Polestar 0 projesi karbon ayak izini sıfırlamayı hedefliyor

Polestar 0 projesi karbon ayak izini sıfırlamayı hedefliyor

 

İsveçli markadan üretim süreci dâhil tamamen çevreci bir proses geliyor.

Elektrikli otomobillerin yola çıktıklarında atmosfere NOx (azot oksit) ya da CO2 (karbon dioksit) salımı yapmadığı doğru ancak EV modellerinin imalatı esnasında ortaya çıkan emisyonların içten yanmalı motorlu araçlara göre daha fazla olduğu da bilinen bir gerçek.
Bu fark hakkında çeşitli söylemler var fakat Polestar, üretim kısmını da tamamen “temiz” yapmayı hedeflediğini açıkladı ve İsveçli marka, 9 yıl içinde bu hedefini tutturacağından emin.
Aşağıdaki fotoğraflar Polestar 1 modeline aittir.

Galeri: 2021 Polestar 1

Ortada herhangi bir hükûmet destekli karar ya da yasal zorunluluk yok. Polestar, 2030 yılına kadar tamamen karbon ayak izi sıfırlanmış bir otomobil üretmek istiyor. “Polestar 0” adıyla yola çıkan projenin izleyeceği yol ortaya çıkan emisyonları dengelemek için ağaç ekimi ya da karbon ayak izini düşürmeye yönelik başka aktiviteler yapmak değil. İsveçli marka üretim sürecinden karbonu tamamen çıkarmak istiyor.
“Bir elektrikli otomobil üreticisi olarak içten yanmalı motorlardan çıkan zehirli gaz emisyonunu düşünmek zorunda değiliz ancak görevimiz burada bitmiyor.” diyen Polestar Sürdürülebilirlik Direktörü Fredrika Klarén sözlerine şöyle devam etmiş:

“Artık tedarik zinciri ve imalat süreçlerindeki emisyonların önüne geçmeye çalışmalıyız. Otomobil üreticileri olarak tarihi ve heyecan bir dönemden geçiyoruz ve bu fırsatı değerlendirmenin tam zamanı. İlk defa iklime zarar vermeyen, dönüşümsel süreçlerde üretilmiş ancak hâlâ güzel araçlar yapabileceğimiz bir çağa adım atıyoruz.”

Elektrikli otomobillerin geleceği Toplum elektrikli araçlara ne kadar hazır? Stellantis, elektrikli otomobil satışlarını üçe katlamak istiyor Teoride bu çok güzel bir şey ancak Polestar 0 projesi gerçek hayata nasıl uyarlanacak? Şu anda sadece bir fikir olarak duyurulan bu atılım için sadece Polestar’ın değil tedarikçilerin de bu değişime hazır olması lazım. Alüminyum ve çelik parçalarda nasıl imalat teknikleri uygulanacak? Petrol bazlı materyallerin kullanıldığı kablolama ve lastik gibi parçalara nasıl bir çözüm getirilecek? Batarya imalatında durum ne olacak?
Polestar’ın “0” adlı projesini takip etmek kesinlikle ilginç olacak. Tüm dünya olarak zorlu günlerden geçtiğimiz şu dönemde umarız İsveçli marka bir adım atmayı başarır ve diğer otomotiv devleri de onları izler.

Kaynak:

Polestar

 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

facebook.com/TRmotosports
twitter.com/TRmotosports
instagram.com/trmotosports/
linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir