Lansmanla beraber çirkinleşen yıl – 2014 Formula 1 sezonu


Lansmanla beraber çirkinleşen yıl – 2014 Formula 1 sezonu

 

 

. . .

2024 araçlarının tanıtılması için geri sayım başlamışken, 10 sezon önce Formula 1 yönetmeliklerinin belki de şu an kadar gördüğümüz en çirkin araçlara kapı açtığı o dönemi hatırlamaya ne dersiniz?
2014, sporun teknolojik açıdan en gelişmiş güç aktarma organlarının tanıtılmasının odak noktası olması gereken, çok övülen ‘hibrit’ motor döneminin başlangıcıydı.
Bunun yerine, kendimizi korkunç burunları nedeniyle Formula 1 araçlarının neden bu kadar tuhaf göründüğünü sorgularken bulduk.

Kurallardaki yanlış adım
Bahsi geçen tasarım trendi, FIA’nın eski kurallar döneminde yaygınlaşan bir tasarım özelliğinin üstesinden gelmeye çalışması nedeniyle kurallarda büyük bir değişiklik yapması sonucu ortaya çıkmıştı.
Bu, tasarımcıların hava akışının aşağı yöndeki davranışını iyileştirmek için burun ucunu mümkün olduğunca yükseğe kaldırmasının bir sonucuydu. Bu durum, 2012’de basamaklı burunlarla başlamıştı.
Yönetim organı, böyle bir durumun bir daha yaşanmamasını umuyordu…
Ancak FIA bu sorunu ortadan kaldırmak için harekete geçtiğinde, McLaren, Force India, Sauber, Toro Rosso, Williams ve Caterham’ın hepsi de oldukça gülünç görünen, ancak bazı performans avantajları olduğu açık olan dar, uzun uç bölümüne sahip burun çözümleri sundular.

Bir önceki yılın Ferrari Formula 138’i ile 2014’ün Formula 14T’sinin yukarıdaki yan yana görüntüsü, değişikliklerin sadece burun profilinde değil, aynı zamanda her bir aracın tasarımının diğer yönlerini nasıl etkileyeceği konusunda da ne kadar büyük bir fark yaratacak şekilde tasarlandığını gösteriyor.
FIA, güvenlik gerekçesiyle burun ucunu alçaltmaya çalıştı ve yönetmeliklerde daha alçak bir burun ucu bölümü uygulamaya çalıştı.
Kurallar, ucun alt kenarının referans düzleminden 185 mm’den daha yüksek olmamasını ve bunun üzerinde 250 mm’den fazla çıkıntı yapmamasını gerektirirken, ucun 50 mm arkasındaki bir noktada daha fazla hacim kısıtlaması eklendi.
Çirkin burun rotasını izleyen yedi ekip bu boyutsal gereklilikleri görmüş ve hava akışı için yanında daha arzu edilir bir geçit sağlayacak ince bir burun ucu bölümü oluşturarak ilgili kayıpların bir kısmını azaltabileceklerini hemen fark etmişlerdi. 
Şimdi karşılaşılan tek zorluk, uzatılmış burun ucunun daha geniş bir alternatifle aynı yavaşlamayı sağlayamayacağı göz önüne alındığında, esasen çok daha kısa olan bir yapıyla çarpışma testini geçebilmekti.
Zarif olmayan çözümlerle dolu bir grid

McLaren’in burun tasarımı bir önceki yılın kurallarına benzer bir yaklaşıma sahipti; yönetmeliklerin getirdiği gereklilikleri yerine getirmek için ana gövde yükseltilmişti. Yıl boyunca, düzenek etrafındaki akışı daha da maksimize etmek için değişiklikler yapıldı; burnun kaş kısmı düzleştirilirken, ucun yanındaki kanallar için daha kare bir profil kullanıldı ve ön kanat direği şekli değiştirildi.

Force India’nın orijinal burun tasarımı, yönetmeliklerin gerekliliklerini yerine getiren ve daha sonra arkada daha fazla alan yaratmak için içe ve yukarı doğru konikleşen bir uç bölümüne sahipti.

VJM07’nin burnu yıl boyunca yenilendi, burun ucunun yanındaki burun deliği bölümü geriye itildi ve ön kanat sütunları tekrardan tasarlandı.

Toro Rosso yıl boyunca burun tasarımında iyileştirmeler yaptı; daha konturlu bir kaş kullanılırken, sarkık ucun yanındaki kanallar, düzeneğin etrafındaki akışı iyileştirmek için daha kemerli bir dış hat içeriyordu.

Toro Rosso’nun Red Bull’un çözümüne daha yakın bir tasarıma geçiş yapmasıyla sezonun kapanış döneminde böyle bir tasarım ortaya çıktı.

Williams burun ucunu, ön kanadın ana planyasının ön kısmına doğru uzatmış, ancak yanındaki kanalları bazı rakipleri kadar yukarı doğru uzatmamıştı.

Sauber, Williams’a benzer bir tasarıma sahipti, ancak burnun ana gövdesinin altına uzanan daha şişkin bir uç bölüme sahipti.

Caterham, uzatılmış ucun alt tarafına bağlanan çok dar bir çift ön kanat sütununu tercih ettiği için belki de bu burun çözümlerinin en çirkin varyantına sahipti. Bu aynı zamanda takımın, rakiplerinin yaptığı gibi sütunları birleştirmek zorunda kalmak yerine burnun arka kısmında basitçe bir kama bölümü oluşturmasına izin verdi.

Caterham sezonun ilerleyen dönemlerinde burun tasarımını değiştirdi, akış özelliklerini ve estetik çekiciliği iyileştirmek için bir makyaj paneli kullandı.

Olağanüstü ve gülünç 
Geri kalan takımların teknik düzenlemelerde belirtilen kısıtlamalarla nasıl başa çıkacaklarına dair kendi fikirleri vardı, Mercedes ve Ferrari düzenlemelerin amaçladığı şeye en yakın olanlardı.
Bu arada Lotus, aşağıdaki galeride de açıklandığı üzere, kaynaklarını rakiplerine üstünlük sağlamasına yardımcı olacağını umduğu farklı bir çılgın çözüm için kullandı…

Mercedes’in burnu daha çok yönetmeliklerin aradığı gibi olabilir, ancak yine de Gümüş Oklar’ın profilini yükseltmek için U şeklinde bir uç bölümü oluşturduğu için amaçlanan şeyin sınırlarını zorlamadığı anlamına gelmiyor.
Bu yöndeki ilk başarısının ardından takım, burun ucunun yüksekliğini daha da artırmak için yıl boyunca tasarımı değiştirdi. Ayrıca, kamera yuvalarının yüksekliğine ilişkin düzenlemelerdeki bir tuhaflığı, kendi aerodinamik etkilerini sağlayan eklentilerle gidon tarzı bir tasarım kullanmak için kullandı.

Ferrari’nin tasarımı Mercedes’e benziyordu, ancak uç kısmı çok daha aşağıda yer alıyordu ve bu da burnunun daha dik bir köprüye sahip olmasını sağlıyordu. Formula 14T ayrıca kamera muhafazaları için gidon tarzı bir montaja sahipti.

Lotus E22, ikiz diş olarak adlandırılan ve biri diğerinden daha ileride yer alan iki uzun burun ucundan oluşan çözümü ile kurallara çarpıcı bir şekilde farklı bir yaklaşım sergiledi.

E22’nin aracın ön tarafındaki ilginç asimetrik tuhaflığı, takımın egzoz çıkışını ve arka kanat destek kolunu dengelemesiyle aracın arka tarafında da devam etti.

Red Bull, hava akışının burun düzeneğinin altından güvenli bir şekilde geçmesine izin vermeyi amaçladığı için yönetmelik değişikliğine oldukça ilginç bir yaklaşım benimsedi. Ancak rakipleri gibi katı ve uzun bir burun ucuna sahip olmak yerine, yönetmeliklerin getirdiği boyutsal kriterleri yerine getirmek için içi boş bir kutu bölümünü tercih etti. Hava akışını yakalamaya yardımcı olmak için uçta U-şeklinde bir giriş kullanıldı, çıkış şasinin ucunda yer aldı.

Red Bull ayrıca FOM’un kamerasının yerleştirilmesi için burun içinde sinsice bir alan sağladı ve kameraya görüş açısı sağlamak için kaportaya bir pencere ekledi (iç kısım). Daha sonra bunu Mercedes ve Ferrari’de görülen gidon tarzı yaklaşımla değiştirdi.

Copy link

Facebook’ta Paylaş

Tweetle

WhatsApp’ta paylaş

Linkedin’de Paylaş

Pinterest’te Paylaş

Viber’de paylaş

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir