2023 Belçika Yarış Sprint yarış: Verstappen liderliği kaybetmesine rağmen kazandı, Piastri 2.


2023 Belçika Yarış Sprint yarış: Verstappen liderliği kaybetmesine rağmen kazandı, Piastri 2.

 

 

. . .

Formula 1 padoğu, yaz arasından önceki son yarışı için takvimdeki en ikonik duraklarından birisine geldi: Spa-Francorchamps. 
Motor sporları dünyasının en bilinen ve sevilen virajlarından biri olan Eau Rouge’a ev sahipliği yapan Spa-Francorchamps’ta bu hafta sonu Sprint Shootout formatı uygulanıyor.
2021 ve 2022 yıllarından Sprint formatına alışmıştık fakat bu format, büyük oranda değişti ve artık “Sprint Shootout” formatı kapsamında daha değişik bir program var. 
Sprint yarışları, artık ana yarıştan tamamen bağımsızlar ve hem sprint hem de Grand Prix için ayrı sıralama seansları gerçekleştiriliyor. 
Bu format gereğince ilk olarak dün geleneksel sıralama seansı gerçekleştirilmişti ve bu seans, Pazar günkü ana yarışın gridini belirlemek için yapılmıştı.
Bugün ise “Sprint Shootout” gerçekleştirildi ve bu seans, sadece bugün yapılan Sprint yarışın gridini belirlemeye yönelikti. 
Sprint Shootout formatı hakkında daha fazla bilgi almak ve hafta sonu programını incelemek isterseniz, aşağıdaki içeriklerimize göz atabilirsiniz. 
Sprint Shootout nedir, hafta sonu programı nasıl olacak? :

Resmi: Formula 1 yeni ‘Sprint Shootout’ kurallarını açıkladı
2023 Belçika Grand Prix’si ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Sprint Shootout’ın en hızlısı Max Verstappen olmuştu ve Hollandalı yarışçı yarış öncesinde ilk cepteydi, onun arkasında ise pole pozisyonunu sadece 0.011 saniye ile kaçıran çaylak yarışçı Oscar Piastri yer alıyordu. 
Sprint Shootout’u kaçırdıysanız:

2023 Belçika Yarış Sprint Shootout: Sprint yarış pole’ü de Verstappen’e gitti, Piastri 0.011 sn geride ikinci!

İkinci çizgide Carlos Sainz ile Charles Leclerc yer alırken, 3. çizgiyi ise Lando Norris ile Pierre Gasly tamamladılar. 

Yarış raporu

Sezonun 3. sprint yarışı öncesinde hava durumunun nasıl olacağı merak ediliyordu zira hafta sonu boyunca yağmur etkisini gösterdi ve şu ana kadarki her seansı yağmur etkiledi. 
Sprint Shootout’tan bu yana yine yağmur geçişleri olmuştu ve starttan birkaç dakika önce de ufak yağmur geçişleri oluyordu fakat zemin kuruydu ve herkes slick lastikleri tercih etmişti. 
Mühendisler, pilotlarına tam start vaktinde asıl yağmurun pisti vuracağını söylüyorlardı ve bahsettiğimiz gibi starttan önce de yağmur başlamıştı. Özellikle de 15. virajda yoğun bir yağmur vardı. 
Heyecanlı bir yarış için bütün şartlar oluşmuştu: Kuru bir pist ve pistin bazı bölümlerinde giderek artan yağmur.
Tabii bu noktada artık alıştığımız gibi FIA, tekrar yağmurlu koşullarda aslında yarışılabilecekken yarışın startını  erteledi ve heyecanlı bir yarış için bütün koşullar olsa da yarışın startı ertelendi. 
Yarışın startı 18.12’ye ertelenirken, bu süre boyunca yoğun yağmur yağdı ve birkaç dakika önce kuru olan pist tamamen ıslandı. 
Sonrasında start tekrar ertelendi ve koşullar artık yoğun yağmur lastikleri ile yarışılacak durumdaydı. 
 
Uzun bir bekleyişin ardından bu sefer de yarışın startının 18.35’e ertelendiği açıklandı. Bahsettiğimiz gibi herkes yoğun yağmur lastiklerini takmıştı ve pist oldukça ıslaktı. 
Yağmur durmuştu ve güneş açmıştı. Bundan sonra 1 saat kadar yağmur yağması da beklenmiyordu.

Formasyon turu güvenlik aracı arkasında başlarken, herkes koşulları değerlendirdi. Formasyon turunda görebiliyorduk ki ilk sektör çok ıslaktı ve bu bölgede sprey çok fazlaydı. İkinci ve 3. sektörde ise durum nispeten daha iyiydi. Yine de görüş düşük süratlerde bile çok kısıtlıydı. 
Güvenlik aracı arkasında 4 tur atılmasının ardından, hareketli bir start verilmesi kararında mutabık kalındı. 
 
Pilotlar, güvenlik aracının arkasında beş tur tamamladıktan sonra güvenlik aracı içeri girdi ve kontrol Verstappen’e geçti. 
Ne zaman hızlanacağını belirlemek Verstappen’e kalmıştı ve Hollandalı pilot, formasyon turlarından nedeniyle 5 tur kısalan 11 turluk yarışı başlattı. 

Yarışın başlamasıyla birçok yarışçı geçiş lastikleri için pite daldı: Piastri, Perez, Hamilton, Sainz, Stroll gibi isimler pite daldılar. 
Bütün takımlar bir pilotunu pite çağırdı, diğerini dışarıda bıraktı ve stratejisini böldü. İlk turda pite gelmeyenler pilotlar -ki bunların arasında Verstappen, Leclerc, Norris, Russell ve Alonso gibi isimler de vardı- ilk turu tamamlayıp sonra pite geldiler. 
Elbette startta hemen pite gelenler, yeşil logolu geçiş lastikleriyle daha hızlılardı ve büyük avantaj yakalamışlardı. İlk turu yoğun yağmur lastiğiyle tamamlayanlar ise vakit kaybedecekti.
En büyük değişim ön tarafta yaşandı ve lider değişti! 
Erken pite gelen ve daha hızlı geçiş lastiğiyle daha erken turlayan Piastri, pitten çıkan Verstappen’i geçerek liderliğe yükseldi ve 1.7 saniyeyle öndeydi. 
Erken pite gelenler çok kazançlıydı ve pit-stop’ kaosundan sonra ilk 10 şu şekilde oluştu: Piastri, Verstappen, Gasly, Perez, Hamilton, Sainz, Leclerc, Norris, Ricciardo, Ocon.
Gasly ve Perez pit-stop’lardan kazançlı çıkan isimlerdendi. Ferrari ve Leclerc ise zaman kaybettiler. 
 
İlk turlardaki pit-stop kaosunun ardından pozisyonlar oturmuştu ve herkes yoluna devam ediyordu. Dördüncü tura geldiğimizde ise güvenlik aracı tekrar içeri girdi çünkü Fernando Alonso çakıl havuzundaydı! 
Bugün 42. doğum gününü kutlayan efsane pilot, 10. virajda aracın arkasını kaybederek spin attı ve çakıl havuzuna gömülere yarışa veda etti. 
 

Hızlı bir temizleme çalışması ile 5. turun sonunda güvenlik aracı içeri girdi ve yarış tekrardan başladı. Piastri ilk virajı lider dönse de Verstappen çok yakındı ve Kemmel Düzlüğü’nde iki araç yan yana geldi. 
Bu noktada DRS olmasa da RB19’un inanılmaz aerodinamik verimliliğini tekrar gördük ve Verstappen, McLaren’ın yanından uçup giderek pit-stop’larda kaybettiği liderliği geri aldı. 
Onun arkasında ise Perez ve Hamilton 4. sıra için mücadele ettiler ve bir noktada temas da ettiler. Bu temasta Perez, sidepod’una ağır hasar aldı ve bu temasın ardından Perez’in temposu hiç iyi değildi ve herkes ona saldırıyordu. 
 
Sırasıyla Hamilton, Sainz, Leclerc ve Norris de Meksikalı pilotu geçti. Perez, Norris’le mücadele ederken pistten uçtu ve 17. sıraya geriledi. 
Perez, sonrasında 8. turda pite geldi ve yarışı bıraktı. Bu noktada Hamilton’a Perez ile yaşanan temas nedeniyle 5 saniye zaman cezası verildi. 
Son 3 tura girdiğimiz Verstappen 5 saniyelik bir farkla liderdi. Onun arkasında Piastri, Gasly, Hamilton, Sainz, Leclerc, Norris, Russell, Ricciardo, Ocon ilk 10’u vardı. 
Yarışın geri kalanında Verstappen’i durdurabilen olmadı ve Hollandalı pilot, pit-stop’larda liderliği kaybetse de zafere ulaşmayı başardı! Çifte şampiyon yarışçı böylelikle hanesine 8 puan daha yazdırmış oldu. 
Yarışın bir bölümünü lider götüren çaylak yarışçı Piastri 2. olurken, hemen startta pite gelerek büyük avantaj yakalayan Gasly ise 3. sırayı almayı başardı. 

Carlos Sainz 4. olurken, Leclerc ilk 5’i tamamladı. McLaren’da Lando Norris altıncıydı. Lewis Hamilton çizgiyi 4. pozisyonda geçse de Perez’le yaşadığı temastan nedeniyle aldığı 5 saniyelik ceza nedeniyle 7. sıraya geriledi. 
Günün son puanı ise George Russell’a gitti. 
Yarış sonucu: 

Sıra
Pilot
Takım
Motor
Ara

1
 Max Verstappen
Red Bull
Red Bull
 

2
 Oscar Piastri
McLaren
Mercedes
6.677

3
 Pierre Gasly
Alpine
Renault
10.733

4
 Carlos Sainz 
Ferrari
Ferrari
12.648

5
 Charles Leclerc
Ferrari
Ferrari
15.016

6
 Lando Norris
McLaren
Mercedes
16.052

7
 Lewis Hamilton
Mercedes
Mercedes
16.757

8
 George Russell
Mercedes
Mercedes
16.822

9
 Esteban Ocon
Alpine
Renault
22.410

10
 Daniel Ricciardo
AlphaTauri
Red Bull
22.806

11
 Lance Stroll
Aston Martin
Mercedes
25.007

12
 Alexander Albon
Williams
Mercedes
26.303

13
 Valtteri Bottas
Alfa Romeo
Ferrari
27.006

14
 Kevin Magnussen
Haas
Ferrari
32.986

15
 Zhou Guanyu
Alfa Romeo
Ferrari
36.342

16
 Logan Sargeant
Williams
Mercedes
37.571

17
 Nico Hülkenberg
Haas
Ferrari
37.827

18
 Yuki Tsunoda
AlphaTauri
Red Bull
39.267

 
 Sergio Perez
Red Bull
Red Bull
 

 
 Fernando Alonso
Aston Martin
Mercedes

 

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir