Monako GP: Padoktan gelen teknik kareler

Monako GP: Padoktan gelen teknik kareler

 

 

. . .

Mercedes Monako’da W14’te bazı büyük değişiklikler yaptı. Bunlardan en önemlisi, sıfır sidepod yapısını terk ederek rakiplerinde olduğu gibi rampa tarzı geriye doğru alçalan yapıya geçmesiydi.

Yeni sidepodun ön tarafında, eski tasarımdaki yan kaza barı yapısının korunduğu açık bir şekilde görülüyor. Onun altında ise daha geleneksel bir sidepod hava girişi bulunuyor.

Mercedes’teki değişiklikler sidepod bölgesiyle sınırlı değildi. Ön süspansiyonun üst salıncağında da ciddi değişiklik yapıldı ve üst salıncağın ön kolu şasiye daha üst bölgeden bağlandı. Bu değişikliğin hem mekanik hem de aerodinamik açıdan fayda sağlaması bekleniyor.

Haas, Mercedes ve Ferrari’yi takip ederek ön kanadın planya ayıraçlarını hava akımını dışarı yönlendirecek şekilde yeniledi. (Mercedes bu çözümü hazırlasa da kullanmadı)

McLaren MCL60’ın ön fren kaliperlerine yakından bakıldığında, sıcaklığı yönetmek için kullanılan kanatçıklar görünüyor.

RB19’un kurulduğu esnada çekilen bu fotoğraf, Honda güç ünitesinin yerleşimini, hem sidepod hem de güç ünitesi üzerindeki radyatörleri gösteriyor.

Red Bull’un Monako’ya getirdiği yüksek yere basma gücü üreten arka kanadın açısı oldukça derinken diğer taraftan çift katmanlı kiriş kanat profili bulunuyor. 

Burada ise DRS mekanizması açıkken çekilmiş fotoğrafta, üst planyanın kıvrımları daha iyi görünüyor.

Ferrari SF-23’ün fren kaliperini çevreleyen merdiven tarzı kaplaması

Mercedes’in yeni süspansiyon tasarımını ve üst salıncağın iç tarafıyla dış tarafının yüksekliğinin birbirinden ne kadar farklı olduğunu gösteren bir farklı fotoğraf.

Alpine A523’ün ön fren düzeneğinin yakından görünümü. Kaliper saat 3 pozisyonunda monte edilmiş ve diskteki matkap deliklerinin ürettiği ısıyı tahliye etmek için bir geçit sağlamak için damla şeklindeki delikler kullanıyor.

Mercedes’in yeni sidepod yapısını ve rampa açısını gösteren bir kare.

McLaren’in oldukça derin profile sahip yüksek yere basma gücü üreten arka kanadı.

Alfa Romeo C43’ün kurulumu esnasında çekilen fotoğraf, süspansiyon bölümünü ve farklı boyuttaki Belleville yaylarını gösteriyor.

McLaren MCL60’ın ön kanadının bu fotoğrafı, kanadın detaylarını ve hava akımını dışarı doğru yönlendiren çözümlerini gösteriyor.

AlphaTauri AT04’teki dikiz aynası Miami Grand Prix’sinde güncellendi. Artık ana aksamın hemen üstünde değil altında da bir kanatçık bulunuyor.

AlphaTauri AT04’ten çekilen bu kare, tabanın bu bölgesindeki yüzeyler arasındaki yükselti farkını ve çözümlerin detaylarını gösteriyor.

Tabanın ön bölümünün üstten görüntüsü.

Williams FW45’teki ön fren kaliperinde, Red Bull RB19 ve Aston Martin AMR23’te de bulunan tüp tarzı soğutma kanatçıkları bulunuyor. Ayrıca, ısı atma portlarının çevresinde birkaç sıra yatay kanat vardır.

Williams, bu yıl antrenman seanslarında farklı kanat konfigürasyonlarını deneme konusunda istekli oldu. Muhtemelen Monako’da da doğru düzeni ararken farklı tasarımları test edecek. Üst kanadın pivotlarının etrafında da nasıl aerodinamik dostu bir kabarcık oluşturduğuna dikkat.

SF-23’ün ön kanadının bu açısı, yalnızca büyütülmüş ve kanat benzeri planya boşluk ayırıcılarla değil, aynı zamanda kanatların uç plakayla birleştikleri şekliyle de dışa doğru akım oluşturmak için gösterilen çabayı gösteriyor. Diğer taraftan kenar plakasına geçiş bölgesinde bir oyuk bulunuyor.

RB19’un alt kısmına bakıldığında, uzak bir bölgeye yerleştirilen yardımcı elemanlar ve çeşitli kanalları oluşturmak için şasi içerisinde açılan boşluklar görülüyor.

Monako’daki daha sıkışık garaj düzeninin ortaya çıkardığı benzersiz zorluklardan biri, ekiplerin genellikle parçaları ve ekipmanı çatı katından aşağıdaki garaja geçirmek zorunda kalmasıdır.

Alfa Romeo C43’ün direksiyonuna yakından bakış

Aston Martin’in Monako’ya getirdiği yüksek yere basma gücü üreten arka kanat. Red Bull’da olduğu gibi üst planyanın ortasında derin bir V kesiği bulunuyor.

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir