Binotto’nun görevinden istifa etmesine giden yolda neler yaşandı?

Binotto’nun görevinden istifa etmesine giden yolda neler yaşandı?

 

 

. . .

Ferrari’de son 9 yılda 4 takım patronu değişti, sonuç ise kocaman bir sıfır. 
İstikrarın, gelişimin, sürekliliğin ve güvenin böylesine önemli olduğu bir sporda neredeyse 2 yılda bir takım patronu değiştirmek ve başarı beklemek mantıklı değil.
 Parmak gösterme kültürü nedeniyle sürekli olarak suçu bir kişiye atarak, sonrasında da suç atılan kişiyi takımdan yollayarak her şeyin düzeleceğini düşünmek de öyle. 
O kişiyi takımdan göndermenin ardından da “yeniden bir inşa” dönemine girmek ise Formula 1 gibi her saniyenin önemli olduğu bir sporda yıllarınızı kaybetmenize neden oluyor. 
Ferrari de 2008’den beri sürekli sürekli olarak 3-4 yıllık tekrardan inşa dönemlerine girerek, sadece zaman kaybetti. 
Bu takımın en büyük yöneticilerinden biri olan Jean Todt dahi 1993’te takım gelmesinden 6 sezon sonra ilk şampiyonluğunu kazanabildi. 1994,1995 ve özellikle de 1996 araçları süper araçlar değillerdi. 1996 aracında motorun hava girişi yanlış tasarlandığından pilotların düzlüklerde kafalarını eğmeleri dahi gerekiyordu.
Ama Todt ile yollar ayrılmadı. Sabır edildi, güven duyuldu. 6 yıllık tekrardan inşa sürecinin ardından Formula 1 tarihinin en dominant takımlarından birini izledik. Eğer günümüzde olduğu gibi, Todt da 2 “başarısız” yılın ardından kovulsaydı, belki de 2000-2004 arası gördüğümüz Ferrari’yi göremeyecektik. 
Ferrari’den ayrılan son takım patronu olan Binotto da her zaman sürekliliğin ne kadar önemli olduğunu vurguluyordu çünkü Todt’un döneminde o da takımda yer almaktaydı ve sürekliliğin ne kadar önemli olduğunu yakından tecrübe edebildi. 
Binotto, Abu Dabi GP’deki son basın toplantısında durumu aslında kendi sözleriyle gayet iyi özetliyor: “İstikrar önemli. Red Bull, [2013 sonrası] 9 sezon boyunca hiçbir şey kazanamadı fakat takım patronunu değiştirmedi. Todt’un her şeyi kazandığı dönemde oradaydım. Todt 1993’te geldi, ilk şampiyonluğu 1999’da aldık. Bu arada geçen 6 sezon uzun bir süre.”
“Birçok şeyin tekrardan inşa edilmesi gerekti ve bunlar önemli yıllardı. Bence istikrar, bu spordaki en iyi şey.”

Binotto’nun istifa etmesine uzanan yolda neler yaşandı? 
Bu İtalyan dramasındaki 3 ana karakter şöyle: Mattia Binotto (Ferrari Formula 1 takım patronu), John Elkann (Ferrari başkanı) ve Benedetto Vigna (Ferrari’nin CEO’su). 
Elkann’ın büyükbabası Gianni Agnelli, Elkann doğmadan yaklaşık 10 sezon önce kadar Ferrari’ye büyük bir yatırım yapıyor. Yani Elkann’ın Ferrari ile olan bağları doğuştan gelme diyebiliriz. 
Ferrari’nin mevcut CEO’su Vigna ise takıma 2021’in ortasında katıldı. Vigna takıma katılmadan önceki yaklaşık 1,5 yıllık süre zarfında, Elkann Ferrari’yi tek başına yönetiyordu. Vigna’nın takıma gelmesinden 6 ay sonra, 2022’nin başında, Ferrari içerisinde işler karışmaya başladı. 
Ferrari, sürpriz bir şekilde 2022 yılına yeni bir organizasyon yapısıyla başladı. Maranello’nun yeni CEO’su Benedetto Vigna, Noel’den hemen önce 3 anahtar ismi takımın yapısından çıkardı. 
Organizasyonun yapısından çıkarılan bu üç anahtar isim; Nicola Boari, Michael Leiters ve Vincenzo Regazzoni’ydi. Ferrari 2022’ye 3 önemli ayrılıkla başladı ve Formula 1 departmanında da Elkann ile Binotto’nun arası pek iyi değildi. 
İlgili içerik:

Ferrari’deki devrim: Vigna’nın yeni takım yapısı

2022’nin Ocak’ında sizin de bildiğiniz gibi Maranello’daki bütün odak 2022 projesindeydi. Fabrikada herkes 2022 aracına odaklanırken, 2022 aracı yarış kazanabilecek seviyede değilse, Elkann’ın Binotto ile yollarını ayıracağı konuşulmaya başlanmıştı bile. 
Sonrasında da yine 2022 Ocak ayında ortaya “Todt” krizi çıktı ve Elkann-Binotto arasındaki ipler iyice gerildi. İddialara göre Elkann, Binotto’nun takımda görmek istediği Todt’un takıma gelmesini istemiyordu. 
Binotto, Todt’un takıma katılmasını fazlasıyla istiyordu çünkü Todt, harika bir ilişkiye sahip olduğu Binotto’yu destekleyecekti ve Binotto’nun takım patronluğu rolündeki geleceği sağlamlaşacaktı. 
Binotto-Todt ikilisi, İtalyan takımın şampiyonaları domine ettiği dönemlerde birlikte çalışmışlardı. Bundan nedeniyle Binotto, yeni bir çağın başlayacağı 2022 sezonunda Todt’un kendisine Elkann’dan daha çok yardımcı olabileceğini düşünüyordu.
Todt, takımın sportif/politik varlığını arttırmaya destek verecekti ve Binotto’ya göre, “kendisine daha çok yardım edecekti”. Ayrıca Todt, tam olarak bir yarış geçmişi bulunmayan Elkann ile yarış departmanı arasında iyi bir köprü oluşturabilirdi. 
Todt’un takıma gelmesi, orta vadeli bir Binotto-Todt döneminin başlayacağını garanti edecekti ve Elkann, bu ikiliyle ve özellikle de Binotto’yla devam etmek istemiyordu.
Todt’un takıma gelmesiyle Binotto’nun takım patronluğu rolündeki geleceği sağlamlaşacaktı. Binotto ile orta vadeli gelecekte devam etmek istemeyen Elkann ise Binotto’ya destek olacak Todt’un takıma gelmesini istemedi. 

Elkann, 2021’yi 2022’ye bir hazırlık olarak görüyordu ve 2022’de tekrardan yarış kazanabilecek bir araç bekliyordu. Aksi takdirde Binotto ile yolların ayrılabileceği gündemdeydi ve söylentiler dolanıyordu. 
Elkann-Binotto gerginliği sürmeye devam ederken, Formula 1-75’in sezonun ilk yarışlarında gösterdiği harika tempo ve performans; bu yangını kısa süreliğine söndürdü. 
Ancak sezonun ilk birkaç yarışından sonra yapılan hatalarla ve 2. yarıda geriye düşülmesiyle birlikte şampiyonluk kaybedildi. Yine de 2020’den 2021’e nasıl gelişim sağlandıysa, 2021’den 2022’ye de gelişim sağlanmıştı ve tekrardan yarış galibiyetleri için mücadele edebilen bir Ferrari izlemiştik.  
Abu Dabi GP’deki yıl finalinin ardından İtalyan ekip, Red Bull’un aerodinamik test zamanı kısıtlamalarına sahip olacağı 2023 sezonuna hazırlanmaya odaklanıyordu. Ancak 2022’nin 2. yarısında takımın formunun düşmesiyle birlikte, Brezilya Yarış hafta sonunda tekrardan Binotto’nun takımdaki geleceği hakkındaki söylentiler ortaya çıktı. 
Birçok kişi, Abu Dabi’deki yıl finalinin ardından Binotto’nun kovulacağı ve yerine Frederic Vasseur’un geleceğini yazıyordu. 
Elkann ve Vigna söylentileri yalanlayacak bir açıklama yayınlatmadılar ya da bu konuda harekete geçmediler, konu hakkında Binotto’yu destekleyecek, basına karşı savunacak bir açıklama gelmedi.
Sadece Binotto, bu söylentileri bitirmeleri konusunda bir açıklama isteyince, kısa bir açıklama yayınlandı.
Binotto, yine de pozisyonunun güvende olduğunu düşünüyordu. Sonuçta 2022 aracı rekabetçiydi ve sezonu Mercedes’in önünde tamamlamışlardı.
Binotto İtalya’ya döndüğünde en azından takımın dikkati dağılmadan çalışabilmesi patronları Elkann ve Vigna’dan kesin bir destek almayı umuyordu.
Ortada çok fazla söylenti vardı ve Elkann ile Vegna’dan gelecek destek en azından takımın 2023’e odaklanabilmesine yardımcı olacaktı.   

Ancak Binotto, İtalya’ya döndüğünde de umduğu gibi bir destek bulamadı. Elkann, son 2 yılda olduğu gibi yine Binotto’nun destekçisi değildi ve Binotto, artık kararını vermişti. Elkann ile birlikte daha fazla çalışarak, mutlak sonu geciktirmeye gerek yoktu. O da istifasını sundu. 
İstifanın koşulları tartışıldığından ve Binotto kendi koşullarıyla istifa etmek istediğinden periyot biraz uzadı ve neredeyse 1 haftayı buldu. Ancak Salı günü yapılacak açıklamayla her şeyin resmileşmesi bekleniyor. 
Binotto muhtemelen 6 ay boyunca bahçe iznine çıkarılacak ancak iddialara göre, şimdiden 4 takım Binotto’nun kapısını çalmış bile. Alpine ve Aston Martin’in Binotto’ya teklif götürdüğü konuşuluyor. Bundan daha önemlisi “gridin önünde yer alan bir ekibin” de Binotto’ya teklif yaptığı iddia edilmekte. 
Binotto’nun yerine kimlerin gelebileceği konusunda sitemizde çokça haber yaptık, dolayısıyla bu konunun üzerinde fazla durmayacağım ancak Elkann’ın Christian Horner ile Andreas Seidl’a dahi teklif götürdüğü öne sürülüyor. İtalyan basınına göre Elkann, şu anda de “eski bir Mercedes yöneticisini” ikna etmeye çalışıyor.
Vigna’nın geçici olarak takımın başına geçebileceği de konuşuluyor. Bu sezon takımla sadece 5 Grand Prix’ye katılan ve yarış dünyasında neredeyse hiç geçmişi olmayan bir ismin, 2023’e hazırlık sürecinde bu projenin başına geçmesi ne kadar verimli ve doğru olur? Bu da ayrı bir tartışma konusu olabilir. 

Böylelikle Ferrari’de Mattia Binotto dönemi de sona ermiş olacak. 2008’in ardından 5. kez tekrardan inşa periyodu başlayacak ve Ferrari’nin 2023’e odaklandığı şu dönemde takım lideri değişecek. Binotto gibi tecrübeli ve yetenekli bir mühendisi, rakip takımlara kaptırmak ise 2026 motor regülasyonları öncesinde önemli bir kayıp olacak. 
Peki Elkann’ın Binotto ile yola devam etmek istememesi doğru bir karar mı olacak ve Ferrari’de yıllardır gördüğümüz bazı sorunları çözecek mi? Bunu zaman gösterecek… 
Ayrıca okuyun:

Ross Brawn, Formula 1’den emekli oldu!
Ocon: “Alpine’deki görevlerin %98’ini ben, %2’sini Alonso yaptı”
Williams ve Porsche henüz görüşme halinde değil

 
tr.motorsport 

En güncel Motorsporları haberleri için sosyal medyada TRmotosports’u takip edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir