‘Kilo’ ile pil vergisi

‘Kilo’ ile pil vergisi

 
Otomotiv sektörü ‘1 Ocak 2019’ doğumlu yeni vergisi ile yarın tanışıyor. Çevre Kanunu’nda yapılan değişiklikle Türkiye’de satılan araç bataryalarına (pil), kilo başına 15 lira vergi uygulanacak. Bu artış satış fiyatlarına zam olarak yansıyacak… Otomotiv sektörü özellikle son yıllarda hızla elektrikli ve hibrit araçlara yöneldi. Hemen her gün global bir markanın mevcut ya da yeni bir modelinin elektrikli versiyonu yollara çıkıyor. Geçen yıl küresel pazarlarda 1 milyonun üzerinde elektrikli otomobil satıldı. Doğayı kirletmeyen bu araçların satışını artırmak için birçok ülke vergi indirimi başta olmak üzere önemli teşvikler uyguluyor. Dünyada bunlar yaşanırken Türkiye’de geçtiğimiz günlerde Çevre Kanunu’nun bazı maddelerinde değişikliklere gidildi. Birçok maddesi yarından itibaren hayata geçecek olan bu kanun, kamuoyunda ‘poşet’ yasası olarak tartışılan ve plastik poşetlere yasak ve kısıtlama getiren maddeleri ile öne çıktı.
Ancak yasak ve kısıtlamaların ötesinde, kanunda araya sıkıştırılan iki madde, otomotiv sektörünü doğrudan etkiliyor.
KANUN AÇIK VE NET DEĞİL
29 Kasım 2018 tarihinde yayınlanan ve 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendindeki değişiklikte “Otomotiv pilleri (Kurşun içerenler hariç)” ve “Lityum içeren araç bataryaları”ndan “kilogram başına 15 lira” ibaresi de yer aldı. Kanundaki “otomotiv” ve “araç” kelimeleri sektörde tüm yelpazeyi kapsadığı için bünyesinde bir şekilde pil bulunduran ve kullanan tüm ‘araç’ları vergi alınabilecek hale getiriyor. Böylece sadece otomobil ya da yüzde 100 elektrikliler değil, bisikletten motosiklete, otomobilden kamyonete, otobüsten çekiciye kadar tüm araçlar vergi alınabilir hale geliyor. Bu araç çeşitliliğinin ötesinde ayrıca dışarıdan şarj edilen-edilmeyen tüm hibrit araçlarda da pil bulunuyor. Kanunda işaret edilen “pil” ve “batarya” kelimeleri ise bu araçları da kapsayacağı şeklinde yorumlanıyor.
Hakan Tiftik
Konuyla ilgili ‘ye konuşan Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, “Aralık ayında yayımlanan Çevre Kanunu kapsamında elektrikli araçların en önemli parçalarından olan bataryaların ağırlığına bağlı olarak ilave vergi yükümlülüğü birçok üretici gibi Borusan Otomotiv’i de ilgilendiriyor. Distribütör olarak Türkiye’ye ithalatını yaptığımız BMW markasının yüzde 100 elektrikli i3 modeli için ve Jaguar’ın tamamen elektrikli I-PACE modeli için de geçerli olmakta ve araçların vergilendirmelerle birlikte anahtar teslim fiyatlarında i3 için yüzde 1,5’e varan, Jaguar I-PACE için ise yüzde 2’ye varan bir artışa sebep olmaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de elektrikli araçlar ile ilgili çeşitli teşvikler söz konusu iken Çevre Kanunu’ndaki değişiklik ile elektrikli araçların tüketiciye olan maliyeti artmaktadır.  Bu çerçevede elektrikli araçların ilgili kanundan muaf tutulması elektrikli araç kullanımının teşviki ve marka yatırımlarının sürekliliği açısından önemli olacaktır” açıklaması yaptı.
İŞTE O KANUN
Çevre Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun metni 29 Kasım 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi:
Kanun No. 7153 Kabul Tarihi: 29/11/2018
MADDE 1- 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“h) Çevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için uyulması zorunlu standartlar ile vergi, harç, katılma payı, yenilenebilir enerji kaynaklarının ve temiz teknolojilerin teşviki, geri kazanım katılım payı, plastik poşet ve plastik ambalaj kullanımının azaltılması, depozito uygulaması, emisyon ücreti, kirletme bedeli ve kirliliğin önlenmesine yönelik teminat alınması ve karbon ticareti gibi piyasaya dayalı mekanizmalar ile ekonomik araçlar ve teşvikler kullanılır. Bu hususlara ilişkin idari ve teknik usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenir.”
Tüm son dakika haberleri için tıklayın.
 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Facebook: https://www.facebook.com/TRmotosports
Twitter: https://twitter.com/TRmotosports
Instagram: https://instagram.com/trmotosports/
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir