taşımacılık için kullanılabilecek segmentteki araç önerilerinde de bulunuyor. Yılmaz,“Bu araçlar, bulundukları segmentte ürün gurubunda en yüksek katar ağırlığına sahiptir ve genelde güçlü motor özellikleri için tercih edilir. IVECO Daily de 160 hp yerine 180 ve 210 hp motor güçlerini tavsiye ederiz. IVECO Daily serisi azami yüklü ağırlıkları 3500 kg’dan başlar ve 7200 kg’da sona erer. Mini Tır ürün gurubuna biz 3500 kg’lık Daily aracımızdan da verdik; ama genel anlamda tercih edilen 7200 kg’lık aracımız. Bu aracımız 5. teker montesinden sonra katar ağırlığı olarak 10700 kiloya ulaşır. Bu tip şasi araçlarımızda tercih edilen de kısa dingil mesafesidir. Mesela bizde 5100 mm dingil mesafesi varken Mini Tır uygulaması için uygun gördüğümüz araç 3450 veya 3750 mm dingil mesafesi. Çift kabinli araçlar ayrı bir avantaj sağlıyor. Hem 7+1 kişi taşıyor hem de arkada dorsesi var. Bu şekilde kamuda çalışan araçlarımız mevcut. Araçların bir diğer özelliği de arka süspansiyonun havalı tercih edilmesi. Bu şekilde hem yol tutuş hem de konfor daha da artmış oluyor.Tabii son zamanda bizim tam otomatik 8 ileri Hi Matic aracımız da devreye girdi.” diyor.

 

“Aracın Uygun Olduğuna Dair Tip Onay ve Araç Uygunluk Belgesinde Gerekli Bildirimler Olmalı”

Mini Tır olarak adlandırılan araçların modifiye sürecine de değinen Yılmaz, bunun hassas bir konu olduğunu vurgulayarak; “Hem araçta yapılacak modifikasyon hem de treylerin kalitesi önemli. Öncelikle aracın bu işe uygun olduğuna dair tip onayında ve araç uygunluk belgesinde gerekli bildirimlerin olması lazım. Tabii bunlar üretici firmanın yapmış olduğu çalışmalarla aracın dökümanlarına ekleniyor. Yine 5. tekeri ekleyecek olan firmanın da bu yetkiye ve onaylara sahip olması gerekmekte.” açıklamasında bulunuyor.

“IVECO Olarak Her Zaman Bu İşin Uzmanı Olan Firmalarla Çalışırız”

Modifiye işlemi yapılırken özellikle dikkat ettikleri unsurlar arasında kalite vurgusunda bulunan Yılmaz şunları dile getiriyor; “Modifiye yapılırken hem işçilik hem de en önemlisi kullanılan parçaların kaliteli ve araca uyumlu olmasıdır. Teknik olarak yapacak olan firmanın da bilgi birikiminin olması gerekir. Biz IVECO olarak zaten her zaman bu işin uzmanı olan firmalarla çalışırız. IVECO’nun yayınlamış olduğu üstyapı kılavuz kitaplarında pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da ayrıntılı olarak bilgi verilmiştir. Her zaman bu işi yeni yapacak firmadan bir portotip yapmasını ve bunun bizim tarafımızdan onaylanarak  seri üretime geçmesini isteriz.”

“Bu Araçların Ne Kadar Verimli Olduğunu Kullancılara Aktarmalıyız”

Bu tür araçların satışına ilişkin nasıl bir trend izlendiğini aktaran Yılmaz, Mini Tır taşımacılığında kullanılan araçların veriminden bahsederken de şu açıklamalarda bulunuyor; “Bazen herkese çok mantıklı gelen ve  işi kolaylaştıran uygulamaların daha seri kullanılması zaman alır. Yıllar boyu 6×2, 8×2 ve 8×4 gibi araçlar yük taşıdı. Sonra bir çekici keşfedildi ve bu kamyonlar nerdeyse ortadan kalktı. Yine otomatik vitesli ticari araçlar yavaş ilerledi; fakat her segmentin vazgeçilmezi olmaya başladı. Biz ilk Mini Tır yapıldığında çok yoğun bir talep olacağı yönünde umutlanmıştık; fakat biraz umduğumuzdan yavaş ilerliyor.  Bu araçların ne kadar verimli olduğunu kullancılara aktarmamız lazım. Kullanıcılar, aracın ne kadar verimli olduğunu gördükçe Mini Tır uygulamasının özellikle şehir dışı ve özel uygulamalı araçlarda artacağını öngörüyoruz.”

 

 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

facebook.com/TRmotosports
twitter.com/TRmotosports
instagram.com/trmotosports/
linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir