2023 Formula 1 teknik: Aston Martin güçlü başlayıp tökezledi


2023 Formula 1 teknik: Aston Martin güçlü başlayıp tökezledi

 

 

. . .

Bu durum Aston Martin’e ilk birkaç yarışta Red Bull’u geride bırakma sorumluluğunu yükledi ancak takımlar ilerledikçe Aston Martin sıralamada geriye düştü.
Buna rağmen Aston sezonu 2022’deki konumundan iki sıra yukarıda bitirdi. AMR23’ün yıl boyunca neler yaptığına bir göz atalım.

Aston, sidepodun üzerinden aracın arkasına daha iyi bir akış sağlamak için sidepodun üst yüzeyinde daha derin bir hendek tarzı oluk kullandı. Diğer taraftan, daha geniş olan aşağı doğru rampa tarzı sidepod ile ön lastikten gelen kirli hava ile daha iyi başa çıkıldı.

AMR23’ün sidepod gövdesine yukarıdan bir bakış. Bu açıdan çekilen fotoğrafta, olukların arka bölüme doğru nasıl sıkıştırıldığı görülüyor.

 

AMR23’ün ön kanadının en arka planyası, kenar plakasına bağlı olan ve çok fazla esnemesini önlemek için metal bir ek parça kullanılan bükülmüş bir profile sahiptir. Kanadın ön kısmı daha sonra uç plakadan uzağa doğru bükülerek istenen dış yıkama etkisinin yaratılmasına yardımcı olur.

Aston Martin, ağırlığı azaltmak ve soğutmayı iyileştirmek için fren kaliperlerinde tüp benzeri soğutma kanatçıkları kullanan birkaç takımdan birisiydi.

Ön fren tertibatının üst yarısında, yanındaki çıkıştan gönderilen hava akışını yönlendirmeye yardımcı olmak için kavisli bir şeritle bölünebilen bir hendek bölümüne sahip bir iç kampana bulunuyor.

Hendek bölümünün altına bakıldığında kaportanın ön diskin etrafını nasıl sardığı görülüyor.

Arka disk de benzer şekilde sıcaklık kontrolüne yardımcı olmak için bir kaporta ile kaplanmış.

Zeminin arka kısmının yakın çekimi, taban altı paten kanadına bağlı oyuk ve tırnak benzeri kanatçığı gösteriyor. Ayrıca zeminin arka köşesinin sadece dış kenarda değil, arka kenarda da nasıl kıvrıldığı görülüyor.

Aston Martin, kenar plakasının alt dış yüzünde (kırmızı ok) dövme çizgisini kullanan ilk ekiplerden biriydi; bu yüzey, bir miktar dış yıkama oluşturmak ve çevresindeki çeşitli aerodinamik yapıları birbirine bağlamak için bir araç olarak kullanıldı.

Fren kanalı kanatçığının kademeli alt kenarı, arka kenara yakın difüzör profilinin dikleştirilmesi ve kesilmiş arka kanat elemanı dahil olmak üzere AMR23’ün arka ucuna genel bir bakış.

Arka kanadın yandan görünümü, ana kanat ile üst kanat arasındaki dağılım farkını gösteriyor.

Zeminin ön kısmının yakından çekilmiş bir fotoğrafı, dudak şeklindeki kenarın çeşitli hatlarını göstermektedir.

Şasiye, sidepod girişine, alt kesime ve zemin çitlerine genel bir bakış.

Makyaj paneli sökülmüş haldeyken burnun iç yapısına bakıldığında sensörlerin nasıl yerleştirildiği de görülebiliyor.

Arka fren kanalının iç kampanasının hendek bölümüne yerleştirilmiş sıra sıra akış yönlendiriciler.

İspanya Grand Prix’sinde aracın yan tarafına bir Kiel sensörü takıldı. Takım böylece simülasyon araçları ile gerçek dünya ortamı arasında korelasyon sağlamak üzere veri toplamaya çalıştı.

Taban altından ve arka zemin oyuğunun iki kenarı arasından çıkan tırnak benzeri kanatçığın yakından görünümü.

Hava akışının davranışını iyileştirmek için Kanada Grand Prix’sinde sidepod ve motor kapağı kaportasında değişiklikler yapıldı. Bu arada, üst soğutma panelleri de değiştirildi.

Arka kanat kenar plakasının alt yarısındaki dövme çizgisinin yakın çekimi.

Kanada Grand Prix’si için güncelleme paketinin bir parçası olarak takım, hava akışını dışarı doğru yönlendirmeye yardımcı olmak için sidepodların alt bölümünde değişiklik yaptı.

Sidepodların üst yüzeyindeki oluk da başlangıç noktası ve şekli açısından revize edildi.

Yıl içerisinde, artık yarı parçalı üst planyaya sahip olmayan ön kanada genel bir bakış. Bütün elemanlar hava akımını dışarı yönlendirmek için kıvrılmış.

Eğer yönetmeliklerde karoser parçasının yerleştirilebileceği bir alan varsa, takımlar bunu kullanmanın bir yolunu mutlaka bulurlar; Aston Martin de Hollanda Grand Prix’sinde çarpışma yapısına uygun bir papyon kanatçığı ekleyerek tam olarak bunu yaptı. Difüzörden geçen akışa yardımcı olan bu cihaz, yeni pit stop ekipmanlarının kullanılmasını gerektirdi, ancak bununla bile pit stoplar sırasında kanatçığı sağlam tutmak kolay olmadı, bu da takımın çözümü idareli kullandığı anlamına geliyordu.

Arka kanadın alışılmadık bir görünümü (alttan), kiriş kanat elemanının çarpışma yapısına nasıl bağlandığını, uç plakanın dış yüzündeki dövme çizgisinin ne kadar kalın olduğunu ve merkezi sütunla ilgili metal işçiliğini gösteriyor.

Karoser yerinde olmadan çekilen bu görüntü, sidepod içindeki bileşenlerin nasıl paketlendiğini gösterirken aynı zamanda içeride saklı olan zemin parçasını da ortaya çıkarıyor.

Aston, Birleşik Devletler Grand Prix’sinde rakiplerinin birçoğunun zaten kullanmakta olduğu uzun dış kenar kanadını içeren yeni bir zemin tanıttı. Kenar kanat, rakiplerinin tasarımlarında olduğu gibi, bükülmüş bir profile sahipti ve ön kısmı, altındaki üç dikey kanatçığı ortaya çıkarmak için kıvrılmıştı.

AMR23’ün arkadan çekilen bu fotoğrafı bize Las Vegas Grand Prix’sindeki düşük sıcaklıklarda kullanılan minimum soğutma çözümünü gösterirken, düzlük hızını artırmaya yardımcı olmak için sadece tek elemanlı bir kiriş kanat konfigürasyonu kullanıldı.

İşte Aston’un her yarıştan önce araç tanıtım belgesinde değiştiğini belirttiği bileşenlerin listesi.

Suudi Arabistan

Ön kanat
Arka kanat
Kiriş kanadı

Avustralya

Yok

Azerbaycan

Arka kanat

Miami

Soğutma panjurları

Monako

Ön süspansiyon kaportası (üst salıncak kemiği)
Ön fren çit / deflektör
Arka süspansiyon kaplamaları
Arka fren giriş ve çıkış kanalları vb. değiştirildi
Arka kanat

İspanya

Ön kanat
Ön kanat kenar plakası
Burun
Arka kanat kenar plakası
Kiriş kanadı

Kanada

Zemin (ön kenar büküm eğimi)
Sidepod
Soğutma panjurları 

Avusturya

Yok

Büyük Britanya

Ön kanat (trim/kordon)
Arka fren giriş ve çıkışı

Macaristan

Motor kapağı çıkışı

Belçika

Zemin kenarı
Arka kanat
Kiriş kanadı

Hollanda

Zemin – zemin altı hacmi
Zemin çitleri
Zemin kenarı
Difüzör

İtalya

Arka kanat

Singapur

Arka fren deflektörün alt kenarı

Japonya

Ön fren

Katar

Yok

ABD

Zemin kenarı
Difüzör
Yan gövde zemine uyacak şekilde tekrardan düzenlendi
Kiriş kanadı

Meksika

Yok

Brezilya

Yok

Las Vegas

Ön kanat kaplaması
Motor kapağı soğutma çıkışı revize edildi

Abu Dabi

Arka kanat
Kiriş kanadı

Copy link

Facebook’ta Paylaş

Tweetle

WhatsApp’ta paylaş

Linkedin’de Paylaş

Pinterest’te Paylaş

Viber’de paylaş

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir