Pirelli: “Avrupa yarışlarından sonra ıslak zemin lastikleri çöpe atılmıyor”


Pirelli: “Avrupa yarışlarından sonra ıslak zemin lastikleri çöpe atılmıyor”

 

 

. . .

Geçtiğimiz yarışlarda Alternatif Lastik Tahsisi formatını ilk kez deneyen Formula 1, bu kapsamda hafta sonu boyunca kullanılacak lastik seti sayısını 13’ten 11’e düşündü.
Daha da önemlisi, sıralama turlarının her bölümünde farklı bir hamurun kullanılması zorunlu tutuldu: Q1’de sert, Q2’de orta, Q3’te yumuşak hamur kullanıldı.
Lastik seti sayısının azaltılmasıyla beraber toplam 17 ton ekipmandan tasarruf edildiği düşünülüyor, bu da sürdürülebilirlik endişelerinin giderilmesi açısından büyük bir adım.
Yapılan değişiklikler Cumartesi günü pole pozisyonu mücadelesini renklendirmiş gibi görünse de, bazı pilotlar lastik sayısının azaltılmasının antrenman seanslarını etkilediğini düşünüyor.
Pilotların vurguladığı bir diğer konu ise her hafta sonuna getirilen ve yağmur yağmadığında çöpe gittiği düşünülen ıslak zemin lastikleri. 
Lewis Hamilton, “Bence sürdürülebilirlikten bahsetmek için bir ya da iki set lastikten kurtulmak yeterli değil.”
“Her hafta sonu çok sayıda ıslak zemin lastiği çöpe atılıyor, hem de her hafta sonu.” dedi.
Carlos Sainz ise, “Hafta sonu çok fazla ıslak zemin lastiği çöpe gidiyor, bizim de bunu çözmemiz gerekiyor. ” ifadelerini kullandı.

Bu iddiaları yalanlayan Pirelli ise Avrupa yarışlarında kullanılmayan ıslak zemin lastiklerinin sonraki yarışlarda da kullanılmaya devam edildiğini açıkladı.
Pirelli motor sporları şefi Mario Isola, “Avrupa yarışlarında takımlara önceki yarışlardan kalan lastikleri tedarik etmekteyiz, lastikleri jantlardan bile çıkarmıyoruz.”
“Denizaşırı etkinliklerde durum daha karmaşık çünkü jantların takımlarla beraber seyahat etmesi gerekirken, lastiklerin gümrük nedeniyle bizimle beraber gitmesi gerekiyor.”
“Gelecekte lastikleri jantlardan söküp sonraki yarışlarda tekrardan takabilme olanağına sahip olabilmek istiyoruz.” 
“Geçmişte tartıştığımız bir farklı fikir de Bahreyn, Abu Dabi veya Cidde gibi genellikle güneşli hava koşullarına sahip yarışlarda bütün lastiklerin kullanılmamasıydı.”
“Eğer buna yönelik bir prosedürümüz olsaydı, bu lastikleri diğer yarışlarda kullanabilirdik. Islak zemin lastiklerinin israf edilmesini önlemek için pek çok fikre sahibiz.”
“Lastikleri söktüğümüzde ve jantlardan ayırdığımızda, onları İngiltere’ye Didcot’a geri gönderiyoruz, hemen hasar kontrolü yapılıyor.”
“İlk yarışlarda yapılan analizlere baktığımızda, [kullanılamayacak] lastik yüzdesinin çok fakat çok düşük olduğunu görüyoruz.” dedi.

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir