TAKOGRAFLA İLGİLİ SON GELİŞMELER

TAKOGRAFLA İLGİLİ SON GELİŞMELER

 

“Dijital Takograf”, “Hareket Sensörü”, “Veri İndirme Anahtarı” ve en yeni ürünleri olan “Dijital Takograf Veri İndirme Noktası” hakkında faydalı bilgiler paylaşan Ertürk, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren tüm dijital takograf verilerinin toplanması zorunluluğuna da dikkat çekiyor.

Türkiye’nin ilk yerli dijital takografını ürettiklerini belirten Pars AR&GE Kurucu Genel Müdürü Prof. Dr. Sarp Ertürk “Şu anda Türkiye’de en büyük pazar payına sahip olan dijital takograf üreticisiyiz. Pars Ar&GE olarak bir buçuk yıldan beri üretim gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimiz tamamen Avrupa standartlarında, Avrupa yönetmeliğine uygun olarak üretiliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından da TİP onayı alınarak üretimler gerçekleştiriliyor. Dünya genelinde toplamda beş takograf üreticisi var, biz de bu üreticilerden biriyiz. Çalışmalarımız Kocaeli Teknopark’ta doğdu. Üretimle birlikte firmamız büyüdü ve yeni ürünler geliştirdik. Şu anda da Kocaeli Teknopark’taki AR-GE ofisimiz ve Kocaeli merkezdeki üretim fabrikamızda çalışmalarımız devam ediyor.” diyor.

“Müdahaleye Tamamen Kapalı Bir Sistem Kuruyoruz”

Dijital takograf cihazının, kamyon ve otobüsler başta olmak üzere taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren tüm araçlarda kullanıldığına dikkat çeken Ertürk “Bu cihazlar sayesinde sürüş sürelerinin takip edilmesi ve aşırı hız durumlarının engellenmesine yönelik kayıtların yapılması işlevleri yerine getirilebiliyor. Bizim ürünümüzde şifreli ve kriptolu bir sistem var, bu sayede de güvenli bir alt yapıyla çalışıyor. Müdahaleye tamamen kapalı bir sistem kuruyoruz. Bu nedenle ürünümüzü; kriptolu, güvenli sistemle üretilmiş bir otomotiv elektroniği cihazı olarak tanımlayabiliriz. Bu alanda ülkemizden yerli bir üreticinin olması ve bu üreticinin de dünyada söz sahibi olması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.” diye belirtiyor.

“Dünya Genelinde Hareket Sensörü Üreten Üç Üreticiden Biriyiz”

“Dijital takograf, araç sürüş sürelerini ve araç hızını kaydediyor. Araç hızını alabilmesi için “Hareket Sensörü” olarak adlandırdığımız sensörleri kullanıyor. Hareket sensörleri, doğrudan aracın şanzımanından hız bilgisi alıyor. Aracın hızını bu sensör kaydediyor.” diyen Ertürk: “Hareket Sensörü alanında şu an tek yerli üreticiyiz. Dünya genelinde de üç Hareket Sensörü üreticisinden birisiyiz. Her kamyon ve otobüste, dijital takografla birlikte bir de hareket sensörünün bulunması gerekiyor. Kadranlarda gördüğümüz hızları, işte bu sensörlerden alıyoruz. Hareket sensörünü dünyada ilk defa özel bir kompozit malzemeden üretiyoruz. Bu anlamda dünyada üç üreticiden biri olsak da, özgünlük bakımından bir ilki gerçekleştirmiş durumdayız. Hareket sensörlerimiz de tıpkı takograf cihazlarımız gibi hem ülkemiz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca verilen TİP onayı ile hem de AB yönetmeliklerine uygun olarak üretiliyor. Ürünün ihracatının 2020’de başlamasını öngörüyoruz. Bu konudaki sertifikasyonlarla ilgili sürecimiz tamamlandı. Dolayısıyla yurt dışına satılması yönünde önümüzde bir engel kalmadı.”

“İnovatif Çözümümüz Bizi Bir Adım Öne Çıkardı”

Hareket sensörünün dünya genelinde sadece üç firma tarafından üretiliyor olmasını takograf sektörünün çok niş bir sektör olmasına bağlayan Ertürk: “Bu sensör çok özel bir alanda; esasen şifreli haberleşmeler, hızı algılama, algıladığı hızı takografa iletme, takografla şifreli haberleşme gibi işlevleri yerine getiriyor. Aynı zamanda şanzımanda bulunması nedeniyle de yüksek sıcaklığa maruz kalıyor. Yani sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yüksek dayanıklılık gerektiren bir cihazdan bahsediyoruz. Bu anlamda da bizim yaptığımız inovatif çözüm daha önce kimsenin aklına gelmeyen ve bu sayede de diğer üreticilerden bir adım öne çıkmamızı sağlayan bir çözüm oldu.”

“Türkiye’de Tasarlandı, Türkiye’de Geliştirildi ve Türkiye’de Üretildi”

“Tüm cihazlarımız, hem yazılım hem de donanım bakımından Türk mühendisleri tarafından, Türkiye’de tasarlandı, Türkiye’de geliştirildi ve de Türkiye’de üretildi. Hem sensörde, hem de takografta güvenliği sağlayan şifreler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından veriliyor. Bu anlamda üretim aşamasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile gelişim aşamasında da TİP onaylarını aldığımız Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile iş birliği içindeyiz. Yani tamamen yerli ve milli bir ürün ortaya koymaktayız.”

“Veri İndirme Anahtarı, Takograftaki Verileri Kendi Hafızasına Alan Bir Çözüm Sunuyor”

Ertürk: “Takograf, araçların sürüş sürelerini, hızlarını kaydediyor. Tabii, içlerindeki bilgiyi analiz edebilmeliyiz ki, bu bilgi kullanılabilir hâle gelsin. Bunun için de veri indirme çözümlerine ihtiyaç var. “Veri İndirme Anahtarı” adlı cihaz da takografın ön bağlantı yerine takılarak takograftaki verileri kendi hafızasına alan bir çözüm sunuyor. Bu anahtarı bilgisayara bağlayarak takograftaki verileri bilgisayara aktarmış oluyoruz. Aynı zamanda bilgisayardaki analiz programlarını kullanarak, bu verileri görüntüleyebilme ve analiz edebilme şansımız oluyor. Aracın ne kadar süre kullanıldığı, hangi hızları yapmış olduğu gibi araç hakkında firmalara çok önemli bilgiler veriyor. Denetim görevlilerinin, polisin ve jandarmanın da araç sürüşüne ilişkin bilgileri edinebilmesinin sağlıyor. Veri İndirme Anahtarı’nın kompakt versiyonu dışında, bir de tablet çözümü bulunuyor. Tabletin en büyük avantajını takografa direkt bağlanabiliyor olması oluşturuyor. Tableti kullandığınız takdirde, aradaki elemanı çıkarıp verileri doğrudan alabiliyorsunuz.”

“Djital Takograf Kartlarının Verilerini İndiriyor ve Otomatik Olarak Merkeze Gönderiyor”

En yeni ürünleri olan “Dijital Takograf Veri İndirme Noktası” hakkında da bilgi veren Ertürk: “Cihaz, dijital takograf kart verilerinin indirilmesini sağlıyor. Üstünde bulunan kart takma kısmına dijital takograf kartlarını takıyorsunuz. Cihaz, djital takograf kartlarının verilerini indiriyor ve otomatik olarak merkeze gönderiyor. Ülkemizde 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren tüm dijital takograf verileri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) kurulan merkezde toplanmak zorunda olacak. Yönetmelik, tüm araç sahipleri ve sürücülerinin, sürücü kartı bilgileri ve takograftaki bilgilerini bu merkeze yüklemesini zorunlu kılıyor. Bu kapsamda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TOBB’a yetki verdi. TOBB’un, bu alanda açmış olduğu yazılım altyapısının geliştirilmesi ihalesini de biz aldık. Yerli bir çözüme ihtiyaç varsa, yerli bir firma olarak çözüm sağlamalıyız diye düşündük. TOBB’a verdiğimiz yazılım kapsamında bu veriler TOBB’ta toplanıyor ve analizleri gerçekleştiriliyor. Verilerin toplanabilmsi ve efektif bir şekilde indirilmesine ihtiyaç duyuluyor. Veri indirme noktamız da tam olarak bunu sağlıyr. Ayrıca bu cihazlar servisler de kullanabiliyor.”

 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Facebook: https://www.facebook.com/TRmotosports
Twitter: https://twitter.com/TRmotosports
Instagram: https://instagram.com/trmotosports/
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/trmotosports-com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir