2022 Formula 1 sezonunda hangi araç ne kadar gelişti veya geriledi? 

2022 Formula 1 sezonunda hangi araç ne kadar gelişti veya geriledi? 

 

 

. . .

Sezona hızlı bir araçla başlamak önemli olsa da yıl içerisinde gerekli seviyede gelişim sağlanamadığı sürece Formula 1’de önlerde kalmak mümkün olmuyor. 
Bu sezon da Ferrari, Haas ve Alfa Romeo gibi takımlar sezona hızlı başlasalar da sonrasında gelişim savaşında geride kaldıklarından rakipleriyle mücadele etmekte zorlandılar. 
Her sezonun sonunda olduğu gibi bu sezonun sonunda da Formula 1 analistleri ve yorumcuları tarafından hazırlanan performans tablolarına bakıldığında da hangi takımların ne kadar ilerlediği ya da gerilediği görülebiliyor. 
Aşağıdaki tabloda takımların Macaristan’a kadar olan ortalama tempoları ve Belçika’dan sonraki ortalama tempoları karşılaştırılıyor. Böylelikle takımların 1. yarıdaki ve 2. yarıdaki tempoları kıyaslanıyor ve araçların, yıl ilerledikçe hangi yöne gittiğini görebiliyoruz. 
Red Bull’un referans noktası olarak alındığı bu tabloya bakıldığında, sezonun ilk yarısında ufak bir farkla en hızlı yarış temposuna sahip olan Ferrari’nin, 2. yarıda en hızlı araçtan yarım saniye kadar yavaş kaldığını görüyoruz. Alfa Romeo ve Haas’ın da 2. yarıda gerilediğini söylemek mümkün.
Yıl ilerledikçe en büyük gelişimi Aston Martin sağlamış ki pist üstündeki performanslara bakıldığında da bu görülebiliyordu. Sezona en hızlı 9. araç olarak başlayan AMR22, sezonun son çeyreğinde Q3’e kalabilecek seviyeye dahi gelmişti. 
Elbette Mercedes de 2. yarıda hızlanan araçlar arasında. 

Sezonun ilk yarısı – 2. yarısı: Yarış temposu kıyaslaması

*Sezonun ilk yarı ortalaması> Sezonun 2. yarı ortalaması
*Referans noktası yıl boyunca Red Bull’dur. 
*Sadece yarış tempolarının ortalamaları alınmıştır. 
*%1= 1 saniye
Ferrari: -0.05% > +0.55%Mercedes: +0.66% > +0.48%Alpine: +1.41% > +1.54%McLaren: +1.56% > +1.57%Alfa Romeo: +1.70% > +2.13%Aston Martin: +2.00% > +1.53%Haas: +1.88% > +2.34%AlphaTauri: +1.80% > +1.89%Williams: +2.34% > +2.20%

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir